Az integrált teszt a Down-szindróma kiszűrésének leghatékonyabb módszere, egy türelmet követelő vizsgálat. Két részből áll, a vizsgálatok elvégzése között hetek telnek el. Az első része tulajdonképpen a kombinált teszt, a második pedig a quartett (négyes) teszt.

Kockázatbecslést ebben az esetben a második vérvétel után adnak, a két időpontban kapott adatokat együttesen elemzik és értékelik.

Az integrált teszt lényege éppen az, hogy mindkét teszten meg kell jelenni. Ha a második elmarad, akkor az első teszt alapján (kombinált teszt) adják meg a kockázatot.

A teszt két vizsgálati fázisból áll. Az első rész az első trimeszterre esik, optimális időpontja a 12. hét, ilyenkor a kismamától vért vesznek, és egy ultrahangos vizsgálatot végeznek. A második rész már később van, a legmegfelelőbb időpont a 15-16. hét, ilyenkor ismét az anyai vérből vett mintát elemzik, majd az összes eredményt együtt értékelik.

Az integrált tesztnek is az a célja, hogy a legnagyobb pontossággal becsüljék meg a segítségével a kromoszóma-rendellenességek, főleg a Down-szindróma, az idegcső-záródási rendellenesség és az Edwards-szindróma előfordulásának kockázatát. Ez a jelenleg alkalmazott leghatékonyabb és legbiztonságosabb módszer.


Az integrált teszt menete

1.) Az első vizsgálatra a legalkalmasabb időpont a terhesség 12. hete, de végezhető a 11. és a 14. hét között. Ekkor ultrahang vizsgálatot végeznek, ahol a magzat nyaki redő (vagy tarszindrómaedő) vastagságát (NT) mérik meg, és vért is vesznek, amelyből a PAPP-A (ez egy fehérje) szintjét határozzák meg.

Az ultrahang vizsgálaton az ülőméret várhatóan 45 és 80 mm között van, de a (CRL) segítségével megkapják a pontos terhességi kort is, ami a későbbi vizsgálat elvégzésénél nagyon fontos lesz.

2.) A második vizsgálat ideális időpontja a 16. terhességi hét, de végezhető a betöltött 15. és 20. hét között valamikor. Ekkor szintén vérvételre kell menni, ahol négy fontos értéket határoznak meg: az AFP (alfa-fötoprotein), (szabad béta) hCG, ösztriol és inhibin-A szintjét.

Így az integrált teszt során összesen hat markernek nevezett jellemzőt értékelnek egyszerre. A kockázat meghatározásánál a már megszokott módon figyelembe veszik a kismama életkorát is.

Eredmények

Logikus módon két csoportba kerülhetnek a kismamák. Ha a kockázat relatív magas, akkor az pozitívnak számít, ha a kockázat relatív alacsony a rendellenesség előfordulására, akkor az eredmény negatívként értékelendő.

Pozitív eredmény: tehát ha nagy a kockázata a Down-szindrómának, vagy az idegcső-záródási rendellenességnek.

Down-szindróma tekintetében akkor számít pozitívnak, ha az életkorodat és a hat vizsgált jellemzőt figyelembe véve a kockázat magas. A számszerűsített eredmény 1:250. Az integrált teszt a Down-szindrómás babák 94%-át tudja kiszűrni.

Van, ahol az 1:150 kokcázat számít pozitív eredménynek. Ebben az esetben a teszt hatékonysága 85%, de jelentősen kevesebb kismamának ajánlják ennek alapján a magzati kromoszómavizsgálatot.

Ha az AFP értéke 2,5 MoM vagy ennél magasabb, akkor ez az eredmény annyit jelent, hogy nagyobb kockázat az idegcső- / velőcső-záródási rendellenesség előfordulására. A hat jellemzőből ezt az egyet használják az idegcső-záródási rendellenesség kockázatának meghatározására, és már évek óta tudott, hogy a hatékonysága nem megfelelő, ezért gyakorlatilag nem számít, maximum iránymutatásra alkalmas.

Negatív eredmény: abban az esetben, ha a kockázat számbeli kromoszóma-rendellenesség (nem csak a Down-szindróma), és az idegcsőzáródási rendellenesség előfordulására is alacsony.

16. hét ajánlott vizsgálat: integrált teszt | 2019. 08. 07.

Tévedések

Bármilyen eredményt is kapsz, legyél vele tisztában, hogy ez is csak egy szűrővizsgálat, egy teszt, ami nem tévedhetetlen, rendellenesség nélkül is mutathat eltérést, ahogy a rendellenesség biztos kizárására sem képes.

Ennek több oka is lehet, ilyen pl.: • ha nem ismeri az orvos pontosan a terhességed korát. A terhesség korának hibás megállapítása pontatlan eredményt ad a vizsgált jellemzők MoM-értékének meghatározásakor. A terhesség korának pontos meghatározásához ultrahang-vizsgálat szükséges.
 • ikerterhesség esetén mindegyik marker magasabb lesz, az AFP, az ösztriol, az inhibin és a szabad béta hCG értéke is
 • testsúly: ducibb kismamáknál alacsonyabbak, vékonyabbaknál magasabbak a vérből meghatározott értékek
 • figyelembe kell venni a magasságodat is,
 • befolyásolja a vizsgálat eredményét, ha a vérvétel előtt vérzés lép fel, mert magasabb AFP értéket okoz. Ilyenkor a vizsgálatot általában elhalasztják egy – két héttel.
 • az AFP és a szabad ß-hCG értékei általában magasabbak az afrikai eredetű asszonyoknál, mint az európaiaknál
 • az inzulinnal kezelt cukorbetegség: ebben az esetben az AFP, az inhibin és az ösztriol szintje alacsonyabb lesz. Ilyenkor a kockázatbecslés egyáltalán nem pontos.
 • a dohányzás 20%-kal magasabb béta-hCG szintet eredményez.
 • A szabad béta-hCG magasabb a művi úton fogant terhességek esetében. Ilyenkor a MoM-értékek megállapításán ezt figyelembe veszik.

Ha már volt Down-szindrómás babád, vagy idegcsőzáródási rendellenesség egy korábbi terhességedben, alapból pozitívnak veszik az eredményt, mindentől függetlenül.

Mi következik pozitív eredmény esetén?

Kromoszómavizsgálatra van lehetőség / szükség, amikor is magzati sejteket vesznek a magzatvízből (amniocentézis, GAC) a 16 – 20. héten, vagy a magzatburok-boholyból a 12 – 16. héten (chorionbiopszia, CVS).

Az eredményre néha, de nem törvényszerűen heteket kell várni, és nem teljesen veszélytelen, mert a vetélés kockázata 1 – 1,5 % körül van.

Ezeknek a vizsgálatoknak van egy vetélési kockázattal nem járó alternatívája is. Ez egy nem invazív vizsgálat, egy egyszerű vérvételre van szükség. Ez a Prenatest, amely a magzat nemét is képes megállapítani. Bővebben a prenatest.hu oldalon.

Ha a szűrővizsgálat eredménye azért pozitív, mert az idegcsőzáródási rendellenesség kockázata magas, alapos, célirányos ultrahang-vizsgálat elvégeztetése javasolt a 18-20. terhességi hétben.

Természetesen létezik álpozitív eredmény, ennek aránya 5% a Down-szindrómára, miközben az átlagos találati arány 94%. Ha az álpozititivitás arányát csökkenteni akarják, és az 1:150-es vagy ez feletti kockázatot veszik pozitív eredménynek, akkor az álpozitív eredmények aránya 1%, a találati arány 85%.

Idősebb kismamák esetén gyakoribb a pozitív eredmény, és gyakrabban is küldik őket (minket) kromoszómavizsgálatra, mert általánosan elfogadott, hogy az anyai életkorral nő a Down-szindróma előfordulásának kockázata.

Ha valaki szérum integrált tesztről beszél

Ez gyakorlatilag ugyanaz, mint a sima integrált teszt, egy különbség van: hiányzik az első vizsgálatból a nyaki redő vastagságának mérése. A vérvizsgálat részei megegyeznek.


2 hozzászólás

 1. Szőke Istvánné
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!