Vajon ez lehetséges? És normális? És mitől van? Mással is előfordult már? Kérdések, amelyek egy picike csík hormonszintünkre adott reakciójára vonatkoznak. Bár van olyan orvos, aki a feltett kérdésre azt válaszolja, hogy ő még ilyet életében nem látott, bizony a jelenség létezik. Lehet ártalmatlan, kedves és rémes oka is.

Ismétlés az ovulációs tesztről

Az ovuláció annyit jelent, hogy a petefészekből kiszabadul az érett petesejt. Ez előtt kb. 24-36 órával megemelkedik az LH szint. Az ovulációs gyorsteszt ezt a hormonszint emelkedést érzékeli és mutatja, így képes a lehetséges ovuláció időpontjának körülbelüli meghatározására. Mivel az ovuláció sorrendben az LH csúcs után történik csak, ezért az LH teszt garantálni nem tudja, csak nagyon valószínűsíti, hogy be is következik 24-36 órán belül.

A kérdés: lehetséges, hogy akár négy-öt napig is pozitívat mutat, és csak aztán kezd negatívat?

Egy apróság: az ovulációs teszt akkor negatív, ha a kontrollcsík (C jelű) erősebb, mint a tesztcsík (T jelű), vagy a tesztcsík egyáltalán nem is látható.

Először is: hogyan használd az LH tesztet

 • Késő délután vagy este (hivatalosan de. 10 és este 8 között)
 • ne reggeli vizeletből
 • minden nap kb. ugyanakkor
 • pozitív teszt esetén is folytasd a tesztelést, mert lehet a következő napon is pozitív.

Tartsd észben, hogy a teszt nem garantálja, hogy meg is történik a tüszőrepedés. Figyeld hozzá a hődet is, mert az megmutathatja, hogy a szervezeted ugyan megpróbálta, de valamiért mégsem sikerült.

Otthon használható, magas érzékenységű ovulációs (LH) tesztcsík, amely megbízhatóan képes jelezni a peteérés várható időpontját.
Nem vagy biztos benne, hogy jó az időzítés? Te is kipróbálnád az otthon használható ovulációs tesztet?
Ide kattintva infót találsz és meg is rendelheted! »
Többféle csomagban kapható, olcsó megoldás!

Ami miatt több napig lehet pozitív egy ovulációs teszt

 • Terhes vagy – és jóstesztként funkcionál

Az ovulációs teszt néha képes arra, hogy a terhességi tesztnél néhány nappal korábban kimutassa a terhességet. A célja ugyan nem ez, nem is ugyanazt a hormont keresi (LH-t hCG helyett), a két hormon hasonlósága miatt az ovulációs tesztek (kivétel a digitális) mégis képesek közel 70%-os biztonsággal jelezni a terhességet.


Ha szándékosan szeretnéd erre használni, akkor figyelj a következőkre:

 • az ovulációd után 7-9 nappal kezdd el minden nap használni
 • arra figyelj, hogy a csík egyre erősödik-e
 • és ebben az esetben reggeli első vizeletet használj a tesztelésre.

Közben pedig tartsd észben, hogy ez nem egy megbízható módszer, inkább játék. De a lényeg, hogy a terhesség és a szoptatás is hatással van az eredményre.

 • Több tüsző

Előfordulhat, hogy nem csak egy pete érik és reped meg, hanem kettő egy-két nap eltéréssel. Ebben az esetben is lehetséges, hogy az ovulációs teszt mindkettőt kimutatja, és így 4-5 napig is egyfolytában pozitív eredményt ad. Ezt bizonyítani akkor lehet, ha közben az orvosod figyeli ultrahangon, hogy mi zajlik a szervezetedben.

 • Egyszerűen csak rossz a teszt?

Nem feltétlenül nevezném rossznak, bár lejárhat a szavatossága, lehet, hogy kiszakadt a tasak, és sokat volt bontatlanul felhasználás előtt. De az ovulációs tesztek is működnek néha bizonytalanul minden értelmes magyarázat nélkül.

Ami még lehetséges: hogy egyszerűen elnézed a tesztet, és pozitívnak véled, amikor még negatív. Figyelj oda: az ovulációs teszt  csak abban az esetben pozitív, ha a tesztcsík legalább olyan erős és vastag, mint a kontrollcsík, vagy vastagabb és erősebb. Minden egyéb esetben nem pozitív.

 • Gyógyszerek

Az általános, otthon megtalálható gyógyszerek nem befolyásolják az eredményét, például egy fájdalomcsillapító, de a hormonkészítmények, a nemrégiben szedett fogamzásgátló, az ovulációt serkentő gyógyszerek befolyásolhatják.

 • PCOS

Ennek létét orvos tudja megállapítani. Akinek viszont PCO szindrómája van, annál az ovulációs teszt általános nézet szerint nem megbízható.

Senki sem tudja komolyabb vizsgálat nélkül

Szóval a lényeg: ha nem vizsgálnak ki, nem fogod tudni, mitől van. Gyakran még vizsgálatok után sem derül ki. Kizárhatják a PCOS-t, nem látnak cisztákat, lehet rendszeres a menstruációd, kizárt a terhesség is. Ebben az esetben várj türelemmel, és figyeld a következő hónapban is.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!