Vásárlás előtti tudnivalók a terhességi tesztekről

Ha terhességi teszt vásárlására adod a fejed, nem árt néhány alapvető információval tisztában lenned. Kérdések mindig akadnak, leginkább a teszt elvégzése után, de miért ne tudhatnád rájuk már előre a választ? Ebben az írásban a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, és a rájuk adott feleleteket találod meg.

Tesztet vennék – de milyet?

A milyet vegyél kérdés nem a terhességi teszt gyártójára vonatkozik, hanem a típusára: tesztcsíkot szeretnél, kazettás tesztre vágysz, vagy a vizeletsugaras a nyerő. A lényeg ugyanaz mindhárom esetben, csak másképp kell használni őket (az áruk is más természetesen).

A csíkhoz és a kazettás teszthez szükséged van egy tiszta üvegcsére (vagy hasonlóra), amelyben összegyűjtöd a vizeleted, a vizeletsugarashoz erre nincs feltétlenül szükség. Ez tehát jó megoldás lehet akkor, ha nincs lehetőséged felfogni a vizeletet.

Egyforma elven működik mind a három típus, és a reagensek is ugyanazok. Ezért egyik sem jobb vagy megbízhatóbb a másiknál pusztán azért, mert az egyik csak egy csík, a másik meg kazettás.

Többféle csomagban kapható, olcsó megoldást jelent a tesztcsík, a vizeletsugarasból van már közel 100%-os pontosságú is!
Vagy kattints ide és nézelődj! »


A tesztcsík a legegyszerűbb

Igen, de azért egy-két apróságra nem árt figyelni. Nem mindegy, milyen irányban teszed a tesztet a vizeletbe, ezért vannak a nyilak. Ha fordítva, akkor nem fogsz eredményt kapni, dobhatod a kukába. Figyelj a vonalra, ami azt jelzi, hogy addig kell a vizeletbe tenni a csíkot. Arra is figyelj, hogy mennyi ideig tartod a mintában a csíkot, legyen ideje felszívni a szükséges mennyiséget.

Vásárlás előtti tudnivalók a terhességi tesztekről

Érzékenység – mennyi az annyi?

A leggyakoribb a 25 mIU / ml (vagy 25 IU / l) érzékenységű teszt. Van ennél érzékenyebb, és kevésbé érzékeny is, de itthon ezt kapni minden sarkon. Ez a szám, amit ráírnak, nem azt jelenti, hogy az ennél kevesebb hCG-t nem érzékeli, és hogy fölötte nagyon határozott, vastag vonalat látunk majd. A 25-ös érzékenységű teszt is jelezi nagyon gyengén a 10 IU / l mennyiséget, és normális, hogy kb. 500 IU / l-ig a kontrollcsík erősebbnek látszik.

A teszteken a csík láthatósága, intenzitása fokozatosan növekszik úgy, ahogy a hCG koncentrációja is nő a vizeletben. Azt sem árt tudni, hogy a menstruáció elmaradása idején a vizeletben a hCG koncentrációja nagyjából 100 IU / l. Tehát a nagyon halvány vonal is terhességet jelez, csak még kevés a hCG a vizeletedben. Ismételd meg néhány nap múlva, vagy keresd fel az orvosodat.

A drágább jobb?

Nem feltétlenül. Alapesetben a legolcsóbb megoldást a tesztcsíkok jelentik, a legdrágábbak pedig a vizeletsugarasok, a kazettás a kettő között helyezkedik el. Az árak természetesen attól is függnek, hogy hol veszed, ők hol szerzik be, mennyi hasznot szeretnének rajta.

A megbízhatóságot inkább a terhességi tesztek gyártóira szokták ráaggatni, de ez sem egyértelmű. Mert a teszt hozhat álpozitív és álnegatív eredményt is, ami nem feltétlenül a teszt hibája.

Álpozitív eredményt kaphatsz:

  • abortusz után néhány hétig
  • petefészek ciszta esetén
  • ektópiás terhesség esetén
  • hCG tartalmú gyógyszerek szedése esetén. Az átlagos, megszokott gyógyszerek nem befolyásolják a tesztek eredményét.

Álnegatív eredményt kaphatsz:

  • ha türelmetlen voltál, és túl korán teszteltél
  • ha a vizeleted nagyon híg, túl sokat ittál a tesztelés előtt, hogy tudj pisilni
  • ha nem tartottad be a teszten szereplő utasításokat, pl. nem volt elég ideje felszívni a szükséges mennyiséget a mintából, vagy kibontottad és visszacsomagoltad felhasználás nélkül.

Más eredményt kaphatsz a laborban, és mást otthon, mert ott legtöbbször csak az egészen biztos terhességet tekintik terhességnek, tehát az 50 IU / L érték fölöttit, az alattit negatívnak. A gyógyszertárakban kapható tesztek ezt nem tudják, ők csak kijelzik, hogy az érzékenységük fölötti koncentrációban van hCG a vizeletben.

Szellemcsík – rossz a teszt?

Nem, több terhességi tesztnél is előfordul, hogy a leolvasási időn túl megjelenik egy nagyon halvány jel. Ez nem jelent semmit. Ha mégis terhes vagy, azt ez a teszt nem érzékelte és nem jelezte ki, ez csak a teszt külön működési sajátossága. Van olyan teszt, ami a száradás után is még hónapokig ugyanazt mutatja, ez a Pregnasens magyar gyártású teszt esetén igaz.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!