Normális esetben a terhességed alatt 3-5 alkalommal veszel rész ultrahang vizsgálaton. Bár ma nagyon divat minden területen szélsőségesen gondolkodni, ebben az esetben rettegni vagy isteníteni az ultrahangot, ha nincs semmi baj, ez éppen elég is.

Persze, ha valami baj van, és gyakrabban nézegetik a kicsit ultrahanggal, mert szükséges, és ez nagyon fontos kitétel, akkor nem árt tudni, hogy nagy valószínűséggel nem lesz semmi baja.

Hogy milyen gyakran szükséges a vizsgálat, és mit néznek ilyenkor, azt az MSZNUT (Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság) javaslata alapján készült protokoll határozza meg.

Az orvos a vizsgálat időpontjait keretek között maga határozza meg. Az első kezedbe kapott ultrahang leleten keress egy MSZNUT .. (A, B, C) – … (szám) jelzést, ez mutatja meg, hogy az orvos mennyire képzett és tapasztalt az ultrahang vizsgálat területén.

Az ultrahang vizsgálatok ajánlott időpontjai:

 • Nulladik ultrahang: ez az első, a terhességet megállapító vizsgálat. A terhesség első heteiben (általában a 6 – 8. héten) végzik, és diagnosztikus ultrahang vizsgálatnak is nevezik.
 • Első ultrahang: a 12 – 13 héten kerül rá sor, ez a tarkóredő mérés általános időpontja
 • Második ultrahang: a 18 – 19. héten végzett szűréskor a fejlődési és kromoszóma-rendellenességek jeleit keresik
 • Harmadik ultrahang: ez a 30 – 32. hét között esedékes, ellenőrzik, hogy a baba fejlődési üteme megfelel-e a normának
 • Negyedik ultrahang: a 36 – 38. héten a magzat elhelyezkedését és fejlődési ütemét vizsgálják, ahol még elvégzik. Ez a vizsgálat nincs mindenhol bent a protokollban.

A mai szülészeti – nőgyógyászati ellátás elképzelhetetlen az ultrahang nélkül. A használt energia nagyon kicsi, ezért nem okoz károsodást sem a kismama, sem a magzat szervezetében.


Segítségével ellenőrizni lehet az anya egészségét, hogy nincs-e cisztája, daganata, és a magzatot is, hogy milyen korú pontosan, megfelelően fejlődik-e, mik az aktuális méretei, hogy helyezkedik el.

Kimutathatóak a fejlődési rendellenességek (sajnos nem mind, és nem mindenki által), és az is, hogy a baba jól vagy ellenkezőleg, veszélyben van-e az anyaméhben, pl. magzatvíz mennyisége, lepény állapota miatt. Meghallgatható a magzat szívhangja is.

Vizsgálati módszerek

Az ultrahang készüléket kétféle vizsgálófejjel használják.

 • A hasfalon keresztül végzett vizsgálathoz a hasi vizsgálófejet használják, ez a TAS (transzabdominális szonográfia).
  Alacsonyabb frekvencián működik, de képes részletes információval szolgálni a hason keresztül is. Általában a 12. hét után már ezt használják terhesség alatt.

Ultrahang vizsgálatok

 • A hüvelyen keresztül végzett vizsgálatokhoz a hüvelyi vizsgálófejet használják, ez a TVS (transzvaginális szonográfia). Ez magasabb frekvenciát használ, nagyobb a felbontása, mint a hasi fejnek, a teljesítménye viszont kisebb.
  A 12. hét előtt általában ezt használják, és a nőgyógyászati szűrésekhez is alkalmas. A hüvelyen keresztül végzett ultrahang vizsgálat előtt javasolt toalettre menni.

Ha nem vagy biztos benne, mire készülj, kérdezz rá, inkább legyen egy percre ciki, minthogy valami ne látsszon jól, és nehezebb legyen értékelni.

Problémás terhesség esetén

Az orvos dönti el, hogy milyen gyakorisággal ellenőriz ultrahang segítségével. Normálisnak számít a négy – öt hetente végzett vizsgálat is, és az is elképzelhető, hogy más intézményben, másik géppel is szeretne információhoz jutni.

Ez inkább jó, mint rossz, mert alaposságra utal, és inkább egy felesleges ultrahang, amikor azért jólesik kukucskálni :), mint egy nem időben felismert probléma.2 hozzászólás

 1. szii
  • bogi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!