Sajnos nem egy könnyű nyári recept kapcsán kattog az agyam már napok óta ezen a témán. Személy szerint több kilóval rendelkezem, mint ahogy azt a testtömeg index kalkulátorának határértékei javasolják. Engem viszont, amíg a férjem szeret és én jól vagyok, különösebben nem aggaszt.

Persze azért én is bájolgok a tükör előtt a bikiniszezon idején, hogy biztos legális-e az összes röcögő…. A nagypocak (babavárásos nagy pocak) minden alól feloldoz. Persze én is furán nézek, mikor a kismamák bátran felvállalják, hogy dobos tortát esznek tiramisuval éjszaka és amúgy is kettő helyett kell enni.

Én általában azt gondolom a várandósság alatti evészetről is, hogy mindent lehet, de ésszel. Szóval, ha megkívánok valamit, azért nem vagyok álszent és megeszem, de nem őrült mennyiséget és nem ésszerűtlen időben …

Egyrészt, mert bármennyire is állítják, nem olyan könnyű lefogyni szoptatás, torna, ilyen-olyan fogyókúrák ide vagy oda. Felszedni és leadni is nehéz azokat a végső makacs kilókat. Egyrészt szerintem genetika, másrészt meg a szervezetünk okosabb, mint mi. Kell az a plusz zsírréteg, már nincsenek nyitva vasárnap a hipermárketek… 😛

Anyukám négy terhesség, három gyermek nevelése, sok munka ellenére kis bojler testű, nővéremmel abszolút az ő alkatát örököltük. Esélyünk sincs fitnesz alakra, de amit lehet, igyekszünk megtenni. Az anyám idejében még nem voltak csodaszupi hasszorító gumiövek, csak vizes törölköző, és egyéb csoda krémek sem voltak, meg nem tudom én milyen trükkök a lapos hasért … 😀


Nem gondolom, hogy nem lehet jele (sőt) maradhat jele annak, hogy testünk is anyává vált, de azért jól esik az önérzetnek (is), ha nem egy trampli sétál a gyönyörű gyerekekkel. Arról nem is beszélve, hogy van élet a szülés után.

Amúgy most jöttem a védőnőtől, nem híztam, csak 20 dkg-t. Az első várandósságkor nem voltam vékony, olyan kb. jó voltam, most Gergőcit várva egy plusz tízes ott volt, éreztem, de szoptatás alatt nem fogyóztam, aztán már a következő hónapban megint nem akartam. 😀

Ami miatt aggódom a túlsúly kapcsán, a lábaim és a terhességi diabétesz. Ezért aztán csínyján, nyilván már most fogyni nem szabad, a hányingeres időszakban „saajnos” lement kb. 4 kg. Most már az a cél, hogy csak a baba nőjön a ne a fenék… 😀

Az evés kérdése másik igen izzasztó kérdés, amikor nyaral az unoka/rokon gyerek, általában a nagyi, nagynénik és más családtagok, barátok a veszély forrásai az etetés témakörben. Sok villám- és szikraszórás közepette sem tudják sokan tiszteletben tartani a szülői döntést az étkezés kapcsán. Vagy amikor a gyerek otthon mindent mindig ehet, és amikor vendégeskedni van, a háziaknál más a szokás, és miért nincs ebédre süti?!

A szülök normál esetben (én ide tartozom) három éves kor alatt nem annyira erőltetik a csoki, cukorka orrba-szájba édesség evést. Jaaaj aludtál, tessék egy csokit, jaaaj pisiltél, itt egy joghurt, mint a jutifali a kutyának. És nem értik, hogy-hogy nem tizenegy után még pörög a gyerek és kezelhetetlen, nahááát.

Engem többen korholnak, hogy miért nem adok a 18 hónaposnak édességet. Kap élőflórás kézműves joghurtot cukor és bogártest színezék nélkül, annyi gyümölcsöt (mag és kukac nélkül), amennyi belefér, persze nem ebéd és vacsora és reggeli helyett, hanem tízóraira, uzsonnára, vagy ha nagyon muszáj, közben, ha megkívánja.

Nem értem, miért hiányozna a szervezetének a sok ebetű, meg mindenféle felesleges anyag. Sokan sok cikket írtak már az ilyen-olyan káros anyagokról, én most nem fogok, de én nem adok neki és kész. Azonban ezzel gonosz szülő vagyok, többek szerint.

A másik, amit nem értek, hogy miért ne ihatna a gyerek csak vizet vagy csak tejet? A gyerekorvosunk azt mondta, hogy a kakaó is ártalmas lehet a májnak három éveskor alatt. A cukor a fognak meg pláne nem tesz jót.

Tőlem sokan kérdezik, hogyhogy megissza a vizet, és miért nem teát kap, meg kakaót, és csak üres tejet iszik? Így lett szoktatva szocreál kávés csészéből, most már bögréből és ivó pohárral. Víz és tej. Szerintem simán jobb, mint folyton lőtyőlni a cukros vackokat. Főleg nyáron, mikor a víz is rosszízű, ha bepálik, nem hogy az „üccsi”.

Nem akarok túlzásokba esni. Persze igyon, egyen néha az ember ezt is, azt is, de lehetőség szerint maradjon már „luxus cikk a kóla, csipsz és társai”, ha mindenáron mérgezzük magunkat (is).

A harmadik dolog ezzel az evés dologgal kapcsolatban, ami olyan rossz érzést kelt bennem, ismét a média kontra józanész, az összeesküvés elméletek és társai. Én jómagam nem vagyok nagy húsrajongó, de szeretett nosztalgiával gondolok a mamámnál eltöltött vasárnapi ebédek rántott húsaira, a másik nagyszülők disznótoros kajáira, a kőszegi vár tövében megevett fejnagyságú cigánypecsenyékre, a fertő-tavi fűszeres-vajas hekkre, és hát azért egy jó bográcsos marhapörkölt is lecsúszik olykor-olykor.

A múltkor belecsúsztam valami vegános témázásba. Állatvédelem, és a különböző sokkoló, gyomorszájba vágó képsorok és gondolatok a tömegállattatás borzalmairól, a hormonnal pumpált bocikról a tejért, a sokkolóval ölt sertés-baromfi termékek kapcsán, és hát az egyéb élelmiszer ipari borzalmak hosszú soráról.

Nehéz ezeket elfelejteni, ott ragadnak, vagy azt mondjuk, ez butaság. Vagy gyors amnéziát színlelünk és elmegyünk a kedvenc hentesünkhöz, vagy a pénztárcától függően, de megvásároljuk az ételeket és reméljük, hogy amit mi épp eszünk, az nem is onnan és úgy…
Nehéz eldönteni, hogy mikor mivel teszünk jót, a fogazatunk, a szervezetünk húsevő. Nem engedhetjük meg magunknak a teljes állattartást, mert rohanó világunk már nem ebbe az irányba halad. Nekünk vannak pipijeink, de érzelmi okokból én egynek sem vágtam el a torkát, kell a tojás. A malackákat is gyakran elneveztük a nagyszülőknél, és gyerekként kérleltük, hátha megmaradhatnak, aztán persze amikor enni kellett …

Ez a bizonytalanság a származásról a növényeknél is ott van, vajon ha külföldi, vajon ha hazai, öntözték-e szennyvízzel, permetezték-e. nem permetezték. szóval egyik se jó, a kukacos cseresznyét se adom a gyereknek, de a méreg is aggaszt … Szóval sehogy se könnyű kérdés ez. Vajon örökre kiveszett a bizalom?Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!