A minőségi ultrahanglelet

A nőgyógyász személye alapvetően fontos az életben, de még fontosabbá válik, amikor kiderül, hogy babát vársz. Ekkor már nem elég, hogy kedves legyen, meg figyelmes, nem elég, hogy évente egyszer megvizsgál, és kenetet vesz. Nagyon lényegessé válik az ultrahang készülékkel való kapcsolata, a tapasztalata, tudása.

A szülészeti – nőgyógyászati ultrahang rendkívül fontos eszköz végig a terhesség alatt. Segítségével nagyon hamar láthatjuk a kicsit, az orvosok mérni tudják a fejlődését, és igyekeznek a lehetséges problémákat minél hamarabb felismerni, kiszűrni. A gépek sem tökéletesek, ezért kiemelten fontos a vizsgáló orvos gyakorlata.

Az ultrahang vizsgálatot végző orvosnak vizsgát kell tennie. A minősítésében a tudása és gyakorlottsága, szakmai tapasztalata is számít. A minősítés lehet A, B, vagy C. Az A az alapfokot, a B a középfokot, a C pedig a felsőfokot jelenti.

A Magyar Szülészeti és Nőgyógyászat Ultrahang Társaság nyilvántartásba is veszi a vizsgálót, aki nyilvántartási számot is kap. Ennek a társaságnak a rövidítése az MSZNUT.

Ezzel a rövidítéssel találkoznunk kell az ultrahangleleten, a feltüntetése ugyanis előírás. Ez azért fontos, mert azonnal láthatjuk, hogy az, aki vizsgált, milyen rutinnal, minősítéssel rendelkezik.


Sose próbáld értékelni a kapott számokat. Önmagukban azok csak adatok, amelyek értékeléséhez szükség van a többi információra, a korábbiakra is, és együtt kell őket elemezni.

A leleten a szokásos, már ismert rövidítésekkel szereplő értékeken túl szöveges rész is található. Az ebben szereplő adatok sorrendje elvben kötött, de ahány helyen kaptam ultrahangleletet, annyiféle volt. 🙂

A minőségi ultrahanglelet

Ami még az ultrahangleleten szerepel:

 • fel kell tüntetni a terhesség biometriai adatok szerinti korát és az utolsó menstruáció első napját;
 • hány élő magzat van, hogy helyezkednek el;
 • hol tapad a méhlepény, milyen az állapota;
 • köldökzsinórér és hasi főverőér alapján a keringés rendben van-e;
 • mennyi magzatvized van;
 • ép-e a koponya, az agy szerkezete;
 • a nyaki redő értéke a 12. héten;
 • ép-e a mellkas, a szív, hasi szervek, karok és lábak csontjai;
 • ha valami eltér a normálistól, azt jelezni kell.

Ha bármi kórosat tapasztal, pl. kisebb a baba a vártnál, kontrollra fog hívni, esetleg máshová beutal.


2 hozzászólás

 1. Cse Klára
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!