16. hét ajánlott vizsgálat: Quartett-teszt

A quartett teszt elvégzését akkor ajánlják, akik a kombinált tesztből kimaradtál, az ahhoz előírt időszaknál később tudtál csak elmenni a vizsgálatra. Ennek következményeként a nyaki redőn alapuló UH szűrés sem történt meg.

A teszt eredménye eredménye irányadó lehet a későbbi, biztos diagnózist adó, beavatkozással járó (tehát invazív) vizsgálatok elvégzésének szükségességére.

Ha a kombinált tesztből kimaradtál, ezt érdemes elvégeztetni, akárhány éves is vagy. Jelenleg a legtöbb Down-szindrómás babát a fiatalabbak (35 év alattiak) szülik, mert náluk ritka a magzati kromoszómavizsgálat elvégzése.

Másrészt ha már 35 feletti vagy, és a korod alapján magas kockázatúnak minősítenek, a többi, lejjebb felsorolt tényezőket is figyelembe véve javasolhatják vagy indokolatlannak találhatják a veszélyesesbb vizsgálatokat.

A quartett teszt kockázatmentes, nem invazív eljárás, vagyis vérvétellel nyert információk alapján, az anyai életkort figyelembe véve határozza meg a rendellenesség előfordulásának kockázatát.


A quartett teszt, más néven négyes teszt elvégzésének javasolt, legmegfelelőbb időpontja a 16. terhességi hét az idegcsőzáródási rendellenességek szűrésére, bár elvégezhető a 15. és a 23. terhességi hét között valamikor.

A pontos eredményhez ismerni kell a terhességed korát, mint a többi hasonló tesztnél, vizsgálatnál is. Ennek azért van jelentősége, mert a terhességi kor előrehaladtával a vizsgált jellemzők értékei változnak. Ha ez nincs meg egészen biztosan, akkor az ultrahangos vizsgálattal meghatározható.

A quartett teszt célja, hogy a segítségével a lehető legpontosabban megbecsüljék a kromoszóma-rendellenességek, főleg a Down-szindróma, és az idegcső- / velőcső-záródási rendellenesség kockázatát.

Természetesen ennél a tesztnél is el lehet mondani, hogy minél idősebb kismama vagy, annál nagyobb a kockázat a rendellenességekre.

Ettől függetlenül a Down-szindróma szűrővizsgálat elvégzése minden kismama számára javasolt, mert a kockázat-meghatározás olyan módszerrel történik, amely egyrészt jó hatékonysággal szűri ki az alacsony életkor ellenére magas kockázatú várandósokat, másrészt segít megítélni, hogy a magasabb életkoruk miatt magasabb kockázatú csoportba sorolt kismamák esetében szükséges-e az invazív vizsgálat.

Mi történik?

Vért vesznek. Ezt már lassan megszokod, mint minden kismama. A szűrővizsgálatban nincs kockázat, nem fáj, kellemetlen ugyan annak, aki fél a tűtől, de megéri.

A véredből négy dolgot (markert) vizsgálnak, és az életkorodat is figyelembe véve meghatározzák a rendellenesség előfordulásának kockázatát.

Mit néznek a véremből?

  • (AFP – alfa-fötoprotein)
  • Inhibin – inhibin-A, dimer inhibin-A, DIA
  • uE3 – oestriol, ösztriol
  • szabad béta-hCG – free ß-hCG

Eredmények

Pozitív eredmény: ha nagy a kockázata a Down-szindrómának, vagy az idegcső-záródási rendellenességnek.

Down-szindróma tekintetében akkor számít pozitívnak, ha az életkorodat és a négy vizsgált jellemzőt figyelembe véve a kockázat magas. A számszerűsített eredmény 1:250.

Ha az AFP értéke 2,5 MoM vagy ennél magasabb, akkor ez az eredmény annyit jelent, hogy nagyobb kockázat az idegcső- / velőcső-záródási rendellenesség előfordulására. A négy jellemzőből ezt az egyet használják az idegcső-záródási rendellenesség kockázatának meghatározására.

Negatív eredmény: ha mindkettőnek alacsony a kockázata.

Quartett teszt

Tévedések

Bármilyen eredményt is kapsz, legyél vele tisztában, hogy ez is csak egy szűrővizsgálat, egy teszt, ami nem tévedhetetlen, rendellenesség nélkül is mutathat eltérést.
Ennek több oka is lehet, ilyen pl.:

  • ha nem ismeri az orvos pontosan a terhességed korát (amit ugye nem a fogamzás idejétől kell számítani, hanem az utolsó menstruáció első napjától),
  • ikerterhesség esetén mindegyik marker magasabb lesz,
  • figyelembe kell venni a súlyodat és magasságodat is,
  • befolyásolja a vizsgálat eredményét, ha a vérvétel előtt vérzés lép fel, mert magasabb AFP értéket okoz. Ilyenkor a vizsgálatot általában elhalasztják egy – két héttel.
  • az inzulinnal kezelt cukorbetegség: ebben az esetben az AFP, az inhibin és az ösztriol szintje alacsonyabb lesz. Ilyenkor a kockázatbecslés egyáltalán nem pontos.

Ha már volt Down-szindrómás babád, alapból pozitívnak veszik az eredményt, mindentől függetlenül.

Mi következik pozitív eredmény esetén?

Lehetőség van kérni egy másik vizsgálatot is. Ilyen többek között a PrenaTest, egy egyszerű vérvételen alapuló genetikai vizsgálat. Ez a vizsgálat az anyai vérben keringő magzati DNS-ek rendszerezésével azonosítja a rendellenességeket.

Így a 35 év feletti kismamák is megnyugodhatnak, hiszen, így elkerülhető a vetélési kockázattal járó módszerek (amniocentézis, chorion-biopszia) alkalmazása.

Kromoszómavizsgálatra is van lehetőség / szükség, amikor is magzati sejteket vesznek a magzatvízből (amniocentézis, GAC) a 16 – 20. héten, vagy a magzatburok-boholyból a 12 – 16. héten (chorionbiopszia, CVS).

Az eredményre néha, de nem törvényszerűen heteket kell várni, és nem teljesen veszélytelen, mert a vetélés kockázata 1 – 1,5 % körül van.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!