Laborvizsgálatok terhesség alatt

A terhesség folyamán minimum három vagy négy alkalommal kell a laborba menned, de előfordulhat, hogy többször. Ezek az alkalmak nem csak vérvételt jelentenek, ilyenkor vizeletvizsgálatot is végeznek. A laborban mindig szükség lesz beutalóra, már csak azért is, mert abból tudják, mit kell vizsgálniuk.

Van olyan hely is, pl. nálunk így volt, hogy minden egyes vizsgálatnál kértek vizeletmintát is. Először havonta, majd kéthetente, a terhesség előre haladtával.

Olyan hely is van, ahol nem külön laborba kell menni, hanem az orvosi rendelőben elvégzik az elemzéseket együtt a nőgyógyászati vizsgálattal. Mire a doki végez, már meg is van az eredmény.

A leleten referencia értékeket tüntetnek fel, de tudni kell, hogy az eredményt sok minden befolyásolja, pl. az életkor, gyógyszerek, és a terhesség is.

Ráadásul nehezíti az eligazodást az is, hogy nem egyforma mértékegységekben adják meg, így az első pánik helyett érdemes kérdezni.


  • Első laborvizsgálat: általában a terhesség megállapításakor is elküldenek, de ez nem általános, csak alaposabb helyeken van így. Ahol kérik, ott legkésőbb a 12. hétig meg kell csináltatni, de sokkal jobb néhány héttel hamarabb.
  • Második laborvizsgálat: ez a terhesség 16. hetében esedékes, egyik célja a hepatitis-B szűrése.
  • Harmadik laborvizsgálat: a 24. héten végzik, vércukorszint vizsgálat a kiemelt célja.
  • Negyedik laborvizsgálat: a 36. hétre szokták időzíteni.

Vizeletvizsgálat

Általában minden labor alkalmával vizsgálják a vizeletet is. Amiket ellenőriznek benne: genny, cukor, fehérje, aceton-szint. Mindegyik fontos: a fehérje utalhat a vesék nem kielégítő működésére vagy akár terhességi mérgezésre is. A genny, baktérium fertőzésre utal.

A vizeletvizsgálaton általában elfogadják, ha otthonról viszed magaddal. A lényeg, hogy tiszta és zárható üvegcsében vidd, és lehetőség szerint a reggeli első, középsugarasból.

Aki éjszaka is kimegy, annak tökéletes lesz a reggel hat utáni (vagy amikor felkel), az fog elsőnek számítani, nem a hajnali két órás 🙂 .

Semmiképpen se vigyél hűtőben tároltat, vagy nem tiszta pohárban, üvegben felfogottat, mert ha találnak benne valamit, jobb esetben újra mintát kell adnod.

Persze ez sem vészes, de néhány helyen a mellékhelyiség hagy némi kívánnivalót maga után. Ha tudod, írd rá a neved nyomtatott nagy betűkkel, a tévedések elkerülése végett.

Laborvizsgálatok a terhesség alatt

Vérvétel

Nem kell szégyellni még felnőtt fejjel sem, ha valaki fél a tűtől, és ezáltal a vérvételtől is. A hajszolt nővérek viszont a túlzott félelmet hisztinek minősítik, és aszerint is reagálnak sokszor.

Ráadásul hiába a rettegés, vérvételre, vagyis inkább a vérből nyerhető információra szükség van.

A vérvétel igazán nem fáj (kivételek mindig vannak 🙁 ), és biztonságos is. Először fertőtlenítik a bőrt, majd a legtöbb helyen karszorítót helyeznek fel, és megkérnek, hogy szorítsd ökölbe a kezed. Egyszer használatos tűvel dolgoznak, és a vér színes kupakos kémcsövekbe érkezik.

Ez az ökölbeszorítós rész változóban van. A legutóbbi vérvételemen úgy tájékoztattak (idegen helyen voltam), hogy ez már idejét múlt, és csak simán üldögélni kell, semmi extra. A “rendes” helyen ezt nem így tudják, szóval bárhogy lehet.

A különböző színeknek jelentésük is van, és a levett mennyiség is különbözik. Átlagosan két deci körül vesznek összesen.

A vérvétel előtt javasolt a folyadékfogyasztás. A legjobb a víz, mert azt akkor sem okoz gondot, ha éhgyomri vércukrot is néznek. A vérvétel után előfordulhat rosszullét, ájulás.

A levett vérből vérképet vizsgálnak, vércsoport-meghatározást és ellenanyagszűrést végeznek leginkább. Ezenkívül fertőző betegségek szűrésére is alkalmas.




A terhesség alatt némileg más számít normál értéknek, mint a nem várandós nőknél. Ha valami nem világos, vagy aggodalmat kelt benned, kérdezz rá mindenképp.



Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!