Terhesgondozás – Minden egy pozitív terhességi teszttel kezdődik

Terhesgondozás alatt nem csak a nőgyógyászati vizsgálatok értendők, aktív résztvevői a háziorvosok és a védőnők is. Szükség esetén mások is bekapcsolódnak, pl. dietetikus, belgyógyász. Minden adatot, változást feljegyeznek a védőnőtől kapott kiskönyvbe.

Bár a terhesgondozáson megjelenni nem kötelező, erősen ajánlott. Egyrészt azért, mert a felmerülő problémákat jobb minél előbb észrevenni és kezelni, másrészt pedig az anyasági támogatás miatt, amihez szükség lesz az orvos igazolására.

A terhesgondozás során vannak mindenkit érintő, és vannak választható vizsgálatok is. A cél egy (vagy több 🙂 ) egészséges kisbaba megszületése. Ha minden rendben van, viszonylag keveset macerálnak, az első két trimeszterben négyhetente elegendő vizsgálaton megjelenni, a harmadik harmadban ez sűrűsödik, előbb három, majd egy hét, amit nyugton tölthetsz.

Ne felejtsd otthon a kiskönyvedet és a leleteidet, ha bármelyik „szereplőnél” megjelensz. Elméletileg egy csomó vizsgálatot elvégeznek még a terhesség legelején, de ez egyáltalán nem általános.

Első lépés a nőgyógyász, akit választottál, és aki elvben kenetet is vesz, és beutalókat (labor, EKG) is ad. Ha nem tenné, szólj, vagy gondolkodj el. Esetleg még a fogászatra is felhívja a figyelmedet, de ha nem így lenne, te menj el magadtól oda is.


A terhesség alatt megváltoztathatod a döntésed a nőgyógyászt illetően, csak arra azért figyelj, hogy nem mindenki vállalja a kismamát egy bizonyos terhességi kor fölött.

A védőnő lesz a következő lépés. Oda kell menned, ahová tartozol, nincs mese. Általában a háziorvoshoz is rendszeresen el kell járni, ő is ellenőrzi a vérnyomást, vizesedést, és figyel a felmerülő nem nőgyógyászati gondokra is.

Egy dologra neked kell nagyon figyelned: mint mindenhol, itt is elég nagy a káosz. Előfordulhat, hogy ugyanarra figyel mindenki, pl. vérnyomás, de egymásra várnak a döntésben, hogy mikortól legyen gyógyszer, milyen és mennyi. Aztán ha döntenek, általában egyszerre, és nem egyformán…

Ne hagyd, hogy senki se döntsön! Gondolj mindig a babára, hogy az ő egészsége múlhat a tökölődésen.

Terhesgondozás - Minden egy pozitív terhességi teszttel kezdődik

Az alapvizsgálatok egészséges terhességnél

Vannak még vizsgálatok, amelyek nem kötelezőek és általában nem is szükségesek. Ha babát tervezel, nem árt utánanézni, milyen szűréseket lehetne a terhesség előtt elvégeztetni, nehogy a babát veszélyeztesd.

Problémás terhesség esetén

Valószínűleg csak az eleje lesz igaz a felsoroltaknak. Az orvosok döntik el, hogy milyen vizsgálatot, mikor és hányszor kérnek elvégeztetni. Nem macerának szánják, minden az egészséges baba érdekében történik.

A legjobb, amit tehetsz, hogy csendben megadod magad, és próbálod benne megtalálni a jót. A több ultrahang alkalmat ad, hogy többször láthasd a babát, hallhasd a szívverését. Nagyon megható tud lenni. A rengeteg vérvétel megnyugtathat, hogy hamarabb észreveszik a változásokat, és reagálnak rá. És ez szinte minden másra is igaz.

Szóval, fel a fejjel!Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!