És itt akkor megint kerüljön szóba egy orvosi vizsgálat, ami minden kismama számára fontos, de 35 év felett mindenképpen tanácsos elvégeztetni. Ez pedig a kromoszóma vizsgálat, amit általában a magzatvízből végeznek. Ez azzal jár, hogy vagy a méhszájon átvezetett katéter segítségével, vagy a kismama hasán, a méhfalon keresztül egy hosszú tű segítségével mintát vesznek a magzatvízből, vagy az ún, chorionboholyból, amely már tartalmazza a baba DNS-ét. Erről a vizsgálati módszerről ezen a linken olvashattok.

A DNS speciális vizsgálatával több mint 99%-os pontossággal megállapítható, ha a baba esetleg Down-kóros vagy bármilyen más genetikai rendellenességgel fejlődik. Ez a két egymást kiváltó vizsgálati módszer, amelyet a terhesség 10-12. hete (chorionboholy vizsgálat) illetve 16-18. hete között (amniocentézis) végeznek, azonban 2-3%-kal megnövelik a vetélés kockázatát, amit mi a férjemmel nem szerettünk volna vállalni.

A kromoszómális rendellenességek kimutatására szolgálhat egy további lehetőség az úgynevezett kombinált teszt, amelyet a terhesség 11-14. hetében végeznek el.  Ezultrahang- és vérvizsgálat kombinációja. Tudomásunk szerint a kombinált teszt 94 % körüli megbízhatóságú.

Van azonban egy egészen új módszer, az ún. Prenateszt, amely ezt a genetikai vizsgálatot vérminta alapján végzi el, több mint 99% biztonsággal és 0,2% fals pozitív eredménnyel. Ezért azonban fizetni kell, mégpedig egy jelentősebb összeget, viszont teljesen kockázatmentes: egyetlen egyszerű vérvételből áll és a pocimhoz még véletlenül sem fognak nyúlni.

Mi úgy gondoljuk, hogy ez a pénz nem áll arányban a baba biztonságával, ezért ezt az utat járjuk, habár a genetikai ultrahangos vizsgálat önmagért beszélt, és egészen biztos, hogy nincsen semmi baja a gyermekünknek. 40 éves elmúltam, és akármennyire nem látszik rajtam a korom, nagyobb a kockázata ennek a terhességnek, mintha 15 évvel korábban vállaltam volna gyermeket.


Egyetlen percig nem bántam meg, hogy nem szültem korábban, sőt úgy érzem, én mostanra értem meg arra, hogy családot alapítsak. Amit el szerettem volna érni az életben, azt mostanra letettem az asztalra, és semmilyen hiányérzet nincsen bennem amiatt, hogy minden, ami eddig fontos volt számomra, háttérbe kerül és csak a férjem, a közösen nevelt 14. éves kisfiúnk és a pocaklakó a legfontosabb az életemben. 🙂4 hozzászólás

  1. Lengyel E. Gabriella
    • Olsovszky Tímea
  2. Mobrig
    • Olsovszky Tímea

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!