Az első ultrahangot akkor készítik, amikor jelentkezel a nőgyógyásznál, hogy úgy véled, terhes vagy. Ennek az ideje akkor jön el, amikor van pozitív terhességi gyorsteszted, vagy a menstruációd már két héttel csúszik. Tehát időpontot kérsz a nőgyógyászodtól, és felkészülsz egy átlagos vizsgálatra.

Ezt nulladik, diagnosztikus vizsgálatnak nevezik. Általában a 6 – 8. hétre esik, de persze függ attól, hogy mikor jelensz meg az orvosnál. Ugyanúgy lehet az ötödik hét is, mint a kilencedik.

Ilyenkor állapítja meg a terhességet, meghatározza a korát, megállapítja, hogy ikreket vársz-e esetleg, és nincs-e már most látható kóros elváltozás, pl. méhen kívüli terhesség, elhalt terhesség, nőgyógyászati eltérések.

Érdemes tudni, hogy a terhesség kora és a magzat kora nem ugyanaz. A terhességet az utolsó menstruáció első napjától számítják, a fogantatás időpontja pedig későbbre esik, általában két héttel, normális ciklus esetén.


Tehát a terhességi kor két héttel több, mint ahány hetes a magzat. A lényegen viszont nem változtat, mindenhol a terhességi kor ismeretére lesz szükséged. Olvass erről itt kicsit bővebben.

Ezt a vizsgálatot hüvelyi úton végzik el, ezt nevezik transzvaginális ultrahang vizsgálatnak. Az ötödik hét elteltével már látni lehet az ultrahangon a szívműködést is, a baba mérete 3 – 4 mm.

Mire készülj?

Az orvos vagy az asszisztense kikérdez, tudni akarják és kell is, az utolsó menstruáció első napját, és hogy hány napos ciklusaid vannak. A vizsgálat végén a szülés várható időpontját is meg tudja mondani. Az adatok rögzítése után megkérdeznek még a családban előfordult problémákról, a saját előbbi terhességekről, vetélésről, abortuszról, betegségekről, műtétekről.

Ugyanolyan vizsgálatokat végez el, mint egy sima nőgyógyászati szűrés esetén, tehát van tapintásos, kolposzkópos és általában citológiai vizsgálat is. Ha nem tenné, kérdezz rá, ha fél évnél régebben voltál rákszűrésen, mindenképpen végeztesd el.

Rendes esetben megvizsgálja a melleidet is, és több helyen megmérik a vérnyomásodat, pulzusodat, és felírják a súlyodat és magasságodat, vagy azt is megmérik. Mások ezt már a védőnőre hagyják.

Ezután kapsz beutalót vagy csak az ultrahangleletet, amely beutalóként funkcionál, amellyel elmész a védőnőhöz. Oda kell menned, ahol laksz, ő a területileg illetékes védőnő, aki a környéken lakó összes kismamával foglalkozik. Ő fogja kiadni a terhesgondozási kiskönyvet, amelyet mindig, mindenhová magaddal kell vinned ezentúl.


Több helyen írják, hogy muszáj még a 12. hét előtt megjelenni a védőnőnél, mert csak így leszel jogosult a juttatásokra. Na ez egy nagy tévedés! Én a 14. hét után mentem, mert biztos akartam lenni benne, hogy a műtét után megmarad a baba, és semmi hátrányom nem származott belőle.

Nem törvényszerű, de általában vérvizsgálatra, vércsoport-meghatározásra és a háziorvoshoz küldenek.


Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!