Minden héten van valami, amiről érdemes írni és ezek főleg jó dolgok. 🙂 Erre a hétre is jutott egy jó hír. Elmentem nőgyógyászati vizsgálatra, amit eredetileg a 20. héten kellett volna, csak akkor volt a genetikai szívultrahang és nem törődtem vele. Aztán amikor a toxoplazma vizsgálat miatt bent voltam a kórházban, az orvos szólt, hogy időszerű az ellenőrzés, már csak a korábban diagnosztizált polypus miatt is. Elmentem tehát.

A méhszájam rendben van, hüvelyfal rendben van, illetve átnézte a budai klinikán kiállított szívultrahang leleteket is. Összevetve a 12. heti ultrahanggal úgy döntött, hogy nyolc nappal előrébb hozza a szülés dátumát 🙂 , mivel a kislány nagyon fejlett a korához képest és igen nagy. 🙂 Eddig november 29-re volt a céldátum, amit ő szóban november 21-re módosított, de a kismamakönyvbe végül november 22-t írt be. Szóval, mégiscsak Skorpió-lány lesz! :-O 😀 Lesz gondom bőven… 😀

Amúgy jól vagyok. Néha hányogatok meg öklendezek, de nem igazán tudom, hogy miért. Eszem salátát, répát, gyümölcsöket, vitamint, magnéziumot, B6-ot, vasat, s mi szem-szájnak ingere, mégis előfordul két-háromnaponta, hogy szaladgálok a wc-re. De jól viselem, meg aztán meg is szoktam már.

A meleget jól viselem, szeretek öltözködni, sminkelgetni, jobban, mint valaha. 🙂 Kedves, hogy megszólítanak az utcán, hogy csinos kismama vagyok, és ez jól esik. Ettől függetlenül elég rosszul viselem, hogy torzul a testem, de ez csak hiúság kérdése. 🙂 A férjem készített rólam egy fotót, amin hátulról látszom. Hát, a vékony derekam a múlté, győzzem majd jövőre visszasportolni. 🙂 De hát a cél szentesíti az eszközt, gyereket várok, és ez ezzel jár.

Végül is most már élvezem az állapotom, semmi bajom nincsen, miközben sok, nálam jóval fiatalabb kismama mindenféle kínokat él át. Sokat gondolok rájuk és szorítok nekik. 🙂 Én mindeközben a 31 fokban Árpit viszem motorvezetői vizsgára, piacozok, felmászom a Budai Várban található Levéltárba, sétikálva fagyizok a körúton stb. stb.


Olyan jó lenne már előrébb tartani, és várni a nagy napot! 🙂 Már szült, gyerekes barátnőim mondogatják, hogy ne hajtsam az időt, mert visszasírom még a terhesség hónapjait. Ez lehet, hogy így van, még ha nem is tudom ezt most elképzelni.

Enikő nagyon intenzíven mozog, különösen délután 1 óra után. Addig továbbra is alszik többnyire. A napon kint ülni nem nagyon tudok, akkor rögtön bökdösni kezd, hogy ez túl meleg, húzódjak inkább be az árnyékba. Mindig el is vonulok a napsütés elől, ha ő jelzi, hogy nem esik jól.

A fejecskéje most is a gyomromnál van, ezt tisztán érzem. Ha fagyit eszem, az lehűti a gyomrom és rögtön mocorogni a baba kezd jelezve, hogy érzi a hőmérsékletváltozást. Hogy jólesik neki vagy sem, azt persze nem tudom, de az édesség édesíti a magzatvizet is, amit ő most már meg tud ízlelni, úgy hogy adok neki belőle bőven. 🙂 Kap görögdinnyét is, az is édes.

A viharok és a frontok továbbra is nagyon zavaróak, Enikő konkrétan megőrül tőlük és szétrugdalja a beleimet. A hét második napján én ugyan nem éreztem, hogy front lenne, de mondták, hogy bizony van. A kislányom nálam jobban érezte, mert egész délután majd kiugrott belőlem. Még meg is hánytatott, annyira ütötte a gyomrom és a májam.

A jóga emiatt elmaradt, és inkább lefeküdtem, de nem sokat segített. Még este tízkor a kádban is éreztem, hogy kézzel-lábbal rúgkapál és nagyon nyugtalan. Ettem hideg görögdinnyét lefekvés előtt, és arra elcsendesedett.

A hét további jeles eseménye, hogy orvosunk, Zsolt, meghívott bennünket hétvégi ügyeleti idején a kórházba, hogy meglátogassuk a szülészeti osztályt. Láttuk a vizsgálóhelységeket, a szülőszobákat, a császármetszések esetén használatos műtőt és magát az osztályt is, ahol a kismamák a babákkal együtt feküdhetnek.

Volt egy szülőszoba, amelyik különösen tetszett. Ebben volt egy bordásfal, egy szülőszék és tartozik még hozzá egy nagyméretű gumilabda, amin nagyszerűen lehet a vajúdás ideje alatt ücsörögni. Azért tetszett nekem, mert amikor fáj a hasam, és elképzelem, mi lenne, ha ezek a fájdalmak tovább erősödnének, akkor úgy érzem, állva menne nekem ez a dolog a legjobban, illetve kinyújtott testtartásban szívesen lógnék valahonnan, ami elősegíti, hogy derékon alul nyomjak, és ne derékon felül. Nem tudom elképzelni, hogy csak fekvő helyzetben legyek.

Amúgy is olyan vagyok, mint a sajtkukac, sosem volt erősségem az egy helyben ücsörgés, tehát már most tudom, hogy többféle mozgáslehetőségre lesz szükségem, amikor megindul a szülés. Van szülőkád is, de az sajnos nem működik, pedig a vízben szülés gondolata is foglalkoztat. YouTube-on meg is néztem ilyen felvételeket. Ez a kád azonban tönkrement, és nincs rá mód sajnos, hogy addigra megjavíttassák. Lényeg, hogy nem kell feküdni a vajúdás órái alatt, csak az utolsó pillanatban fektetnek fel a szülőágyra, amikor a baba feje megjelenik és a gát domborodásából lehet tudni, hogy célegyenesben vagyunk…

A kismamák szülés után választhatnak a szobák között – persze, ha van szabad hely. Vannak olyanok, ahol csak a mamák vannak a babák nélkül, és csak a szoptatás idejére járnak át az újszülött osztályra. És vannak olyan szobák, amelyek egy kis gurítható babaágyat is tartalmaznak, és a babák a mamákkal együtt vannak a kórteremben. Vannak ötágyas, háromágyas és egyágyas kórtermek is. Az egyágyasok használatáért napidíjat kell fizetni. Ezekből is kétféle felszereltségű van. Az egyik hagyományos kórházi – de igen barátságos! – zöld-fehér bútorzattal van ellátva. A másik – ezt nem néztük meg – fabútorokkal van berendezve és színesebb.

Jó érzés volt látni, hogy mi vár majd rám. Azt hiszem, nem szeretnék egyedül lenni a szobában, jobb lenne társaságban és megosztani a többi lánnyal az élményeket. De ez persze attól is függ, kikkel kerül egy kórterembe az emberlánya és a babák mennyire hagynak bennünket pihenni. Hát, majd meglátjuk, hogyan lesz. 🙂 Még négy hónap. Szinte napra pontosan. 😉7 hozzászólás

 1. Eszter
  • Olsovszky Tímea
   • Eszter
 2. Olsovszky Tímea
 3. Kinga
  • Vágó Tímea
   • Olsovszky Tímea

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!