Ha pozitív lett a terhességi teszted, …

… irány a nőgyógyász! Ha van. Ha nincs, keresned kell egy megfelelőt. Általában az utolsó menstruáció első napjától számított hatodik – hetedik héten szokták javasolni, hogy keressük fel a nőgyógyászt.

Bár a terhességet hüvelyi ultrahanggal már az ötödik héten is képesek kimutatni, az tény, hogy a kicsi szívverését a hatodik terhességi hét előtt nem lehet látni. Ettől függetlenül, ha tudni akarod, menj.

Mit lát az orvos?

Azt látja, hogy terhes vagy-e, és ha igen, hol található, méhen belül vagy esetleg kívül. Ép-e a terhesség, és szó lehet-e ikrekről is. Bár több esetben az ikerterhesség csak később mutatható ki.

Megállapítja, hogy a magzat mérete megfelelő-e a számított korának. Ez ilyen pici korban még nem garantált, de sebaj, később még lehet pontosítani.

A vizsgálat menete

Először manuálisan vizsgál meg. Ez a szokásos pózban a szokásos vizsgálón történik. Gyakorlatilag olyan érzés, mint a bimanuális vizsgálat a sima szűrésen.


Megtekinti a méhszájat, és ha alapos, és hozzáértő orvosod van, kenetet vesz a rákszűréshez. Még akkor is, ha előtte nem sokkal volt negatív eredményed.

Fontos! Ha nem tenné, kérd. Hogy miért mondom ezt? Nekem fél éves negatív citológia után diagnosztizáltak méhnyakrákot. Tehát jobb ellenőrizni.

A manuális vizsgálattal gyakorlatilag megállapítja a terhességet. Ezután következik az ultrahang, vagy csak ultrahang, manuális vizsgálat nélkül. Mivel még a terhesség nagyon korai szakaszában vagy, ezért hüvelyi ultrahangot végez.

Biztosra mondja a terhességet, mutatja a monitoron, hogy hol van a magzat, megmutatja a petezsákot. Megállapítja a terhesség korát, és a szülés várható időpontját.

Ellenőrzi, hogy nincs-e például cisztád. Ha van, akkor sincs általában semmi gond, a terhesség előrehaladtával legtöbbször eltűnik bármiféle kezelés nélkül. Legtöbbször, esete válogatja sajnos.

(Viszont szülés után adott esetben pillanatok alatt képes újra kifejlődni, hatalmas méreteket öltve. Ha kidurran, az elég fájdalmas tud lenni.)

Ha pozitív lett a terhességi teszted, ...

Nem mindenhol, de szokás ellenőrizni a melleket is, hogy nincs-e bennük valamilyen elváltozás.

A vizsgálat végeztével elmondja a teendőket, kell-e valahová menni (pl. labor, de ezt nem mindenki kéri ilyenkor), mikor kell legközelebb megjelenni nála. Javaslatot tesz a terhességi vitaminra, étrendre. Általában kikérdez a családi tudnivalókról, allergiákról, betegségekről.

A következő lépés a védőnő lesz.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!