Hát, a hét első napján a diabetológián töltött csaknem három óra a katasztrófa és a közröhej határát súrolta. Bementem harmadikként, hogy vérnyomást és súlyt mérjenek.

Hideg volt aznap reggel, úgy hogy volt rajtam rendes cipő, nadrág, harisnyanadrág, egy fehér ing és egy szürke kötött pulcsi. Készültem levenni a cipőmet és a pulcsimat súlymérés előtt, erre az asszisztens rám szólt, hogy ne vegyem le. Mondom neki, ennek a cipőnek fa sarka van, és sok ruha van rajtam, torzítani fogja az eredményt. Válasz: nem fogja.

Na de a múltkor harminc fok volt, egy szál spagetti pántos ruha és egy szövet cipőcske volt rajtam, ez minimum egy kilóval több most, lévén 15 fok van és esik az eső. Válasz: nem baj, ne vegye le. És nagy boldogan beírta, hogy híztam majdnem egy kilót. Mondom neki, ne haragudjon, de nem hogy nem híztam, hanem 60 dkg-ot fogytam egy hónap alatt a diéta miatt. Meg sem hallotta! Le sem reagálta! Neki a hízás megfelelt, fogta és beírta a kartonba! Én meg néztem, mint ló a mozijegyre, hogy ezt most tényleg komolyan gondolja-e vagy csak viccel…

Aztán mentünk ugye a doktornőhöz. Elmondtam, hogy nem teszek cukrot a teába, diétás szörpöt iszom és csökkentett szénhidrát tartalmú kenyeret eszem, ahogyan kérték, de nem tudok megenni 160 gr szénhidrátot, mert az nekem sok. A párbeszéd a következőképpen zajlott:

– Akkor miért nem eszik rendes kenyeret?
– Azért mert le tetszett róla tiltani.
– Hát, akkor egyen rendes kenyeret. Mondjuk teljes kiőrlésűt. És miért nem eszik több gyümölcsöt?
– Mert le tetszett róla tiltani, lévén sok benne a cukor. 100 gr őszibarackban 9 gr szénhidrát van, csak kevés fér bele a penzumba.
– Hát, akkor egyen több gyümölcsöt felőlem, de a 160 gr-nak meg kell lennie.
– Viszont akkor nem diétázom, mert onnantól kezdve ugyanúgy fogok táplálkozni, mint eddig. Itt van, tessék megnézni a vezetett táblázatot! Apukámtól kaptam egy vércukormérőt. A négy hét alatt az étkezés előtt mért értékeim 4,1 és 4,3 között alakultak, étkezés után egy órával pedig egyetlen egyszer sem ment 5,5 fölé.
– Engem nem érdekel, maga miket mér, mérnie csak annak kell, aki már inzulinozik. Jövő héten el kell mennie a hatpontos vérvizsgálatra és akkor fontolóra veszem az inzulin adagolását.
– Minek???? Az 5,3-as cukromra? Nincs is semmi bajom!
– De van, mert a terheléses cukra 8,4 lett.
– Igen, mert senki nem mondta, hogy előző este hat óra után már nem ehetek, és mi még este tízkor a kertben grilleztünk. Csak a reggeli étkezést tiltották le.
– Ne vitatkozzon velem, maga cukorbeteg, és ezek a kézi mérők legalább öt tizeddel alulmérnek.
– Az jó, mert még akkor sem érem el a 6,0-s értéket az étkezés utáni mérések alapján. Nem vagyok cukorbeteg, ne beszélje belém. A másik két lány valóban cukros, mert kaja után egy órával 11-es meg 12-es értékeket mérnek, de nekem semmi bajom nincsen! Legyen szíves, nézze meg a táblázatot, amit készítettem.


A doktornő a kezébe sem vette a diétatáblázatot, amiben vezetnünk kell a napi hat étkezést és vannak benne rubrikák a vércukor szint mérésére is. Csak az asszisztens nézte meg, aki szemmel láthatóan felfogta, miről beszélek, de a doktornőnek egyszerűen mondhattam bármit, mutathattam bármit, kiállított egy olyan leletet, amelyen egyetlen karakter sem igaz. De még a súlymérési érték is torzított volt, mert ott ültem magas fasarkú cipőben és kötött pulcsiban.

Nonszensz!!! Olyan ideges voltam, hogy rá tudtam volna borítani a doktornőre az íróasztalt. Rettenet. Megmondtam neki, hogy nem megyek hatpontos vérvizsgálatra, mert nem fogok bemenni Tatabányára hatszor egy nap, és főleg nem engedem tönkretenni a vénámat napi hat vérvétellel szülés előtt két és fél hónappal.

Végül sikerült megállapodnunk, hogy akkor csak háromszor jövök be és csak az étkezések utáni értékeket mérik és összevetem ott helyben a saját mérőeszközöm által mért adatokkal, hogy kiderüljön, esetleg alulmér-e. Ezen kívül a vizsgálatot megelőző napon a teljes napi vizeletemet össze kell gyűjtenem, majd a nap végén mintát kell belőle venni egy gyógyszertári vizelettartályba.

Így is történt, vasárnap hajnalban szépen elővettem egy kétliteres fagylaltos vödröt – értsd Family Frost avagy szólj anyádnak, hozzon pénzt! 😀 – belepisiltem vagy ötször és a wc mögé rejtettem, hogy a gyerek észre ne vegye. Hétfőn reggel rendesen megreggeliztem, ½ 8-ra bementem a kórházba a tartállyal a kezemben és egy órával később levették a vért. 13 órára visszamentem, hogy az ebéd utánit is levegyék, 19 órakor pedig az esti mérés történt meg.

Amikor este bementem a kórházba, az ügyeletes laboros hölgynek mondtam, hogy még csak ötven perce telt el azóta, hogy ettem, engedje meg, hogy megmérjem a saját kis szerszámommal a cukrom, hogy nem magas-e még, mert akkor inkább várnék még tíz percet, hogy leteljen a standard egy óra. Megmértem, és 5,1 volt. Tág szemekkel rám néz a nővérke: Maga mit keres itt ilyen vércukor értékkel???

És akkor elmeséltem neki a belgyógyász doktornővel vívott öthetes harcomat, hogy hiába próbáltam meggyőzni, hogy a terheléses cukor téves mérés volt, hogy próbálkoztam észérvektől kezdve egészen a fekete mágiáig mindennel, de semmi nem használt. És ha nekiálltam volna úgy istenesen hisztériázni, amihez amúgy nagy kedvem lett volna, akkor azzal azt értem volna el, hogy muszájdzsekiben átszállíttat a diabetológiáról a pszichiátriára, ami nem nyerő, mert ott nem elég jó a kaja. 😀 Nna, tudja mit? – mondá ő – csüccsenjen le kint, gyorsan megcsinálom ezt a vérképet, és kiadom Önnek a leleteket, hogy ne kelljen holnap is bejönnie emiatt a kórházba.

Szépen fülemre tettem Ágnes Vanilla József Attila verseit – mert hogy Facebookon napok óta versőrület van és rákattantam 😀 – és vártam húsz percet. A hölgy jött is nemsokára, hozta a leleteimet, amelyek az alábbiak szerint alakultak: reggeli vizsgálat 5,14, délutáni 4,83 – itt rosszabbra számítottam, mert isteni volt a rántott husi 🙂 -, az esti pedig 5,39 lett. Van ezen kívül egy faktor, amellyel ki tudják mutatni, hogy az eltelt három hónapban mennyi volt a vércukrom átlaga. Az az érték 5,34 lett, ami teljesen megfelel az eltelt öt hétben mért adatok átlagának. AZAZ EGY NAGY TÚRÓST VAN TERHESSÉGI DIABÉTESZEM!!! A készséges nővérke segítségét hálásan megköszöntem, illedelmesen kezet fogtam és lobogó esernyővel kivágtattam az épületből.

Ezen a héten nem megyek már be még egyszer a kórházba, csak jövő héten szerdán. Szépen elbúcsúzom a diabetológiától, és többet a közelébe nem megyek. Ezeket az embereket ugyanis nem érdekli a valóság és a ténylegesen mért adatok, csak az, hogy a protokollnak megfelelően menjen minden. Az azonban, hogy tényleg van-e diabéteszem és valójában hány kiló is vagyok, egyszerűen senkit nem érdekelt. És innentől kezdve nem fogom sem az időm és sem pedig szegény vénáimat arra pazarolni, hogy felesleges tortúráknak vessem alá a gyerekemet és saját magamat.

Amúgy jól vagyok. Csak ettől a diabéteszes cirkusztól voltam egész héten kissé rezignált.
Egyre gyakoribbak a spontán méhösszehúzódásaim, és tudnak néha egészen fájni is. Háztartási munka közben vagy, ha sokat talpalok egy nap, akkor néha meg kell állnom, mert összeránt a fájdalom. A facebook-os kismamacsoportokban is beszéltünk erről, mert másoknak is van. Ha napközben nem fordul elő túl gyakran, akkor továbbra is normálisnak tekinthetőek. Nekem napi egy-két ilyen kisebb görcsöcském van.

Viszont egyre rosszabbul alszom. A héten két olyan éjszaka is volt, amikor nem aludtam 3-4 óránál többet. Nem vagyok fáradt tőle – még – napközben, csak bosszant, hogy forgolódok, és nem tudok aludni. Nem a baba miatt, az ő mozgása nem tart ébren, inkább az egyre növekvő pocakomat nem tudom hová tenni. Pocakpárnám már van régen, de az most már túl vastag, vékonyabb kellene, mert húzódik, feszül a hasam immáron oldalfekvésben is. A hason fekvés már régen a múlté, hanyatt meg Enikő nem enged aludni. Azonnal elkezd rugdosni és felébreszt, hogy legyek szíves pozíciót váltani.

A hét utolsó napján volt a 4D-s ultrahang is, de arról majd inkább a következő heti naplóban írok, mert egy naplóban egy nagy téma egyszerre bőven elegendő és legalább a jövő héten is lesz miről csacsogni. 🙂

Sziasztok! 🙂


5 hozzászólás

 1. Márti
  • Olsovszky Tímea
   • Márti
   • Olsovszky Tímea
   • Márti

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!