Az ultrahangvizsgálat a terhesség alatt biztonságos – a szakértők elutasítják a kritikát

Az ultrahangvizsgálat a terhesség alatt biztonságos – állítja a Német “Ultrahang az Orvostudományban” Társaság (DEGUM), ezért szembeszáll az új sugárvédelemről szóló rendelet egyik rendelkezésével, amely arra utal, hogy az ultrahang veszélyezteti a születendő gyermeket.

Az új sugárvédelmi rendelet 2019. január 1-jén lépett hatályba. Ebben a terhesség alatti ultrahangvizsgálatokról szóló 10. bekezdés kimondja: az ultrahangkészülék nem orvosi célra történő használatának a magzatot nem szabad kitenni.

Ezalatt a babamozit kell érteni, tehát azt az ultrahangvizsgálatot, amely kizárólag a leendő szülők örömére történik, és semmilyen orvosi célt nem szolgál.

A társaság közleményében a DEGUM alelnöke, Dr. Kai-Sven egyetemi magántanár azt mondta, hogy a babamozi kereskedelmi célokra történő használatához ugyan lehet kritikusan hozzáállni, mivel – többek között a gyakran rosszul képzett felhasználók miatt – valódi veszély áll fenn, hogy a magzat tényleges problémáit nem ismerik fel, ugyanakkor az ultrahang diagnosztikai célokra történő felhasználását teljes mértékben támogatják.
Az ultrahangvizsgálat a terhesség alatt biztonságos
Az új sugárvédelmi rendeletben található megfogalmazás azt engedi feltételezni, hogy a babát az ultrahang esetleg veszélyezteti. Ez ellen a DEGUM határozottan tiltakozik.

“Az évtizedekig tartó intenzív kutatások ellenére még mindig nincs olyan kutatási eredmény, amely azt sugallná, hogy a terhességi ultrahangvizsgálatok bármilyen megterhelést jelentenének a születendő gyermek egészségére” – mondja Heling.


Elméletileg az ultrahang miatt megemelkedhet a kismama testhője, de egyértelműen kevésbé, mint láz, vagy valamilyen erőteljesebb testi aktivitás esetén. Az egyes amerikai kutatók által feltételezett összefüggésre a ultrahang használata és a későbbi autizmus között a DEGUM meglátása szerint nincs tudományosan megalapozott bizonyíték.

Az aktuális német terhességi irányelvek szerint minden kismama a várandósság alatt 3, a biztosítója által finanszírozott ultrahangvizsgálaton vehet részt. A rendellenességek vagy fennálló kockázatok további vizsgálatokat jelentenek. A korai magzati rendellenességek legteljesebb mértékű kizárása érdekében ezenkívül lehetőség van saját költségre úgynevezett finomdiagnosztikai vizsgálatok elvégeztetésére is.

Forrás: Pharmazeutische ZeitungSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!