Szoptatási mizériáim

Sziasztok, ez az én történetem:

Egy áldott állapot, ami tényleg áldott volt. 9 tökéletes hónap és a várva várt nagy pillanat. Minden mint egy álom, ahogy terveztem, ahogy szerettem volna.

A 9 hónap alatt két témakörben nem olvasgattam: a császármetszés és a szoptatás. Biztos voltam benne, hogy az aranyórák alatt gyermekem rácuppan a cicimre és minden rendben lesz, még adok is el a tejcsiből. 🙂

Az aranyórákat külön töltöttük, én a császármetszés után az osztályon, Ő a többi csecsemővel. Majd a szoptatás is csak 6 hétig tartott és ez idő alatt is folyamatosan pótolni kellett.

Nehezen fogadtam mind a két tényt, ezért is Írom le a kis történetemet.


Első jó tanácsom, hogy ha félsz a műtétektől és kisbabát vársz, olvass utána a császármetszésnek, vagy legalább készítsd fel magad lelkileg, hogy lehet, hogy szemed fénye műtéti úton jön a világra. Én biztos voltam benne, hogy természetes szülésem lesz, ha szóba kerül a császár majd megbeszélem az orvosommal, hogy még várjunk.

A nagy napon egyáltalán nem tágultam, 6 órával a magzatvíz elfolyása után az oxitocintól a babám szívhangja nem volt jó. Amikor azt mondták, hogy császár, eszembe se jutott alkudozni. Remegtem a félelemtől mint a nyárfalevél 🙂 Féltettem a kisfiamat, hogy időben kivegyék és magamat, hogy jó helyre szúrjanak, bírja a szívem stb.

Minden jó, ha jó a vége: Ő felsírt és makk egészséges, én meg pár óra múlva éreztem a lábamat. De kisebb sokk hatás alá kerültem és még hetekig sírva fakadtam, ha arról meséltem, hogy császármetszéssel szültem.

A szoptatás sem megy mindenkinek olyan egyszerűen, hogy ráteszi a cicire a babókát és már szopizik is. Ezért a második tanácsom, hogy járj utána hogy kell szoptatni. Derítsd ki, hogy a védőnő tud-e majd segíteni, a kórházban segítőkészek-e.

Van e valaki a közvetlen környezetedben, aki akár ott tud lenni veled egy kicsit, hogy segítsen mellre tenni, vagy legalábbis irányítani mit hogyan csinálj.

Az én babókám szinte mindig aludt amikor a klinikán kihozták hozzám. Én akkor még örültem, milyen nyugodt kisbabám van. A tejcsire azt mondták, hogy nyugalom, a császár miatt később indul meg, ne fejjek, még várjak.

A klinikán alig segítettek, majd rájön a baba felkiáltással, meg rövid az álla, nekem meg lapos a mellbimbóm, próbálkozzunk.

Igen ám, csak szinte mindig aludt. Az egyik azt mondta ébresszem fel, a másik ne, úgysem szopik ha álmos. Ott álltam összezavarodva, fáradtan, tanácstalanul.

Megindult a tejem, de folyamatosan pótolni kellett. Hazaérve próbáltam utána olvasni, hogy lehet több tejem, hogy kell szoptatni.

Volt hogy 1 órát szopizott és a mérleg szerint semmit nem evett. Sose tudtam eldönteni, hogy jól tettem e cicire, evett e. Egyre feszültebben, fáradtabban hol ezt hol azt próbáltam ki.

Közben folyamatos lelkiismeret furdalásom volt, hogy milyen anya vagyok, hogy nem tudok szoptatni.

Összefoglalva, a második babánál a következőt fogom tenni (és ha így is kevés lesz a tejem, akkor genetika):

 • lesz egy védőnőm vagy szoptatási tanácsadóm, akivel átbeszélek mindent már előre és bejön majd a klinikára az első napokban segíteni
 • fejni fogok már a legelső naptól, hogy meginduljon a tejcsim
 • klinikán napközben mindig ott lesz mellettem a babókám, az éjszakákat viszont végig alszom (itthon lesz még lehetőségem éjszakázni)
 • a klinikán 2-3 óránként cicire teszem, ha alszik akkor is, hátha felébred és rácuppan
 • megint inni fogom a szoptatós teát
 • otthon az első 1-2 hónapban igény szerint fogok szoptatni, utána beállunk a 3-4 órára (attól függően, hogy az első 2 hónapban hogy alakul ki)
 • ha 4 óránként fog szopizni az első hónapban két óránként fejni fogok, hogy legyen elég tejcsim
 • nem fogom minden etetés után mérni, azt fogom nézni, hogy elernyed e szopizás után, megvan e a napi 5-6 pisis pelus

Ha mindezek mellett sem lesz elég tejcsim, fogom pótolni tápszerrel és addig még lesz tejem, addig azt ami van, odaadom neki. De nem fogok görcsölni rajta, mert biztos vagyok benne, hogy így mindent megtettem.
Amikor elkezdtem után olvasni, hogy kell szoptatni, meg tejet szaporítani, nagyon sok helyen olvastam, hogy ha elég kitartóak vagyunk, mindenki tud szoptatni. Meg hogy a szoptatás nagyon fontos a kötődés miatt.

Szoptatási mizériáim

Így 4 hónappal a kisfiam születése után már tudom, hogy a kötődés nem csak a szoptatástól alakul ki, hanem az együtt töltött időtől. Hiába szoptatja egy anya a gyerekét, ha egyébként meg nem foglalkozik vele. Valamint, hogy igenis lehetnek olyan női mellek, élethelyzetek, amikor nincs vagy nem elég az anyatej. Ez nem azt jelenti, hogy nem csinálunk valamit jól.

Anyukákkal beszélve, más negyedannyit nem görcsölt azon, hogy legyen teje, mint én és mégis volt neki. Sőt régen is nagyon sok anyuka átélte azt, hogy nem tudott szoptatni, csak régen ezt könnyebben vették, adtak a babókának mást enni és mentek tovább.

Nem éreztették velük, hogy valamit biztos rosszul csinálnak, mert mindenki tud szoptatni, vagy hogy mennyire de mennyire fontos a szoptatás. Vagy ment vagy nem és kész.

Most meg lelkiismereti kérdést csinálunk belőle, mert különben úgy érezzük, hogy nem adtunk meg neki mindent. Ne csináljatok belőle lelkiismereti kérdést, mos már én is tudom, nem érdemes.

A gyerekünket szeretni kell, foglalkozni vele hogy érezze, számíthat ránk és hogy Ő a mindent jelenti nekünk. Ha vannak együtt töltött boldog pillanatok Ő kötődni fog tápszeres cumisüveggel a szájában is.

Én aggódtam az egészsége miatt is, mert hát az anyatej mégiscsak jobb alapokat adna neki… Lehet, bár nekem többen hoztak konkrét példát arra, hogy a saját gyerekeik közül az anyatejes gyerek volt a betegesebb.

Szerintem az a baj, hogy mindenki az első 6-12 hónapra összpontosít. Utána adja a gyereknek az agyon feldogozott élelmiszereket, cukros ételeket, italokat stb.

Én tudom, hogy figyelni fogok arra, hogy piacról vagy háztól vásároljak zöldséget, gyümölcsöt, tojást, húst stb. így lehet hogy csak 6 hétig tudtam szoptatni, de évtizedekig fogok arra figyelni, hogy megóvjam a rossz minőségű ételektől, italoktól, vegyszerektől… 🙂

Köszi, hogy elolvastátok. Puszi mindenkinek.7 hozzászólás

 1. Hárs Édua
 2. Timi
  • Magdi
 3. Titanilla
 4. Moncsa
 5. Kelemen Csilla
 6. Olsovszky Tímea

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!