A negyedik ultrahang szűrővizsgálatnak az egyik célja már az, hogy kiderítsék, vannak-e a szülést befolyásoló körülmények, elváltozások.

Fontos tudni, hogy ezt a vizsgálatot már nem mindenhol végzik el, kivették a kötelező protokollból, ezeken a helyeken a 3. vizsgálat ebből a szempontból az utolsó. Van azonban, ahol rutinból megtartották, ezért kérdezni kell.

Ilyenek lehetnek a méhlepény problémái, magzatvíz mennyisége, a kismama egészségi állapota, egy korábbi császármetszés, és több más is.

Nem végzik minden helyen, és nem csinálja minden orvos. Gyakran függ a kismama korától, állapotától, korábbi leletektől.

Ezenkívül természetesen a magzat állapota, egészsége az első. Aszerint döntenek egy korábbi időpontban elvégzett programozott császármetszés mellett, vagy a normális időben elkövetkező természetes, hüvelyi úton történő szülés mellett, hogy a babának mi a jobb, hol fog jobban fejlődni, kint vagy bent, de természetesen azt is figyelembe veszik, mi jobb az anyának.


Ennek megfelelően ezen a negyedik ultrahang vizsgálaton a következőkre lehet számítani:

 • Ellenőrzik a magzat méreteit, fejlődését, megbecsülik a súlyát. Itt jó és fontos tudni, hogy a magzatok méretei eltérnek egymástól, akár jelentős mértékben is.
  Egy hajszolt orvos esetleg csak az átlagos méretekkel hasonlítja össze a biometriai adatokat, de egyébként figyelembe szokták és kell is venni a szülők, felmenők genetikai állományát. Egy alacsonyabb, vékony házaspár esetén nem elvárható a hatalmas baba.
 • Megállapítják, hogyan helyezkedik el az anyaméhben. Ez lehet még mindig farvégű, lehet koponyavégű is.
  Általában azt mondják, hogy a 35. hétig befordulnak a babák a megfelelő irányba, ha mégsem, arra is tudnak megoldást.
 • Külön figyelmet fordítanak a méhlepény állapotára, érettségére, működésére,
 • a köldökzsinór helyzetére, működésére.
  Flowmetriát végeznek, és ellenőrzik, hogy a magzat megfelelő mennyiségű vérhez és oxigénhez jut-e.
 • Ellenőrzik a magzatvíz mennyiségét is. Akár sok, akár kevés, ha már kóros az eltérés, lépni fognak.
  Természetesen rengeteg helyen felsorolják, hogy milyen károsodások érhetik a magzatot, de egyik sincs kőbe vésve, nem törvényszerű, hogy úgy is lesz!

Negyedik ultrahang vizsgálat

 • Ha már volt előző császármetszés, megnézik a hegvonalát, mert meghatározhatja a szülés módját és időpontját is.
 • Elemzik az eddigi leleteket, a jelenlegi magzati és anyai állapotot.
 • és ettől kezdve számoltatják a magzatmozgásokat. Ez nagyon egyszerű, néha izgalmas és vicces, néha inkább bambulós játék. Általában a bal oldalra kell feküdni, és meghatározott idő alatt megszámolni, mennyi mozgott a baba.
  Ez lehet fél óra, de akár egy óra is. Mások úgy kérik, hogy mennyi idő alatt mozgott a baba tízszer. Ha nem mondják, inkább kérdezz rá.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!