GBS – B csoportú streptococcus szűrés és kenetvétel

Ezekben a hetekben már egyre nehezebb bírni a kíváncsisággal, hogy milyen is lesz találkozni a kisbabával. Fontos, hogy beszélj az orvosoddal a vajúdás és szülés menetéről, körülményeiről, eshetőségekről és arról is, hogy mit szeretnél.

Ha még nem néztél körül a választott kórházadban, itt az ideje. Azt is fontos megbeszélni, mi a teendőd a különböző fázisoknál, honnan ismered fel, hogy éppen hol tartasz, mikor telefonálj, és mikor indulj a kórházba.

Ezekben a hetekben aktuális a negyedik ultrahangvizsgálat, egy kenetvétel és a B csoportú streptococcus szűrése hüvelyváladékból. A B csoportú streptococcus (GBS) egy baktérium, ami vígan élhet tünetmentesen az emésztőrendszerben, a hüvelyben és a végbél környékén, és az egészséges felnőttek nagyjából egy harmadánál, a nők egynegyedénél jelen van.

Ha egyébként egészséges vagy, terhesség nélkül ritkán okoz betegséget. Ha terhesség alatt nálad is megtalálhatók, esélyed van megfertőzni a babát a vajúdás és a szülés alatt.

A fertőzött újszülöttet szoros megfigyelés alatt tartják a kórházban, és antibiotikumos kezelést adnak neki. A GBS a fertőzött babánál súlyos vérmérgezést, életet veszélyeztető agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást okozhat, és koraszüléshez is vezethet.


A GBS által kiváltott fertőzések a kisbabák háromnegyedénél a születés utáni első héten szoktak tüneteket mutatni, de néha előfordul, hogy csak az első néhány hónapban jelentkezik. A koraszülöttek hajlamosabbak a megbetegedésre.

35 – 38. hét: GBS szűrés és kenetvétel

Szerencsére az orvosod még a szülés előtt ellenőrizni tudja, hogy megtalálható-e a szervezetedben a B csoportú streptococcus. Ha igen, a szülés megindulásakor (intravénás) antibiotikumos kúrára fog, ezzel megelőzhető a baba megfertőződése.

A hordozó kismamák babáinak nem egészen 1%-ánál alakul ki betegség. Szülés után a babák véréből, gerincfolyadékából és füléből vett törletből is megállapíthatják a baktériumok jelenlétét.

Ha pozitív az eredmény, a baba NIC-re vagy PIC-re kerül, és antibiotikumokat kap. Antibiotikumokat adnak akkor is, ha a terhesség alatt láz jelentkezik, ha a burokrepedés 18 órán túli, a 37. terhességi hét előtt, és akkor is, ha előző terhességből született gyermeknél GBS-t azonosítottak.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!