Magzati diagnosztika: a méhnyak kenetben kimutathatóak a magzati sejtek

Amerikai kutatók egy egyszerű módszert fejlesztettek ki a magzati sejtek (trofoblaszt setjek) kimutatására a méhnyakról levett kenetben. A trofoblaszt sejtek magzati eredetűek, érintkezési felületet képeznek az anyai és a magzati felszínek között. A tudományos jelentésekben bemutatott módszer lehetővé tehetné a nem invazív prenatális diagnózist.

A magzat genetikai rendellenességeinek pontos diagnózisának felállításához jelenleg az aminocentézis és a chorionbiopszia áll a rendelkezésünkre. A nem invazív szűrőtesztek esetleges pozitív eredményeit is ezek valamelyikével szükséges alátámasztani. Mindkét eljárás invazív, és bizonyos vetélési kockázattal járnak.

Néhány éve ismert, hogy a trofoblaszt sejtek, amelyekből a méhlepény magzati része fejlődik ki, a méhnyakon is izolálható. Feltehetőleg a méhlepény fejlődése során választódnak le, és szóródnak szét a méh felett.

Az extravillous trofoblasztok (EVT-k) képesek a magzati teljes genom biztosítására a prenatális tesztekhez. A korábbi tanulmányok kimutatták az EVT (a magzati sejtek) jelenlétét a méhnyakcsatornában, és azt, hogy ezekből a sejtekből egy kis mennyiséget méhnyaki kenetvétel útján ki lehet nyerni.

A kutatáshoz teljesen hagyományos mintákat használtak, a szokásos módon elvégzett Pap-tesztekből, amelyek a terhesség 5. és 20. hete közötti időszakból származtak.


Az extravillosus trofoblaszt sejtek kimutatása a kis mennyiségük miatt eddig alig volt lehetséges, mivel a mintában szereplő méhnyaksejtek mennyisége jóval nagyobb. Anubhav Tripathi (Brown University, Rhode Island) és csapata kifejlesztett egy egyszerű eljárást, amelynek segítségével a magzati sejtek egy hagyományos méhnyakból vett kenetből a többi nyálkahártyasejttől elválaszthatóak lesznek.

Azt a tényt használják fel, hogy a trofoblasztsejtek kisebbek a méhnyak hámsejtjeinél, és emellett viszonylag nagy sejtmaggal rendelkeznek. Ez arra utalt, hogy ezek a sejtek folyadékban gyorsabban süllyednek alulra.

A kutatók ténylegesen 4 perc elteltével voltak képesek a sejteket mikrotiter lemezen egymástól elválasztani. A felszínen úszó nyálkahártya sejtek eltávolítása után, a trofoblasztok mennyiségét 700 százalékra sikerült megnövelni.

Magzati diagnosztika: a méhnyak kenetben kimutathatóak a magzati sejtek

A sejtek ezután fluoreszcens festékkel jelölhetőek, és azonosíthatóak egy úgy nevezett “CyteFinder”-rel. Mivel manapság egy genom analízis egyetlen sejt DNS-én elvégezhető, a módszer elvileg lehetővé tenné a nem invazív prenatális diagnózist, méghzzá gyors, egyszerű és költséghatékony módon.

A kutatók egy PoP (Proof of Principle) teszttel megpróbálták a magzat nemét megállapítani, de az nem volt elég megbízható. Viszont csak idő kérdése lehet, amíg a módszert sikerül annyira tökéletesíteni, hogy lehetővé tegyék a kromoszóma rendellenességek, például a Down-szindróma kimutatását.

Forrás: aerzteblatt.de, NatureSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!