A terhesség alatt kötelező szűrővizsgálatok – összefoglaló

A kismamákra és babáikra Magyarországon elég sokan figyelnek várandósságuk alatt és után is. A szülész-nőgyógyász, háziorvos, szülésznő, esetleg dúla, ha valaki keres magának, védőnő, aki kötelező, és nem választható, majd szülés után csatlakozik a gyerekorvos is a csapathoz.

A terhesség alatt jó pár alkalommal muszáj megjelenni valamelyiküknél, van egy csomó kötelező szűrővizsgálat, van választható is, van ingyenes és fizetős is, első pillantásra sok mindennek tűnik, csak egyszerűnek nem a várandósság élvezése.

Rögtön az elején jó lenne tudni a saját, a partner és a család kórtörténetét, betegségeket, gyógyszereket, szenvedélyeket, aktuális egészségi állapotot. A minimum, amit illik felmutatni, az az utolsó vérzés időpontja, a havi menstruáció rendszeressége és hossza. Ezek azért fontosak, mert ezek alapján számítható ki a terhesség aktuális kora, és a szülés várható időpontja is.

Természetesen nem mindenki olyan szerencsés, hogy rendszeres és szabályos ciklusa legyen, vagy napra pontosan tudja az utolsó menstruációjának első napját, de semmi gond, van még lehetőség a terhesség korának elég pontos meghatározására később is.

A terhességet harmadokra, trimeszterekre osztjuk, és mindegyikre jut néhány vizsgálat. Az első harmadban általában két ultrahangot is csinálnak, vért vesznek, vérképet, éhomi vércukrot ellenőrzik, vizeletvizsgálatot végeznek. A nőgyógyász dolga a terhesség tényének megállapítása, és a további teendők elsorolása, a szülés várható időpontjának kiszámolása és megadása, esetleges további vizsgálatok ajánlása.


A terhesség folyamán többször fognak súlyt, vérnyomást mérni, a legtöbben készíttetenek EKG-t, elküldenek fogorvoshoz, 37 éves kor felett pedig genetikai tanácsadásra is.

A későbbiek folyamán, a második harmad végéig havi egy, majd a 36. hétig 3 hetente egy, ez után pedig a szülésig minden héten egy vizsgálat javasolt és indokolt. Ha az előre kiszámolt időpontig vagy aznap nem születik meg a baba, akkor minden második nap javasolják a kismama és a magzat vizsgálatát. Ezeken az alkalmakon súly, vérnyomás, pulzusszám mérése is történik.

Kiemelten figyelnek a magas vérnyomásra, a terhességi toxémia tüneteire, a terhesség alatt kialakuló cukorbetegségre, a hirtelen jelentősebb hízásra, vizesedésre. A terhesség későbbi szakaszában folyamatosan nyomon követik a baba szívműködését, a méh növekedését, a magzatvíz mennyiségét, a méhlepény működését, a méhszáj és méhnyak állapotát.

Ezeket a vizsgálatokat nem végzik automatikusan minden egyes alkalommal, sok minden függ a kismama általános egészségi állapotától, és a terhesség alatt tapasztaltaktól, esetleges panaszoktól is.

A terhesség alatt kötelező szűrővizsgálatok - összefoglaló

A várandósság alatt van néhány olyan kötelező szűrővizsgálat, amelyiknél fontos, hogy mikor végzik el, van, amit minden trimeszterben ismételnek (mint például a vérkép, vizeletvizsgálatok), és vannak olyan vizsgálatok is, amiket menet közben szúrnak be az éppen aktuális állapotnak megfelelően a vizsgálati / gondozási naptárába a kismamának.

Az ultrahangos szűrővizsgálatoknak megadott időpontokban kell megtörténniük, de ezeken felül is adódhat olyan helyzet, hogy szükségessé válik egy plusz ultrahang elvégzése. A nagy visszhangot kapó ártalmas vagy sem a babának a sok ultrahang kérdésben a jelenlegi álláspont szerint a babamozi kerülendő, az orvosilag indokolt vizsgálat mindenképp elvégzendő.

A legfontosabb vizsgálatok közé tartozik rögtön az elején a terhesség megállapításakor végzett ultrahang, a 12. héten végzett, fejlődési rendellenességek kiszűrését célzó vizsgálat, a 19. héten ismét egy hasonló vizsgálat, a 24. hét tájékán a terheléses vércukor mérés, vagyis a terhességi cukorbetegség (más néven gesztációs diabétesz) szűrése.

Kiemelten figyelnek a kromoszóma-rendellenességek felfedezésére, a Down-szindróma és idegcső záródási rendellenességek kiszűrésére. Ezek mellett folyamatosan figyelik a későbbi ultrahangos vizsgálatok alkalmával a baba növekedési ütemét, a méhlepény állapotát, működését, elhelyezkedését, és a baba elhelyezkedését is.

A 36. terhességi hét betöltése után már hetente végeznek CTG-t vagy NST-t. Ilyenkor a magzat szívfrekvenciáját, annak változásait, nyugalmi méhtevékenységet ellenőrzik, segítségével képet alkotnak a magzat oxigénellátottságáról is. Hogy hol milyen géppel, milyen gyakorisággal és milyen utasítások után végeznek ilyen vizsgálatot, az hely, orvos és protokoll függő is.

A várandósgondozás alatt történő szűrővizsgálatok javasolt menetrendje

Az 26/2014. (IV. 8.) EMMI rendelet a várandósgondozásról 1. számú melléklete a várandós anya gondozási könyve, amelyben a vizsgálatok alábbi menetét javasolják:

IdőpontTípusInfók
1. trimeszter - 1-13. hét
4-6. hét0. ultrahangKoraterhességi ultrahang-vizsgálat, ilyenkor állapítják meg a terhességet, a korát, hogy ikreket-e, és nincs-e már most látható kóros elváltozás
6-8. hét1. laborvércsoport meghatározás és vörösvértest ellenanyagszűrés,
VDRL (Wassermann teszt),
éhgyomri cukor,
vérkép,
vizeletvizsgálat (fehérje, genny, cukor, aceton, UBG, üledék)
12-13. hét1. ultrahang szűrővizsgálatAjánlott vizsgálat ebben az időszakban a kombinált teszt.
genetikai tanácsadásfogamzáskor betöltött 37. életévtől kezdve
fogorvosi vizsgálat
2. trimeszter - 14-27. hét
16-18. hétHBsAg szűrésA HBsAg a Hepatitis B, fertőző vírusos májgyulladás kiszűrésére szolgáló vérvétel, akár friss, akár korábban lezajlott betegségről van szó.
Ajánlott vizsgálat: Quartett-teszt és integrált teszt.
18-21. hét2. ultrahang szűrővizsgálatA második genetikai ultrahangos rendellenesség-szűrő vizsgálat
23-28. hét3. laborTerheléses cukor, vizeletvizsgálat,
vérkép,
máj- és vesefunkció,
ellenanyag-szűrés a negatív vércsoportú anyáknál
3. trimeszter - 28-40. hét
30-32. hét3. ultrahang szűrővizsgálatA magzat növekedésének ütemét, a lepény működését és a magzatvíz mennyiségét ellenőrzik.
36-38. hét4. ultrahang szűrővizsgálatEzt a vizsgálatot már nem mindenhol végzik el, kivették a kötelező protokollból, ezeken a helyeken a 3. vizsgálat ebből a szempontból az utolsó.
35-38. hétGBS szűrés és kenetvételEgy kenetvétel és a B csoportú streptococcus szűrése hüvelyváladékból.
36-37. hét4. labor vérkép (hemoglobin, hematokrit, vvt indexek, fehérvérsejt szám, vérlemezke szám),
vörösvértest-ellenanyagszűrés,
36-40. héthetente CTGKardiotokográfos szűrővizsgálat: a magzati szívműködést, a méh fájás-tevékenységét, összességében a méhlepény működését ellenőrzik, egyidejűleg rögzítik a magzat pulzusszámát, a méh összehúzódását és a magzat mozgását is.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!