A kombinált tesztet a 11. és a 13. terhességi hét között ajánlott elvégezni, de a legalkalmasabb időpont a 12. hét. A célja a kromoszóma-rendellenességek (pl. Down-szindróma, Edwards-szindróma) kiszűrése.

Ez a teszt két részből áll, egy vérvételből és egy ultrahang vizsgálatból, körülbelül másfél óra alatt megvan az egész. Mint a neve is mutatja, ez is csak egy teszt, így előfordulhat álnegatív és álpozitív eredmény is.

Ennek ellenére a Down-szindróma szűrővizsgálat elvégzése minden kismama számára javasolt, mert a kockázat-meghatározás olyan módszerrel történik, amely egyrészt jó hatékonysággal szűri ki az alacsony életkor ellenére magas kockázatú várandósokat, másrészt segít megítélni, hogy a magasabb életkoruk miatt magasabb kockázatú csoportba sorolt kismamák esetében szükséges-e az invazív vizsgálat.

A vérvétel során a kismama véréből az PAPP-A (ez egy fehérje) és a szabad béta-hCG szintjét határozzák meg, amelyeket a méhlepény termel. Probléma esetén a PAPP-A szintje általában alacsonyabb, a szabad béta-hCG szintje viszont magasabb, mint az egészséges terhességeknél.

Az ultrahang vizsgálat során a nyaki redő vagy tarkóredő (NT) vastagságát mérik, és az minél vastagabb, annál nagyobb a kockázat. Megállapítják a terhesség pontos korát is a magzati ülőmagasság (CRL) alapján.


A kockázati eredményhez figyelembe veszik a kismama életkorát is. Gyakoribb a pozitív eredmény idősebb kismamáknál, mert a Down-szindróma előfordulásának kockázata nő az anyai életkorral.

Pozitívnek minősítik az 1 : 250 kockázat feletti eredményt, alatta negatívnak számít. A pozitív eredmény azt jelenti, hogy magas a kockázat a Down-szindróma előfordulására, ebben az esetben javasolni szokták a kromoszómavizsgálatot. Ha már volt Down-szindrómás babád, alapból pozitívnak veszik az eredményt, mindentől függetlenül.

A negatív eredmény értelemszerűen alacsony kockázatot jelent, de nem zárja ki a rendellenességet.

Ami befolyásolhatja a kombinált teszt eredményét

  • Ha a terhesség korát nem pontosan állapították meg
  • Testsúly: ducibb kismamáknál alacsonyabb, vékonyabbaknál magasabb a vérből meghatározott PAPP-A és béta-hCG szint
  • Ikerterhesség, három vagy több babánál nem végzik el a kockázatbecslést
  • A dohányzás magasabb béta-hCG szintet eredményez.

Mi következik pozitív eredmény esetén?

Lehetőség van kérni másik vizsgálatot is. Ilyen a PrenaTest, egy egyszerű vérvételen alapuló genetikai vizsgálat. Ez a vizsgálat az anyai vérben keringő magzati DNS-ek rendszerezésével azonosítja a rendellenességeket.

Így a 35 év feletti kismamák is megnyugodhatnak, hiszen így elkerülhető a vetélési kockázattal járó módszerek (amniocentézis, chorion-biopszia) alkalmazása.

Kombinált teszt

Kromoszómavizsgálatra is van lehetőség / szükség, amikor is magzati sejteket vesznek a magzatvízből (amniocentézis, GAC) a 16 – 20. héten, vagy a magzatburok-boholyból a 12 – 16. héten (chorionbiopszia, CVS).

Az eredményre néha, de nem törvényszerűen heteket kell várni, és nem teljesen veszélytelen, mert a vetélés kockázata 1 – 1,5 % körül van.

Amniocentézis Németországban: olvasd el itt.

A dupla teszt ugyanazt méri az anyai vérből (PAPP-A és a szabad béta-hCG) és ugyanakkor, mint a kombinált teszt, csak nincs benne a tarkóredő vastagság mérése ultrahanggal, hanem csak egyetlen vérvétel.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!