Terhesség alatt a vizeletvizsgálatot a vérvételhez hasonlóan többször is elvégzik, és minden alkalommal ellenőrzik, hogy van-e benne genny, fehérje, cukor vagy aceton.

Mindegyik fontos: a fehérje utalhat a vesék nem kielégítő működésére vagy akár terhességi mérgezésre is. A genny, baktérium fertőzésre utal.

A vizeletvizsgálat azért is nagyon fontos, mert a vesék működésén kívül másról is jelentős adatot adhat, pl. a húgyutakról, anyagcsere-folyamatokról.

Vizeletvizsgálatnál lényeges

A vizeletvizsgálaton általában elfogadják, ha otthonról viszed magaddal. A lényeg, hogy tiszta és zárható üvegcsében vidd, és lehetőség szerint a reggeli első, középsugarasból.

Aki éjszaka is kimegy, annak tökéletes lesz a reggel hat utáni (vagy amikor felkel), az fog elsőnek számítani, nem a hajnali két órás.


Semmiképpen se vigyél hűtőben tároltat, vagy nem tiszta pohárban, üvegben felfogottat, mert ha találnak benne valamit, jobb esetben újra mintát kell adnod.

Persze ez sem vészes, de néhány helyen a mellékhelyiség hagy némi kívánnivalót maga után. Ha tudod, írd rá a neved nyomtatott nagy betűkkel, a tévedések elkerülése végett.

Vizeletvizsgálat értékei

Értékelés

 • Kinézet

Ha megnézed a friss vizeletedet, egy tiszta, átlátszó, szalmaszínű lét kell látnod. Ha valami nincs rendben, akkor zavarossá válhat, mert lehet benne genny, nyálka, baktériumok. Megváltozhat a színe is akár vértől, akár valamilyen gyógyszertől is.

 • Vegyhatás

A vizelet vegyhatásának (ph) normál értéke 5-8 között van. Több helyen a felső határt már 7-nél meghúzzák, máshol “engedélyezik” 9-ig is.

Amit tudni kell, hogy a kapott érték függ a táplálkozástól is. Pl. a vegetáriánusok vizelete inkább lúgos. Az eredményből lehet következtetni arra, hogy a szervezet hogyan képes hasznosítani az ásványi anyagokat.

 • Fajsúly

Nagyon fontos az értéke, több mindenre lehet következtetni belőle. A vizelet fajsúlya az oldott anyagok koncentrációjától, a megivott folyadék és a vizelet mennyiségétől, a vese állapotától függ.

Emeli a fajsúlyt a vizeletben ürülő cukor, ha kevesebbet iszol, ha szomjazol. Ha alacsony a fajsúly, az híg vizeletet jelez. Okozhatja, ha sok vizet ittál, vagy a vese funkciózavarai is.

Normál értéke: 1 003 – 1 030 közé esik, a középértéke 1 020.

 • Fehérje

Tudni kell, hogy valamennyi fehérje ürül a vizelettel, és ez normális. De ha a teszt pozitív eredményt ad, az mégis kóros, mert az erre használt tesztek érzékenysége a normális határ fölött van.

Pozitív eredmény esetén vesefunkciós vizsgálatot javasolhatnak, mert fehérjeürítést általában a vesék és húgyutak károsodása szokott okozni. De utalhat cukorbetegségre, csontrendszeri daganatra is.

Lehetséges magyarázat még, hogy a vizeletbe vér vagy genny, hüvelyváladék vagy akár sperma került, és az okozza a fehérje jelenlétét. Kevésbé veszélyes ok is létezik, pl. megerőltető tevékenység után, vagy lázasan is is kaphatunk pozitív eredményt.

Terhesség alatt nagyon oda kell rá figyelni, mert lehet a preeclampsia résztünete is. Nem mindegy a terhességi kor ebben az esetben. Első lépés a vizsgálat megismétlése, majd ha ismételten pozitív az eredmény, mindenképpen kezelésre van szükség.
Normál értéke: negatív, 0-0,25 g / l.

 • Cukor

Nem szabad kimutathatónak lennie. Ha mégis pozitív az eredménye, akkor utalhat cukorbetegségre, és vércukorszint meghatározásra lesz szükség.

Terhesség esetén, ha még a terheléses cukorvizsgálat előtt mutatnak ki cukrot a vizeletben, akkor több helyen a terhelésest korábbi időpontban is elvégzik, és azonnali kezelésre van szükség.

Normál értéke: negatív, 0 mmol / l.

 • Ketontestek

Normális esetben nem szabad kimutathatónak lennie. Mégis lehet pozitív különböző esetekben, és a terhesség is ide tartozik. Ha magas a szintje, cukorbetegségre utalhat, de fura módon ha túl szigorú a diéta, akkor is mérhetővé válik.

Normál értéke: negatív, 0-0,01 mmol / l

 • UBG (urobilinogén)

Az UBG-ből egy kevés ürül a vizelettel, de ez normális. Megemelkedik a szintje májbetegség esetén, és néhány gyógyszer hatására. Alacsonyabb lesz a szintje epével kapcsolatos problémáknál.

Normál értéke: normál.

 • Bilirubin

Normális esetben nincs a vizeletben. Epeproblémákat jelezhet, ha magas az értéke a vizeletben.

Normál értéke: negatív.

 • VVT és vér

Egy kevés vörösvértest általában a vese és a húgyutak sérülésekor kerül a vizeletbe. Ezt okozhatja pl. kő, vagy gyulladás. Ha sok a vér a vizeletben, az szemmel is látható, megváltozik a színe.

Normál értéke: 1-10 ery / l

 • Fehérvérsejt

Nagyon minimális mennyiségben található normál esetben a vizeletben fehérvérsejt. Ha a megadott normál értéknél többet találnak, akkor az húgyúti fertőzésre utal, és további vizsgálatokat tesz szükségessé. Gennyes vizeletnek is nevezik.

Normál értéke: 0-4 sejt, vagy 0-25 db / µl.

 • Leukocita(-eszteráz)

A leukociták fehérvérsejtek. Egy általuk termelt leukocita-eszteráz nevű enzim segítségével tudják kimutatni a fehérvérsejteket a vizeletből. Ha a normál értékénél magasabb eredményt kapsz, akkor húgyúti fertőzésre, vagy vesegyulladásra fognak gyanakodni.

Normál értéke: 10 fehérvérsejt / µl.

 • Nitrit

Normálisan negatív. Ha mégis pozitív eredményt kapsz, akkor baktérium a bűnös, és húgyúti fertőzésed lehet.9 hozzászólás

 1. Lukács László
 2. Picúr
 3. Kisignácz Szilvia
 4. SzekelySzende
  • Magdi
 5. kotai Mari
 6. kotai Mari
 7. Alexander Metzen
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!