A harmadik ultrahang szűrővizsgálattal elsősorban azt ellenőrzik, hogy a baba rendben fejlődik-e a pocakban, a biometriai adatai alapján megfelel-e a korának.

Nem mindegy, hogy esetleg kisebb, vagy nagyobb a mérete az átlagosnál. Ha nagyobb, azt okozhatja a kismama cukorbetegsége, ha kisebb, azt méhen belüli növekedési retardációnak nevezik, és szintén több oka lehet.

Nem kell pánikolni, van ártatlan ok is, és megsértődni sem kell, ha ezt mondják, mert nem a baba retardált!

Ez azért most lesz fontos, mert általában a huszadik hétig egyformán növekednek a magzatok, és a különbségek ekkor kezdenek látszani.
Harmadik ultrahang vizsgálat

Mit vizsgálnak még a harmadik ultrahang alkalmával?

  • igyekeznek kiszűrni, kiemelni a magas kockázatú terhességeket.
  • vizsgálják a baba helyzetét a méhben.
  • ellenőrzik, hogy nincsenek-e későn kialakuló fejlődési rendellenességek, kóros elváltozások, bár nem ez az elsődleges cél.
  • fontos még a magzatvíz mennyisége, a túl sok és a túl kevés sem jó, de persze a minimális eltérés miatt nem kell aggódni.
  • megnézik a méhlepény állapotát, érettségét, működését.

Milyen érett a méhlepény?

A placenta érettségét kategóriákba sorolják, melyet megszámoztak az alábbiak szerint:


  • 0 – ez jelenti az egynemű szerkezetű méhlepényt, sima felszínű
  • 1 – a felszíne hullámosodik, kezd érni, azaz meszesedni, de itt még csak néhány szemcséről van szó. Ez teljesen normális.
  • 2 – a felszíne szabdalt, kicsit érettebb a lepény, a mészszemcsékből is kezd több lenni
  • 3 – ez már érett méhlepény, egyre nagyobb a mészlerakódás

A kettes és hármas érettségi foknál a lepény meszesebb, ennek több oka is lehet, pl. cukorbetegség, vérnyomás, dohányzás. Úgy is mondják, hogy öregszik a méhlepény.

Flowmetriát végeznek, hogy megállapítsák, a köldökzsinóron keresztül megfelelő-e a magzat vér- és oxigénellátása. Ha annak az eredménye rendben van, nincs miért pánikolni.

Általában ezt az időszakot javasolják a 4D ultrahangra, de előbb is lehet próbálkozni. Esély van rá, hogy még a kis szégyenlősök is megmutassák magukat, de nincs rá garancia. Van, aki a születéséig megőrzi nemének titkát. 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!