A várandósság 16. hetében aktuális a hepatitis B (HbsAg) szűrés elvégzése. A HBsAg a Hepatitis B, fertőző vírusos májgyulladás kiszűrésére szolgál, akár friss, akár korábban lezajlott betegségről van szó.

Maga a szűrés tehát egy vérvétel, aminek elemzésekor egy fehérje szintjét mérik meg, ezt a fehérjét nevezték el HbsAg-nek. Szuper név, ugye?

Elöljáróban, ha az eredmény pozitív lenne: ritka, hogy a fertőzött kismamáról átterjed a vírus a magzatra, leggyakrabban ez a szüléskor fordulhat elő. Ebben az esetben a baba először immunoglobulint kap, majd beoltják.

Nagyon figyelj szülésnél, hogy a negatív hepatitis-B-ről szóló igazolásod legyen nálad, különben téged a baba érdekében automatikusan pozitívként értékelnek, őt pedig kezelni kezdik.

Hepatitis B – HBsAg

A Hepatitis B egy vírus, a vírusos májgyulladások leggyakoribb kórokozója. A vírusos májgyulladás az egész világon nagyon elterjedt betegség. A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet által nyilvántartott adatbázis szerint a világon nagyjából kétmilliárd fertőzött ember él. Közülük kb. ötszázezer belehal a vírus által okozott fertőzésbe.


Magyarországon szerencsére nem ennyire rossz a helyezt. Ezzel a betegséggel nem találkozunk minden utcasarkon, a fertőzött emberek aránya viszonylag alacsony. Ennek oka a 14 éves életkorban kötelező védőoltás. Más országokban ez az oltás nem ehhez az életkorhoz kötött. Németországban például már 2 hónapos kortól része a más egyebeket is tartalmazó oltásnak.

Maga a vírus nagyon fertőző, terjedhet vérrel és testnedvekkel egyaránt. Ezek alapján elkapható szexuális úton, vérátömlesztéssel, fertőzött ember borotváját használva, nem megfelelő higiéniával rendelkező tetováló szalonban, vagy akár szépségszalonban is, ahol pedikűrt, manikűrt veszel igénybe. Szóval sok helyen.

A fertőző vírusos májgyulladás, a Hepatitisz B szűrése terhesség alatt kötelező vizsgálat. Nagyon fontos, mert ha a kismama fertőzött, szülés közben átatadhatja a gyermeknek a kórokozót.

Éppen emiatt kell igazolni szülés előtt, hogy te nem vagy fertőzött. Ha mégis, vagy épp nincs nálad a negatív HBsAg leleted, akkor a kicsit beoltják a születése után 72 órán belül, így elkerülhető a betegség kialakulása.

Anti-HBs

Aki 1999 után született, és kapott védőoltást fertőző vírusos májgyulladás ellen, annak a HBsAg helyett mérhető az anti-HBs szintje is. Az anti-HBs mérés a vírus elleni immunreakció miatt kialakult antitestek jelenlétét mutatja ki.

Ezek az antitestek életünk végéig kimutathatóak a vérből, ha vannak egyáltalán, ugyanis sikeres oltás vagy már lezajlott hepatitisz B fertőzés nélkül nem találhatóak meg.

Ez tehát egy vérvételt jelent, speciális előkészületet (mint hetekig tartó éhezés, szomjazás, cukorfogyasztás vagy hasonló) nem igényel.

Az anti-HBs az angol kifejezés rövidítése, melynek a hepatitsz b vírus felszíne elleni antitest a jelentése. A vizsgálat kimutatja az antitestek jelentlétét és mennyiségét. Lényegét tekintve a védettséget jelzi a fertőzéssel szemben.

Hepatitisz B HBsAg szűrés terhesség alatt

A 16. hét egyéb vizsgálatai

Az AFP vizsgálat többé már nem kötelező!

A tizenhatodik terhességi héten szokták elvégezni az AFP szűrést is. Ennek elsődleges célja, hogy megbecsüljék a nyitott gerinc kockázatát. A Down-szindróma esélyeinek megállapításához ez nem elég pontos, egészséges baba esetén is kaphatunk rossznak számító eredményt, hiszen sok az egyéb egyedi tényező.

Ez a vizsgálat tehár már elavultnak számít, nem kötelező, ettől függetlenül sok helyen rutinszerű még mindig. Egy biztos, csak az AFP vizsgálat eredménye alapján nem lehet megállapítani a Down-szindróma kockázatát, mivel ennél csak megbízhatóbb szűrései módszerek vannak már.

Ebben az időszakban ajánlott a négyes (quartett) teszt.

Lehetőség van kérni egy másik vizsgálatot is. Ez a PrenaTest, egy egyszerű vérvételen alapuló genetikai vizsgálat. Ez a vizsgálat az anyai vérben keringő magzati DNS-ek rendszerezésével azonosítja a rendellenességeket. Így a 35 év feletti kismamák is megnyugodhatnak, hiszen, így elkerülhető a vetélési kockázattal járó módszerek (amniocentézis, chorion-biopszia) alkalmazása.


3 hozzászólás

  1. DownBaba
    • Magdi
  2. Gyalog Andrea

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!