A „Magzat Hangja” program bevezetésével fejleszti a debreceni várandósok gondozását a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet, ami egy magyar, innovatív, magzati- és anyai egészségprevenciós eljárás. A programmal a családokat és társadalmat egyaránt érintő tragédiák megelőzése a cél.

A Fetaphon NST-CTG orvostechnikai eszköz a magzati veszélyállapot felismerését hatékonyan segíti: a kismamák már a 28. héttől otthonukban használhatják a magzati szívhangot regisztráló készüléket. Naponta több mérést is végezhetnek, amelyeket az Orvosközpont munkatársai rövid időn belül sms üzenetben kiértékelnek.

A magzat oxigénhiányos állapotát a szívműködés jellegzetes megváltozásai mutatják. Enyhe fokú eltérés esetén a magzati szívműködés általában hamarosan rendeződik, ilyen esetben a mérés 12 órán belül megismételendő.

A regisztrátumok kinyomtathatók, és a gondozó szakorvossal konzultálhatók. Amennyiben a magzati szívműködés közvetlen magzati veszélyt tükröz, vagy szülőszobai észlelést tesz szükségessé, a kismamák az Orvosközpont munkatársától azonnal telefonos, szóbeli tájékoztatást és eligazítást kapnak.

A szakmai okok vagy kényelmi szempontok miatt jelentkező kismamák az intézet erre a célra kijelölt rendelőjében vehetik át az otthoni magzati monitorozásra alkalmas készüléket. A „Magzat hangja” program szolgáltatását szakorvosok mutatják be és a készüléket szakképzett asszisztensek alapos és részletes tájékoztatást követően adják ki a kismamák számára.


A „Magzat Hangja” program Orvosközpontjának figyelmeztetése esetén a kismamákat természetesen soron kívül látják el és elvégezik a szükséges kiegészítő vizsgálatokat.

Egy eset, amikor az otthoni, magzati távmonitorizás életet mentett

L. Judit első terhessége tragikus véget ért a várandósság 35. hetében. A köldökzsinór oly mértékben összenyomódott, hogy a baba életét vesztette. A 2. várandósságnál a kismama a magzati távmonitorozást vette igénybe egy esetleges újabb tragédia megakadályozása érdekében.

A 32. héten a leletező orvos a mérés értékelésekor a baba oxigenizációjának hiányosságára lett figyelmes és rögtön értesítette a kismamát további vizsgálatok azonnali végzésére.

A problémát más diagnosztikai eljárások is megerősítették és a kezelő orvosok császármetszéssel befejezték a terhességet.

A baba oxigenizációjának problémáját az okozta, hogy a lábak közé torlódott köldökzsinór minden mozdulattal nyomás alá került. Zsoltika ma már 3 éves egészséges kisgyermek!

Amit a „Magzat Hangja” programról tudnod kell

A résztvevő kismama saját otthonában maga végzi el a mérést, az orvosi leletezés központilag történik. A várandós automatikusan értesítést kap a baba aktuális állapotáról. A magyar fejlesztésű CTG eszköz abban tér el a hagyományos műszerektől, hogy a szívhangot érzékelő fej nem ultrahang elven működik, hanem mikrofonnal.

A vizsgálóeszköz semmilyen sugárzást nem bocsát ki, használata teljesen biztonságos, biológiai kockázata sem a magzatra, sem az anyára nincsen.

A mérést követően az eszköz elküldi a mért értéket Orvosi Központnak, ahol tapasztalt szülész-nőgyógyász orvosok értékelik ki, majd küldik vissza a készülékre az orvosi leletet.

Amennyiben Orvosi Központ a beérkező mérési eredmény alapján olyan rendellenességet észlel, ami a magzatra veszélyes lehet, riasztja a várandós anyukát. A várandóst gondozó orvos így időben megteheti a szükséges lépéseket a magzat életének és egészségének megóvására érdekében.

A „Magzat Hangja” program célja a méhen belüli, magzati életet veszélyeztető állapotok időben történő felismerése és ezzel összefüggésben az anya és a kezelőorvos értesítése a veszély elhárítása érdekében.
A magzati halálozások megelőzése a Magzat Hangja programmal
A debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet megállapodást kötött a „Magzat Hangja” programot szervező Baby Life Care Hungary Kft.-vel, hogy a várandós gondozásban részt vevő kismamái részére hozzáférhetővé teszi a világon egyedülálló magzati, orvosi-távfelügyletet.

A intézményben közvetlenül és portálon keresztül is igényelhető a szolgáltatás. A készüléket a kismama az intézményben tudja átvenni, ahol a használatát megtanítják.

A szolgáltatás jelenleg nem TB finanszírozott, annak igénybevétele 40.000 Ft/hó, amely naponta egy mérést és orvosi leletezést is tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy minden nap legalább egyszer orvosi távleletezés történik a várandós gondozása keretében.

A „Magzat Hangja” program szervezői 2 millió Ft értékű vizsgálatot ajánlanak fel 2015-ben a debreceni várandós kismamák részére, amelynek felhasználását a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet orvosszakmailag legveszélyeztetettebb páciensei vehetnek igénybe.
Vélemények.3 hozzászólás

  1. Julia
  2. Adri
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!