Folyamatos izgalmat és néha aggodalmat keltő kérdés a terhesség megállapítása és a HCG-szint növekedése. A terhesség megállapítására van otthon elvégezhető vizeletteszt, amely egyszerűen állapítja meg a HCG jelenlétét, és van olyan is, amelynek használatához vérvételre van szükség.

Érdekes kérdések merülnek fel ezekkel kapcsolatban: melyik a megbízhatóbb, és létezik-e különböző eredmény?

A HCG-ről a minimális tudnivaló, hogy a terhes nő szervezetében termelődik, kimutatható vérből és vizeletből egyaránt kis időkülönbséggel. Ennél bővebb infót itt találsz a HCG-ről.

Tehát van mennyiségi teszt, ami a pontos értéket adja meg, és van minőségi teszt, ami csak egy egyszerű igen vagy nem választ ad arra a kérdésre, hogy van-e HCG a szervezetedben, vagy nincs. Ennélfogva persze arra is, hogy terhes vagy-e vagy sem.

Milyen hamar lehet vérből kimutatni a terhességet?

Korábban, mint a legtöbb otthoni vizeletteszt segítségével. A valószínű fogantatástól számított 7 – 12. napon már érzékeli a HCG jelenlétét, és meg is tudja adni a pontos mennyiségét.


A HCG szintje fontos információkkal szolgálhat a későbbiekben, különösen akkor, ha már volt, vagy most felmerül a gyanúja bizonyos problémáknak. Ha korai terhességi tüneteket észlelsz magadon, ne habozz, végeztess el egy tesztet.

Bármikor elvégezhető, 25 IU / l érzékenységű terhességi tesztcsík. A legegyszerűbb megoldás. Rekordidő alatt ad választ a kérdésre: képes a terhességet a beágyazódás után akár 3 nappal kimutatni.
Ha kíváncsi vagy, próbáld ki ezt a terhességi tesztcsíkot!
Tudd meg még a (nem) várt menstruációd előtt, hogy terhes vagy-e!
Ide kattintva infót találsz és meg is rendelheted! »

És az eredménye megbízhatóbb, mint a vizeletteszté?

Igen, pontosabb. Van, hogy az otthoni teszt még nem érzékeli a mennyiséget, vagy valami hiba csúszik a tesztelésbe. Hogy a vizelettesztet a lehető legpontosabban tudd elvégezni, olvasd el ezt.

Az egészséges terhességben a HCG szintje általában egy mintát követ.

  • A legtöbb átlagos terhességben (nagyjából 85%) 1200 mIU / ml alatt a HCG szint általában minden 48 – 72 órában megduplázódik (ez a 2. – 4. hét a megtermékenyítés után).
  • 1200 mIU / ml és 6000 mIU / ml között 72 – 96 óránként duplázódik a mennyisége.
  • Ahogy egyre előrébb haladsz a terhességben és a HCG értéked meghaladja a 6000 mIU / ml-t, gyakran több mint 4 nap kell, hogy a szintje megkétszereződjön.

6000 mIU / ml fölött nem sok értelme van folyamatosan méregetni a HCG szintjét, mert ettől kezdve lassabban emelkedik, és elsősorban nem ebből állapítják már meg, hogy rendben van-e a terhesség.

Két vagy három hónap után a HCG értéke folyamatosan csökkenni kezd. A HCG szintekről itt találsz egy táblázatot.

Az otthoni tesztek általában 97 – 99 %-ban megbízhatóak, ha jól végzik el őket. A vérvizsgálat eredménye sokkal pontosabb, de nem feltétlenül érzékenyebb. A nem pontos értéket mérő teszteknél, ugyanúgy, ahogy a vizelettesztek esetén, különböző küszöböket használnak.

Tehát laborfüggő, hogy mit tekint pozitív eredménynek. Általában az 5, 10 és 25 mIU / ml küszöböket használják. 5 mIU / ml alatt az eredmény mindenképpen negatív. Amelyik viszont csak a 25 mIU / ml-nél lesz pozitív, semmivel sem érzékenyebb, mint az otthoni tesztek, csak pontosabb.

Téves eredmény születhet, ha más okból, nem terhesség miatt magasabb a HCG szintje:

  • Daganat,
  • ikerterhesség,
  • bizonyos esetekben petefészek- és egyéb rák esetén,
  • vér vagy fehérje a vizeletben
  • és bizonyos gyógyszerek is megzavarhatják az eredményt.

Vizeletteszt

Hoppá! Vizeletteszt pozitív, vérteszt meg negatív?!

Igen, előfordulhat. Az otthoni tesztek “csak” 97 – 99%-ban megbízhatóak, tehát ha van egy ilyen és egy olyan is, kell egy harmadik. A vérvizsgálat pontosabb eredményt tud adni, de mint már feljebb írtam, nem feltétlenül érzékenyebb.

Éppen ezért nagyon jó lehetőség a szám szerint meghatározott szint. A pozitív otthoni teszt általában már azt jelzi, hogy terhes vagy, ritkán vannak kivételek. Lehet néhány ok, ami miatt eltér a két eredmény, és álpozitív tesztet kapsz. Az álpozitív tesztről itt olvashatsz.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!