Ha babát szeretnél, akkor egy terhességi gyorsteszt elvégzése örömteli várakozással tölt el. Az első jelekre, vagy amiket annak vélsz :), rohansz a patikába tesztért, vagy előveszed a fiókból a már gondosan betárazott készlet egy darabját. Ha nem vágysz még kisbabára, akkor is ez az első teendő, ha úgy véled, baleset történt.

De mikor csináljam meg a tesztet?

Légy türelmes! Nem érdemes az aktus után a tesztért nyúlni, sőt, még bőven van rá időd. Ha túl korán csinálod, csak feleslegesen stresszeled magad, mert egy teszt sem fogja még kimutatni a terhességet, a negatív eredmény éppen ezért semmit sem jelent.

Vagyis ismételheted újra. A szervezetnek kell egy kis idő, hogy a teszt által kimutatható szintű HCG mennyiséget megtermelje.

Legkorábban a várható (elmaradó) menstruáció ideje körül érdemes egy terhességi gyorstesztet elvégezni, de az eredmény még ekkor sem 100% (már ha negatívat mutat), mert előfordulhat, hogy a teszt akár csak egy héttel később jelez.

Ez főleg azoknál érdekes, akiknek nem rendszeres a menstruációjuk, vagy legalábbis néhány nap eltérés mutatkozik a havi ciklusukban.


Ha nem bírsz várni, van a számodra olyan tesztcsík, amely a menstruáció előtt képes kimutatni a terhességet. Ha pedig a megbízhatóságra törekszel, vizeletsugaras terhességi tesztből van közel 100% pontosságú!
Kattints ide, találsz infót és rendelni is tudsz! »

Hogy működnek a terhességi gyorstesztek?

A terhességi gyorstesztek a vizeletből kimutatható HCG nevű hormont keresik. A csíkot olyan anyaggal kezelik, ami reakcióba lép a jelenlévő HCG-vel, annak hatására elszíneződik a csomagoláson feltüntetett módon. Ez lehet két ablakban egy-egy csík, vagy egy + jel is. A teszt tehát akkor lesz pozitív, amikor a termelt HCG mennyisége elér egy értéket.

Ez az érték tesztenként változó. A vizeletben ezt a mennyiséget a hormonszint a fogamzás után kb. 10-12 nappal éri el.

A tesztet érdemes a reggeli első vizelet használatával elvégezni, mert ez adja a legbiztosabb eredményt még akkor is, ha azt írják rá, hogy bármikor, a nap bármely szakában megbízható.

Ha türelmetlen voltál, és korán csináltad, ismételj! A tesztek által mért HCG szint ugyanis a beágyazódást követően két-három nap elteltével megduplázódik, nagyjából a 60. napig. Inkább még egy teszt, mint egy nem kívánt terhesség…

Valóban megbízható eredményt kapok?

A ma kereskedelemben kapható terhességi gyorstesztek csaknem teljesen megbízhatóak. Végezd a megfelelő időben, a megadott módon, és hagyatkozhatsz a kapott eredményre.

Vannak azonban nem átlagos esetek is. A jelenleg használatos teszteknél a mérhető HCG mennyiséget a szervezet általában a fogamzást követő 10-12. napra termeli meg.

Előfordul (sajnos elég nagy arányban, a terhességek kb. 20%-ában), hogy a terhesség elhal. Ekkor a HCG szint csökkenni kezd, és a hormon egy idő után kiürül, viszont egy darabig még mérhető marad.

Az eleve kóros és méhen kívüli terhességnél a szint lassabban emelkedik, ezért a teszt később mutatja ki. És egy valamit nem tud megállapítani: a beágyazódás helyét, ami pedig nagyon nem mindegy!

Terhességi gyorsteszt

Pozitív lett? Irány a nőgyógyász!

Általánosságban azt szokták mondani, hogy az utolsó menstruáció első napjától számítva a hatodik – hetedik héten érdemes felkeresni a nőgyógyászt, mert előtte nem látható a szívverés.

Ezt néha elég nehéz kivárni, nekem sem sikerült, az ötödik héten hüvelyi ultrahanggal kimutatta az orvosom a terhességet. Kétségtelenül nem sok minden látszott még, de már biztos volt, hogy babát várok. 🙂

Ilyenkor az az elsődleges „néznivaló”, hogy hol helyezkedik el, méhen belül vagy esetleg kívül.

Ha mindent rendben talál, sorolja a teendőket. Te pedig örülhetsz, és – ha eddig nem tetted volna – , kezdhetsz vigyázni magadra. 🙂


15 hozzászólás

 1. mmmm
 2. jánosi julianna
  • Magdi
 3. Eszty
  • Magdi
 4. Timcsi
  • Magdi
 5. Reider Erzsébet
  • Magdi
 6. agica
 7. aranka
  • Magdi
 8. Juci001
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!