Babát szeretnél, talán egy ideje már próbálkoztok, vagy csak türelmetlen vagy, és mindent azonnal akarsz. 🙂 Az is lehet, hogy naptárt vezetsz, számolgatsz, méricskélsz, figyelsz az időpontokra, és mégis minden hónapban azzal szembesülsz, hogy még mindig nem sikerült.

Vajon miért? Biztosan jól időzítesz? Ennek a kérdésnek a megválaszolásában segíthet neked az ovulációs teszt.

Ovulációs (LH) tesztet akkor veszünk, amikor tudni akarjuk a peteérés várható időpontját. Működése és használata a sima terhességi tesztekéhez hasonló, vizeletből határozza meg a luteinizáló hormon (LH) szintjét, és ez alapján adja meg a peteérés valószínű idejét.

Használatával könnyebbé válhat a teherbe esés, mert pontosabb, mint a neten mindenhol fellelhető kalkulátorok (mint ez is itt) által kiszámolt dátum.

A kalkulátor ugyanis az átlagból számol, hiszen nem ismer téged. Átlagosnak a 14 napos luteális fázis számít. Ez viszont nem mindenkire igaz, lehet egy-két nap eltérés mindkét irányba.


Az ovulációs teszt viszont hormonszintet (LH) mér. A magas hormonszintből kiindulva meghatározható a várható peteérés, ami az LH csúcs után hamar, 12-36 órán belül következik be. Ennek megfelelően az ideális pillanat az együttlétre a pozitív napok, és az első negatív nap.

Ovulációs tesztek

Neked is ajánlott az ovulációs teszt, ha:

 • Tudatosan szeretnéd a babát
 • szabálytalan a ciklusod vagy teherbeesési problémákkal küzdesz

Ebben az esetben azt kell tudnod, hogy a szervezetedben az LH hormon szintje kb. 5 és 20 mIU között van. Peteérés előtt ez a szint magasra emelkedik, 40 és 200 mIU közé. A teszt eredményéből megtudhatod, mely napokra kell időzíteni az együttlétet, hogy a baba a legnagyobb eséllyel megfoganjon.

Mivel nem vagyunk egyformák, ezért csak általánosságban lehet azt mondani, hogy az első pozitív tesztelés másnap reggelén mindenképpen érdemes próbálkozni.

A peteérés időpontjára a spermáknak már oda kell érniük a randira, mert a petesejt élettartama a legújabb kutatások szerint csak 12-18 óra. A peteérés valószínűleg az utolsó pozitív eredményű napon vagy másnap történik, és a spermáknak kell némi idő (akár 6-8 óra is), hogy elérjék a petesejtet.

Ha tesztet csinálsz, az eredményed lehet negatív és pozitív is. A negatív eredmény azt jelenti, hogy az LH hormon szintje kevesebb 25 mIU-nél. Ahogy növekszik a hormonszinted, úgy erősödik a tesztcsík színe.

Amikor a kontrollcsík és a tesztcsík nagyjából azonos erősségű, akkor az LH szint kb. 25 mIU-nél tart. Pozitív az eredmény akkor, ha a tesztcsík erősebb a kontrollcsíknál, ilyenkor az LH csúcs már nagyon közel van. Az ovuláció a csúcs elérése utáni 24-48 órában várható.

Pozitív lehet az eredmény két nap is, de ritkán akár három napon is. Ez azért nem meglepő, mert a hormon szintje először emelkedik, majd csökken, és a teszt mindkét alkalommal kimutatja. A peteérés tehát az utolsó pozitív, vagy az az utáni napon következik be.

A kontrollcsík szerepe csupán annyi, hogy jelzi, az ovulációs teszt működik. Semmi köze sincs az LH szinthez, a sima vízre is reagál.

Megbízhatóság

A nők háromnegyedének van normális peteérése a ciklusai során, kb. 11-12%-nak nincs peteérése, a többieknek pedig több is van. Ennek megfelelően a 25 mIU érzékenységű ovulációs tesztek a nők 90%-ánál működnek tökéletesen, azzal a kitétellel, hogy bizonyos esetekben lehet többször is vagy több napon át pozitív.

Adhat folyamatosan negatív eredményt annál, aki közelít a menopauzához, és adhat többször pozitívat annál, akinek PCO szindrómája van. Az ő esetükben az LH tesztek több napon keresztül is lehetnek pozitívak, vagy lehet több LH csúcsuk egy cikluson belül, mégsem tudjuk biztosan, melyik után van ténylegesen peteérés.

Az LH hormon szintje képes olyan hirtelen emelkedni, és közben rövid ideig tart a csúcs, hogy a teszt folyamatosan negatív eredményt ad az ovuláció ellenére is. Ezt a megfelelő használattal, az utasítások és javaslatok pontos betartásával el lehet kerülni.

A teszt használata

 • Ugyanúgy kell használni, mint a terhességi teszteket. Vizeletet kell felfogni egy tiszta üvegcsébe vagy hasonlóba. Ezt ajánlott minden nap azonos időben végezni, a legjobb a délután.
 • Tesztelés előtt kb. két órán keresztül csak keveset igyál, és lehetőleg ne is menj pisilni.
 • Az LH hormon reggel és a nap folyamán termelődik a szervezetben, ezért az ovulációs tesztet végezd délután vagy este.
 • Előfordul, hogy az LH csúcs hirtelen jön és rövid ideig tart, így ha biztosra akarsz menni, tesztelj naponta kétszer, kora délután és este is.
 • A tesztelés időszakában ne hagyj ki egyetlen napot sem.
 • Olvasd el a használati utasítását, és időben kezdj tesztelni. A megfelelő kezdőnap egyénenként eltérő, ahogy eltérő a ciklusunk hossza is. A ciklusod hosszából vonj le 17-et, és azon a napon kezdd a tesztelést.
Otthon használható, magas érzékenységű ovulációs (LH) tesztcsík, amely megbízhatóan képes jelezni a peteérés várható időpontját.
Nem vagy biztos benne, hogy jó az időzítés? Te is kipróbálnád az otthon használható ovulációs tesztet?
Ide kattintva infót találsz és meg is rendelheted! »
Többféle csomagban kapható, olcsó megoldás!

És az eredmény

Az ovulációs teszt értékelése annyiból áll, hogy összehasonlítod a tesztcsík és a kontrollcsík színét.
 • Pozitív: ha mindkét csíkot jól látod, és a tesztcsík legalább olyan erős, de inkább erősebb, mint a kontrollcsík.
 • Negatív: Ha csak a kontrollcsík látható, vagy a tesztcsík gyengébb.
 • Eredménytelen a teszt, ha a kontrollcsík nem jelenik meg.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!