A terhességi tesztekkel kapcsolatban sok a kérdés. Melyik a legolcsóbb, a legmegbízhatóbb, mégis leginkább azt vesszük meg, amit a kezünkbe nyomnak. Ez pedig általában egy vizeletsugaras teszt. Nem tesztcsík, nem kazettás, bár természetesen azokból is lehet kapni többfélét. Most viszont vesézzük ki a vizeletsugaras teszteket.

A különbségek

A különbség a tesztek különböző fajtái között a felhasználási módjukban van. Míg a tesztcsíkhoz és a kazettás tesztekhez szükséges egy üvegcse, a vizeletsugarashoz nem muszáj. Ahogy a neve is mutatja: a vizeletsugárba kell tartani. A mérés elve, és amivel az eredményt adja (ezt hívják reagensnek) ugyanaz mindhárom esetben.

Érzékenység

A vizeletsugaras teszt is éppen olyan érzékeny, mint a többi, a leggyakoribb a 25 mIU / ml. Ennél sokkal érzékenyebbet venni nem érdemes, mert a terhességet ez már szépen kimutatja megfelelő használat mellett.

A 25 csak egy érték, amit ráírnak a dobozára, de a 24-es érték is látszik (sőt, halványan még kevesebb is), és a 26-os sem fog nagyon erős csíkot adni. A kontroll csík a legtöbb esetben kb. 500-as hCG értékig erősebb a tesztcsíknál.

Az ennél érzékenyebb tesztekkel néha az a baj, hogy azt a terhességet is képesek kimutatni, ami már észrevétlenül megszakadt. Ez pedig felesleges szenvedést, kérdéseket okoz.


Értelmezzük is a lehetőségeket

A 25-ös érzékenységű tesztek kimutatják, ha a vizeletben 25 vagy afölötti mennyiségben van hCG, és teszik ezt a várható menstruáció első napján. Ha egy tankönyv szerinti nőt veszünk, akinek a ciklusa pontosan 28 napos, és a 14. napon van ovulációja, akkor őnála lehetséges, hogy a hCG kimutatható a várható menstruációja előtt 5-6 nappal. Ha a ciklus hosszabb, az ovuláció nem akkor van, akkor ez az öt-hat nap nem lesz igaz.

A tesztelés idejét tulajdonképpen nem az együttlét időpontjától, hanem a megtermékenyülés időpontjától kellene számolni, de azt nem tudjuk biztosan. Mivel a spermák tovább élnek, simán lehet, hogy várakoznak egy vagy két napig, amíg a petesejt komótosan megjelenik, és egyesülhetnek végre. A kérdés, hogy az aktus után hány nappal érdemes tesztelni, úgy lenne helyes, hogy a megtermékenyülés után hány nappal. Erre van válasz: 7-10 nap.

Ha a kimaradó menstruáció szerint akarsz tesztelni, akkor a tesztek aznap már kimutatják a terhességet nagy valószínűséggel. Legkorábban ez előtt 3-6 nappal (a feljebb írt ciklusi sajátosságok miatt) várható pozitív eredmény.

Egyszerű, gyors, bármilyen napszakban használható, 25 IU / l érzékenységű vizeletsugaras terhességi gyorsteszt. Rendkívüli pontosságú, akár utazás közben is elvégezhető.25 mIU érzékenységű, vizeletsugaras terhességi teszt, amely bárhol egyszerűen, akár üvegcse nélkül használható.

Amit a csomagban találsz

A csomagban egy darab teszt található fóliatasakban lezárva. Jó esetben van egy magyar nyelvű tájékoztató és egy kis csomag szilikagél mellette. A tasakot kibontva megtalálod a tesztet, aminek a végét egy kupak védi. Ha már egyszer kibontottad, használd is fel, mert tovább nem tárolható.

Amire használatkor figyelj

  • A tárolása: szobahőmérsékleten, tűző naptól és a fagyasztótól védve.
  • Nézd meg a lejárati idejét, és azon túl ne használd fel.
  • Dobd ki, ha a tasak megsérült, vagy a felbontás után eltelt egy fél – egy óra. Bonts ki egy másikat.
  • Bármikor elvégezheted a tesztet, csak a tesztelés előtti fél órában ne igyál.
  • Akár felfogod a vizeletet, akár a sugárba akarod tartani a tesztet, ez tartson legalább 10 másodpercig. A műanyag háznak nem kell olyannak lennie.
  • Az eredmény érkezéséig várj türelmesen, a tesztre tedd vissza a kupakot, és tedd vízszintes felületre, asztalra mondjuk.
  • Elég vizelet szívódjon fel. Ezt látod abból, hogy a háttér kitisztult, nem látszik benne a reagens színe.
  • Ha látsz egy kontroll csíkot, az csak azt jelenti, hogy a teszt működött. Ha nem jelenik meg, fogj egy másik tesztet.

Amin ne idegeskedj

Ha nincs azonnal eredmény. Az erős pozitív jelekhez is kell néha 1-3 perc, ha kevés a hCG a vizeletben, és hogy a háttér teljesen kitisztuljon, gyakran 10 perc is kellhet.

A vonalad halvány: a halvány vonal is vonal, és azt jelzi, hogy a vizeletedben hCG található. A csík intenzitása arányos a hCG koncentrációjával, tehát kevés hormon = halvány csík. Az eredmény ettől függetlenül pozitív, valószínűleg terhes vagy.

A délutáni teszted erősebb lett: lehetséges. Általában reggeli vizeletből szokás tesztelni, mert akkor a legnagyobb a hCG koncentrációja. De ha nem bírtál várni, és a terhességed első napjaiban teszteltél, amikor a hCG értéke nagyjából kétnaponta a duplájára emelkedik, akkor előfordulhat.

Otthoni pozitív teszt eredménye ellenére a laborban negatívat kaptál: ez is lehetséges. A laborokban általában magasabb hCG érték (50 mIU) fölött fogadják csak el a terhesség tényét.

Egyéb infók

A leggyakrabban szedett gyógyszerek nem befolyásolják az eredményt, tehát semmi vész, ha fájdalomcsillapítót vettél be, vagy fogamzásgátlót szedsz.

Az eredmény ettől függetlenül lehet álpozitív és álnegatív is, ezekről bővebb infót ide kattintva találsz: álpozitív álnegatív.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!