Kedvesek!

Biztos vagyok benne, hogy nem egyedi a történetem. Valószínűleg minden családban van egy mindent jobban tudó nagyi, egy anyós, egy anya, egy idősebb barátnő, egy jóakaró.

Nálunk is van. Mama jobban nevel, jobban főz, jobban takarít, jobban szervez életet, mint én. Mint mi. Gyakran jön látogatni, hála istennek imádja az unokáit. Akiknek néha kicsit sok a mama.

Mert Mama kikérdez, el- és megítél, rászól, megreguláz, néha kicsit megaláz. Aztán ugyanezt anyával, vagyis velem, majd apával is megteszi, ahogy Papával is évtizedek óta. Ők így szokták, nekik így a jó, vagy legalábbis az ismerős.

De nekünk ez rettenetes. Mama látogatása előtt napokig takarítok, ami két kicsi gyerek mellett nem épp egy leányálom – mégis újra nekilát, amitn megjelenik, mondván, hogy látom, nem volt rá időd rendesen, de majd most én megcsinálom.


Főz, süt, mosogat, elpakol, dobozol, felcímkéz. Tökéletes rend és tisztaság a szekrényekben, hűtőben, mindenhol. És a napjában ötször elhangzó kérdés a gyerekek felé: Ugye, nem esztek ilyen finomat, ilyen mamafőztjét, és hiányzik, ugye gyerekek?

Mit lehet erre mondani? Hiányzik, és tényleg. De ez nekem nagyon fáj. Néha bosszant, néha nevetek az egészen, de gyakran egyszerűen és nagyon-nagyon fáj.

Tudom, hogy amikor ő volt anyuka, egész más volt a világ, más volt az élet, mást kellett tudnia, és azt nagyon is jól. De most most van, ez a világ, ez az életünk, és szeretnénk úgy élni, ahogy nekünk jó, ahogy nekünk tetszik.

Van erre valami remény? Van bármi kilátás arra, hogy a finom vacsora utáni kávé, ritkábban pohár bor melletti beszélgetések felnyitják a szemét? Vagy durván kell? Marad még megoldásként, hogy semmi sem változik, de őszintén szólva 4 emberből 4 nem bírja már. Hogy Papa mitől ilyen erős, vagy edzett, vagy csak megalkuvó? azt nem tudom. Nekik más élet jutott. Olyan nehéz ezt megérteni?

Vivien Óbudáról1 hozzászólás

  1. Anikó

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!