Vérnyomásmérés és vércukormérés otthon

A terhességi cukorbetegségben és a terhesség alatt jelentkező vérnyomásproblémákkal küzdő kismamák gyakran kérdezik, hogyan is kell helyesen mérni, hogy a kapott eredmény megbízható legyen, és az orvos minden további nélkül el is fogadja.

Az otthon vércukormérés egy egyszerűbb dolog, a vérnyomásmérésnél azonban nem árt néhány dologra odafigyelni. Kezdjük a vércukorral.

Vércukormérés otthon

Ehhez kell egy vércukormérő. Sok helyen lehet kapni, és nem csak gyógyszertárakban, ráadásul meg lehet rendelni interneten is. A legtöbben az Accu-Chek Active készüléket használják, ajánlják, mert megbízható, és könnyen beszerezhető. Ha nem újat használsz, előfordulhat, hogy bekérik a kórházban ellenőrzésre, hogy pontosan mér-e. Ez nem butaság, érdemes megmutatni.

Nem nagyon olcsó készülék, szerencsére lehet kölcsönkérni is, és némelyik kórházban is adnak használatra. Bár őszintén szólva nem maga a készülék ára a legnagyobb probléma, hanem a használandó csíkoké. Ha folyamatos otthoni mérésre köteleztek, akkor naponta 6 – 7 alkalommal mérned kell. A csíkok pedig hamar fogynak.

Maga a mérés nagyon egyszerű, és gyakorlatilag csak az órára kell nagyon figyelned. Ajánlatos betartani a megadott időpontokat, mert ha túl korán méred, hamisan lehet rosszabb az eredményed, ha meg túl sokáig vársz, esetleg nem veszik észre időben, hogy baj van. Ha mégis előfordul, hogy nem sikerül a megadott időben elintézned, semmi gond, csak írd fel a naplóba. Akkor az orvosod tudni fogja, hogy mennyire vegye komolyan az adott értéket, viszonyítva a többihez.


Tehát. A kütyübe belehelyezel egy csíkot, erre bekapcsol. Egy kicsi idő kell csak neki, és már mehet is a vércsepp, amit a csomagban található ceruzaszerű szúrószerkezettel lehet a legegyszerűbben elővarázsolni. Nem fáj túlzottan, csak egy idő után tűpárnának érzed magad.

Vigasztaljon két gondolat: az egyik, hogy nem tart örökké, a másik, hogy a kisbabád egészségéért teszed. A szúrás erőssége állítható. A kapott eredményt pedig fel kell vezetni a naplóba, táblázatba, amin követed, hogy mennyit és mikor ettél, és milyen értékeket mértél. Itt van egy táblázat ehhez.

Vérnyomásmérés otthon

Otthoni vérnyomásmérés

Ha naplót vezetsz róla, egy nap többször is méred, akkor elég pontos képet kap az orvosod az állapotodról. Pontosabb és megbízhatóbb is, mint a néha, az orvosi rendelőben vagy a kórházban mért értékek. Nem meglepő, hogy ott mindig magasabbat mérnek, mint amit te otthon, nyugodt körülmények között mérnél.

A legpontosabban napi öt – hat méréssel lehet nyomon követni az állapotodat. Viszont ahhoz, hogy az eredményt értékelni tudják és el is fogadják, figyelned kell néhány apróságra.

  • Mindig ugyanabban az időpontban mérj.
  • Az eredményt írd fel magadnak. Lehet ugyanabban a táblázatban, naplóban is vezetni, mint a vércukormérés eredményeit, akkor legalább biztosan nem fejelted el.
  • Pihenj öt – tíz percet, mielőtt mérni kezdenél.
  • Kényelmesen ülj, megtámasztva, a karod és a hátad is.
  • A vérnyomásmérő mandzsettáját a szíved magasságában kell felhelyezni, akkor is, ha nem hagyományos mérőt, hanem pl. csuklósat használsz.
  • A lábadat ne tedd keresztbe.
  • Mérés közben kerül a beszédet.
  • És végül: a mérés előtt minimum fél órával ne dohányozz, és ne kávézz, ha ezekről nem tudtál volna lemondani.

Érdekesség: ha ülsz a mérés közben, a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-rel magasabb lehet, mint fekve. Ugyanígy emeli az alsó értéket az is, ha nem támasztod meg a hátad. Ha keresztbe teszed a lábad mérés közben, akkor a szisztolés, azaz a felső érték akár 8 Hgmm-rel is magasabb lehet.

Az otthoni mérések nem váltják, nem is válthatják ki az orvosnál, védőnőnél esedékes méréseket. De nagyon fontos kiegészítő információval szolgálnak.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!