A laborértékek terhesség alatt, mihelyt a kicsi emberke növekedni kezd, más értékkel számítanak rossznak és jónak, eltolódnak a határok.

A terhesség folyamán többször járunk a laborban. Aki tudatosan készül a babavárásra, az már a tervezéskor kér egy beutalót, és kivizsgáltatja magát. Ennek az értelmezése még viszonylag egyszerű, mert normális értékek „normális” körülmények között (nincs még baba) várhatóak.

Talán minden kismama átesik legalább egy szívrohamon, amikor a friss vérvétel eredményét tartja a kezében, és csillagot vagy felkiáltójelet lát valamelyik szám mellett, amely azt jelzi, hogy az ott szereplő érték nem jó.

Kezdünk kutatni, hogy mi is lehet a baj, kételkedünk az orvos szavában, aki csak annyi mond, hogy nincs semmi baj, nem kell aggódni. Tudhatnák már az orvosok, ennyivel egyetlen kismamát sem lehet kifizetni. 🙂 Akkor miért a jelzés?

Az orvosban nem szabad vajon bízni? Egyetlen mondat kellene: az értékelő GÉP nem tudja, hogy egy terhes vérképét értékeli. Csak a beállított (nem terhesnél várt) határokat tudja, és az ott szereplő szám nem esik bele, tehát megjelöli. Ez ennyire egyszerű.


Terhesség alatt több érték is más határok között számít jónak, normálisnak, mint nem terhesen. Ha csak egy vagy két érték tér el minimális mértékben, azt egyszerűen a terhesség számlájára írják, és nem kell miatta aggódni.

Egészséges terhesség alatt vérvételt összesen három alkalommal szoktak végezni. A leleten természetesen egy csomó minden más is szerepel attól függően, mi mindenre kíváncsi az orvos az adott pillanatban, de most csak a leggyakoribbakról lesz szó.

De mit is néznek egyáltalán?

A terhesség alatti vérvételeknél a leggyakrabban a következőket ellenőrzik:

  • vörösvértestek,
  • fehérvérsejtek,
  • vérlemezkék mennyiségét és arányát, süllyedési sebességüket a vérplazmában.
  • Hemoglobin,
  • hematokrit.

Laborértékek terhesség alatt – eltolódnak a határok

Vörösvértestek (VVT, erythrocyta)

Feladata az oxigén és széndioxid lekötése és szállítása. A terhesség folyamán általában csökken a vörösvértestek száma, ez teljesen normális jelenség.

Normál értékei: 4,0 – 5,2 Mio / mikroliter

Fehérvérsejtek (FVS, WBC, leucocyta)

A fehérvérsejteknek öt fő fajtájuk van: granulociták (altípusai: eozinofil, bazofil, neutrofil), monociták és limfociták. Fő feladatuk a védekezés, fertőzések leküzdése. A terhesség vége felé a fehérvérsejtek száma néha megnövekszik, ahogy szülésnél is előfordul.

Normál értékei: 4 300 – 10 800 Mio / ml; terheseknél a felső határ: 15 000 / ml

Vérvétel: laborértékek terhesség alatt

Vérlemezke (thrombocyta)

Szerepe a véralvadásban van. Terhesség alatt a vérlemezkék száma csökkenhet. Túlzottan aggódni nem kell addig, amíg 50 (más orvosnál 70) alá nem esik az értéke. Ebben az esetben hematológushoz kell fordulni, aki valószínűleg szteroid készítményt fog javasolni.

Ez egyben azt is jelenti, hogy folyamatosan figyelni kell az értékét, ami többszöri ellenőrzést kíván. Ha a vérlemezkék száma nagyon lecsökken, az vérzékenységhez vezet, de jelezheti a HELLP-szindrómát is, amely a terhességi mérgezés egyik súlyos fajtája. Befolyásolja a szülés módját.

Normál értékei: 140 – 440  g / l

Süllyedés

Az értéke növekedhet gyulladásos folyamatok, esetleg néha rosszindulatú betegségek esetén. Nőknél eleve magasabb kicsit az értéke, de a terhesség és menstruáció alatt átmenetileg megemelkedhet.

Normál értékei: 1 óra elteltével: 3 – 10 mm,  2 óra elteltével: 6 – 20 mm; terheseknél a felső határ: 80 mm / óra.
Hemoglobin (Hgb, vérfesték)

Egészséges is terhességben jellemző, hogy a hemoglobin értéke kicsit csökken. Vérszegénység, vashiány esetén a szintje alacsonyabb. Ha a mért érték 12 (már mértékegységben 120) alá csökken, tabletta formájában vaspótlást rendelnek. Extrém csökkenés esetén injekció vagy vérátömlesztés útján segítenek.

Normál értékei: 12,5 -15 g / 100 ml

Hematokrit (Hct, Haematocrit)

Terhesség alatt normális jelenség, ha az értéke enyhén csökken.

Normál értékei: 0.37 – 0.47, 37 – 47%

Vércukor

Normálérték: 3,9 – 5,6 mmol / l, ez éhgyomri érték. Terheseknél a felső határ a terheléses cukorvizsgálatnál: 7,8 mmol / l.

Ez utóbbit nem mindenhol veszik egyformán, tehát nincs kőbe vésve. Több tényező figyelembe vételével állapítják meg, döntik el, hogy mikortól van szükség szénhirdát csökkentett diétára, mikor kell komolyan naplót írni, vagy egyéb, drasztikusabb eszközökhöz folyamodni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!