A harmadik laborvizsgálat fő célja a terhességi cukorbetegség kiszűrése, de persze egy csomó minden mást is megnéznek. Rendszerint a terhesség 24. hetében aktuális, de általában kicsit előbb vagy később is gond nélkül megcsinálják.

Amit még megnéznek: vizeletvizsgálat, vérkép, máj- és vesefunkció, ismét csinálnak ellenanyag-szűrést a negatív vércsoportú anyáknál, és persze a terheléses cukorvizsgálat.

Mindegyiket nagyon fontos ellenőrizni, de a vércukor tényleg kiemelendő, mert károsíthatja a magzatot és a kismama szervezetét is. Ezt nagyon nem szabad ellinkelni. A vizsgálat vérvételt igényel.

Egy fontos tanács: a terheléses cukorvizsgálat időpontját előre tudod. Előtte való este nehogy túledd magad szénhidrátdús étellel!


Pl. ne csináld azt, amit én, hogy két hatalmas lekváros fánkot ettem este tízkor… nagyon finom volt, de a másnapi eredményemet azért vették kórosnak, mert nem merték nem annak venni. Egy elszúrt diétával pedig tényleg cukros lettem. Hónapokkal később, a kórházban derült ki, hogy nincs is semmi bajom egy normális étrendet tartva… szóval észnél kell lenni.

Mivel vércukorszintet néznek, éhgyomorral kell érkezni.

A vizsgálat menete

Nem egyformán végzik mindenhol. 🙂

 • Megmérik az éhomi vércukorszintet. Ez csak egy szúrás, nem vérvétellel csinálják. Ha már ez túl magas, általában nem csináltatják meg a terhelést, hanem diabetológiára küldenek. Majd megmondják, hogy 75 gramm vagy 100 gramm cukrot vegyél a gyógyszertárban, keverd el vízzel, és idd meg. A cukor mennyisége a labortól függ, de talán előre is meg tudja mondani az orvosod. Vihetsz citromot hozzá, úgy elviselhetőbb.
  Két óra elteltével vért vesznek, és abból állapítják meg az aktuális vércukorszintet. 7,8 mmol / l fölött valószínűleg diétát írnak elő, amit akár mondják, akár nem, célszerű dietetikussal összeállítani. Ne hagyd, hogy öt percben „tanítsanak” meg diétázni, mert képtelenség. Sok mindenre kell figyelni, és vagy nagyon pontos írásbeli útmutató vagy rutin kell hozzá. És nem árt olyan segítség, aki kérdés esetén elérhető.
  Ha a diéta nem bizonyul elegendőnek a vércukor karbantartásához, inzulinra lesz szükség, tehát érdemes odafigyelni. Ráadásul nem minden kórházban szülhet olyan kismama, aki inzulint kap.
 • A másik verzió, hogy próbareggelit kell enned, zsemle és tej formájában. Ezután egy órával ellenőrzik a vércukorszintet. Ha az eredmény rossznak tűnik (ez ilyenkor 7 mmol / l fölöttit jelent), akkor még cukorterhelést is végeznek.

A szénhidrát bevitele utáni vérvétel időpontja helyenként eltér, ahogy az is, hogy mennyi cukrot ( 50, 75, 100 gramm), vagy mennyi zsemlét és tejet (1 vagy kettő) kell elfogyasztani. Ennek fényében más számíthat jó eredménynek is. Van olyan hely is, ahol neked már csak a próbareggeli elfogyasztása után kell megjelenned vérvételre, és előtte nincs éhomi mérés.

Ha tudod, hogy melyik módon szeretnék a vizsgálatot elvégezni, és mennyi cukorra lesz szükség, elkészítheted akár előző este is, ízesíted egy citrom levével, és egy sűrű, túl édes, de legalább hideg limonádét ihatsz. 🙂

Nem mindenhol mondják, de általában a két mérés között nem szabad mozogni. Ennek az az oka, hogy a mozgás csökkenti a vércukorszintet, és előfordulhat, hogy így nem veszik észre, ha magasabb a kelleténél.


A gesztációs diabétesz mellitusz, vagyis a terhességi cukorbetegség nem csak azoknál fordulhat elő, akinél van cukorbeteg a családban. Akik nem terhes állapotban is cukorbetegek, vagy túlsúlyosak, vagy a családban több cukorbeteg is van, ott nem várnak eddig a vizsgálat elvégzésével, de általában ilyenkor megismétlik.


8 hozzászólás

 1. Adrienn
  • Magdi
  • Terka
 2. Kriszta
 3. Kinga
  • Magdi
 4. Kalmárné Kata
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!