Terhesség kora, magzat kora: tűnődtél már, miért van az, hogy egyszer a terhességi kort emlegeti, máskor a magzat korát, és a hetek nem stimmelnek? Miről beszél az orvos? A megoldás nagyon egyszerű: két különböző megközelítésről van szó.

A titok abban rejlik, hogy bár a terhesség hivatalosan 40 hétig tart, ténylegesen csak 38 hétig, tehát a 40 hétből az első kettő alatt még nem is vagy terhes. Kicsit fura, mert eszerint mire teherbe esel, már a harmadik hétben jársz. 🙂

Zavaros? Nézzük konkrétabban:

A terhesség kora

A terhesség korát az utolsó menstruáció első napjától számolják. Ez ultrahang leleteken lehet LMP rövidítéssel jelölve (tévedések elkerülése végett, ez a Last Menstrual Period kezdőbetűit takarja, nem mást).

Betöltött hetekben és napokban adják meg. A terhesség ettől kezdve tart 40 hétig, azaz 280 napig. Normálisnak az számít, ha a baba a 38 – 40. hét körül jön a világra, korábban koraszülésről, a 41. hét után már túlhordásról beszélünk.


A terhesség kezdetén az orvos ultrahang segítségével ellenőrzi, hogy nincs-e túl nagy eltérés, ami adódhat a ciklus 28 napostól való eltéréséből, vagy mert egyszerűen nem volt jó az utolsó menstruáció első napjának megadott dátum.

Később a terhesség alatt már nagy az eltérés a magzatok között, ezért akkor az ultrahang már csak a rendellenességek felfedezésére szolgál.

És még valami: az, hogy a terhesség x. hetében jársz, és hogy a x hetes terhes vagy, nem ugyanaz. Rémes, nem? Az x hetes, vagy mondjuk 5 + 2 hetes terhes vagy, azt jelenti, hogy betöltött 5 hetes és két napos terhes vagy. Ebben az esetben a terhességed hatodik hetében jársz.

Ha a terhesség x., vagy mondjuk 5. hetében jársz, akkor betöltöttél négy hetet, és az ötödikből valamennyi napot, az itt nincs meghatározva.

Azért annyira nem bonyolult, és sokszor én sem (és szinte senki sem) fogalmaz pontosan. Az orvosnál, leleteken, terhesgondozásban van jelentősége.

A magzat kora

A legtermékenyebb időpont az ovuláció ideje körül van. Fogantatásról akkor beszélünk, amikor az apa spermája megtermékenyíti az anya petesejtjét. A magzati kort tehát nem az utolsó menstruációs ciklus első napjától számítják, hanem a tényleges fogantatástól.

Ha semmilyen dátummal sem vagy tisztában, az első ultrahangos mérésekből nagy pontossággal meg tudják mondani a pontos kort. Ha a ciklusaid egyformák, és tudod is a hosszukat, az segít, mert segítségével kiszámolható az ovuláció napja, az pedig behatárolja a fogantatás idejét is.

A lényeg, hogy a magzati kor kevesebb, mint a terhesség kora, általában két héttel, kb. 28 napos ciklus esetén. Ha a terhességi kor három hét, akkor a magzat még csak egyhetes.

Az interneten rengeteg kalkulátort találhatsz, ami segít kiszámolni a terhesség korát, a magzat korát, a szülés várható időpontját, csak meg kell adni az utolsó menstruáció első napját, és a ciklusok hosszát.

Terhesség kora, magzat kora

Akkor most mit mondjak, mit nézzek?

A legáltalánosabb a terhesség korának használata. Ha valamiért eltér ettől, az orvosod jelezni fogja. Ha sem az utolsó menstruáció kezdőnapja, sem a fogantatás napja nem ismert, akkor a legkorábbi ultrahangon meghatározzák a kort és legkésőbb a 12. héten korrigálják, ha szükséges.

Megnyugtató tudni, hogy a baba a megfelelő ütemben fejlődik, de muszáj azzal is tisztában lenni, hogy nincs két egyforma terhesség, két egyforma kismama, és természetesen a magzatok sem egyformán fejlődnek. A terhesség korán kívül figyelembe kell venni a szülők alkatát is például.

A lényeg, hogy nem szabad más kismamákéhoz hasonlítgatni a kapott értékeket. Semmi értelme, csak pánikot okoz.
A terhesség korának ismerete nagyon fontos a terhesgondozás szempontjából. Több vizsgálat is időponthoz van kötve, és akár egy hét eltérés is felesleges aggodalmat okozhat. Lásd pl. Down-szindróma szűréseknél. Egy esetleges probléma esetén a megfelelő döntés meghozatalában is nagyon fontos szerepet játszik.

És a szülés?

A szülés idejének meghatározása az orvoson és a rendelkezésére álló adatokon, információkon múlik. Ma általában háromféleképpen is dolgoznak:

  • Van, aki kizárólag az utolsó menstruáció első napjához viszonyítja a terhesség korát, és nem tér el ettől semmiképpen sem, bármit lát is az ultrahangon, vagy bármit mondasz is neki. Itt nagyon fontos legalább azt a dátumot pontosan tudni.
    Ő ebben az esetben a Neagele-módszert használja, ami nagyon egyszerű: az utolsó menstruáció első napja + 7 nap + 9 hónap. Ezt módosítja a ciklusod hosszát figyelembe véve. Fontos még, hogy szedsz-e hormonális fogamzásgátlót, mikor csináltál tesztet, ami pozitív lett.
  • Többen módosítják a 12. heti ultrahangon mért eredmények alapján, és ahhoz képest számítják ki a szülés várható időpontját, és ez határozza meg a tovább vizsgálatok idejét is.
  • A legrosszabb, és remélhetőleg a legritkább, aki folyton módosítgat. Ez veszélyes, tehát inkább kérd ki még egy orvos véleményét is.30 hozzászólás

  1. Anita
  2. Petri Csilla
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!