Sziasztok! 🙂

A 9. hét második napját taposom. Nekem nem csak a derekam vastagszik, hanem rendes kis pocakom van. 🙂

Sokat feszül a hasam. Különösen, ha napközben nincsen alkalmam pihenni legalább egy órát és estére elfáradok. Nem fáj semmim, csak mintha belülről valaki tolná kifelé a hasfalam, nagyon feszít és elég kemény a pocak. Édesanyám mondta, hogy ő volt ilyen pocis, amikor az öcsémet várta és ő ekkorra már 9 kg-ot hízott. Én csak 2 kg-ot.

Nem vagyok rosszul, nem sötétedik még a mellbimbóm és nincsenek emésztési problémáim sem. Bizonyos napokon érzek az átlagosnál gyakoribb vizelési ingert és olyankor rohangálok is pisilni, de ez sem minden nap van így.

Ami viszont van, az a fáradékonyság és az enerváltság. Nna, ez viszont nagyon zavar! Rendszeresen sportoló, intenzív nő vagyok alapvetően, de most olyan, mintha legalább ötven százalékot esett volna vissza az energia háztartásom. Rengeteget alszom, a tízperces séták is megterhelőek és legszívesebben itthon matatok. Nem tudom, meddig fogok tudni még így dolgozni, de most úgy érzem, jó, ha a nyár végéig munkára tudom magam szorítani. Aztán lehet, hogy ez is változik majd.


Ennek a hétnek az eseményei között meg kell említenünk a védőnőnél tett látogatást is. A magyar védőnői rendszer meglehetősen kötött, mert nem választhatunk szabadon. Területileg illetékes gondozónők vannak, és a 49/2004 (5. hó 21.) számú ESzCsM rendelet értelmében nincsen lehetőség máshoz kerülni, ha esetleg probléma adódik.

Nálunk az volt a helyzet, hogy a férjem személyes konfliktus miatt nem szerette volna, ha a nálunk területileg illetékes védőnő járna hozzánk. Próbáltunk szervezkedni, had’ kerüljünk máshoz, de nem sikerült. Végül úgy döntöttünk, hogy maradok a régi lakcímemen és otthon teljesítem majd ez irányú kötelezettségeimet. Védőnőhöz járni ugyanis kötelező – bár a neten ennek ellentmondó információval is találkoztam. Erről ezen a linken olvashattok: Nem kötelező a védőnő

Az én védőnénim nagyon kedves volt. 🙂 Az első alkalommal kiállította a kismama könyvet és megírta a beutalót az első vizsgálatokra. Ez vér- és vizeletvizsgálat volt, amit a következő héten el is végeztek. A leletek eredményét fel fogja vezetni a kiskönyvbe, amibe legközelebb a 12. héten kerül majd bejegyzés, amikor is aktuálissá válik a genetikai ultrahangos vizsgálat. Ennek részleteiről majd a 12. heti bejegyzésnél beszélünk.

A védőnővel való első találkozás alapvető adatok felvételét jelenti. Személyes adatok, gyerekkori betegségek, műtétek és a családban esetlegesen előforduló, genetikailag öröklődő betegségek számbavétele és írásbeli rögzítése történt meg. A beszélgetés kedélyes volt, semmilyen rossz érzéssel vagy stresszel nem járt.

A reggeli sorban állás a vérvétel előtt sokkal kellemetlenebb volt, mert ugyan hárman is voltunk ott kismamák, akiket ¾ 7-re rendeltek be éhgyomorra, a rendelő ajtajában nyugdíjas klubot tartó idős hölgyek nem engedtek be bennünket, úgy hogy ebből lett némi kellemetlenségünk. Ez sajnos ezzel jár, mert a vérvételeket általában heti egy reggelre sűrítik be sorszámhúzási lehetőség nélkül, és akkor látnak el akár 50-60 embert is 1-2 óra leforgása alatt.

Sajnos nem építhetünk a polgártársak lojalitására a pocakosságunkat illetően, mindenki tülekszik, és előre akar kerülni a sorban. Igyekezzünk tehát időpontot egyeztetni, ha van rá lehetőségünk, hátha elejét vehetjük a reggeli rosszulléttel tarkított közelharcot a többi beteggel. Én speciel sík ideg voltam, de ne kövessétek a példámat, se Nektek, se a babának nem tesz jót az idegeskedést.

A védőnői ellátással kapcsolatos miniszteri rendeletet az alábbi linken olvashatjátok el, kiderült belőle minden ez irányú kötelezettségünk és jogaink is:
http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0400049.ESCSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!