Ahogy a terhesség első 12 hete kritikus időszaknak számít, úgy az utolsó hónap szintén veszélyes. A méhlepény, ami a babát táplálja, lassan kimeríti a tartalékait. Ilyenkor jön képbe a flowmetria.

Az ultrahang részeként, a biometriai adatok megállapítása mellett el kell végezni a magzati ultrahangos keringésvizsgálatot is. Ez a flowmetria.

A terhesség utolsó heteiben hetente ismétlik akkor is, ha a terhesség folyamán nem merült fel probléma. A flowmetriát egy Dopplerről elnevezett készülékkel végzik.

Hogy működik a Doppler-készülék?

Ultrahanggal működő készülékről beszélünk, ami az erekben a véráramlást vizsgálja. Az ultrahangnyaláb, mint egy fénynyaláb, visszaverődik az érben áramló vörösvértestekről, amelyek mozgó felszínt adnak.

A mozgó felszínről visszaverődő hang esetében a felszínhez közeledve a visszatérő hang magasabb rezgésszámú, távolodva pedig alacsonyabb rezgésszámú lesz.


Az áramlás sebességét tudják meghatározni a hangnyaláb és az áramlás iránya által bezárt szög segítségével. Ezt a sebességet regisztrálják, értékelik.

Megállapítják belőle, hogy a magzat táplálása, oxigénellátása elegendő-e, a méhlepény megfelelően működik-e. Vizsgálják az anyaméhet ellátó ereket, a köldökzsinór artériáját, a magzat hasi nagyverőerét, agyi ereit.

Ha a méhlepény keringése rosszabbodik, a magzat vérkeringése is megváltozik. Ezt képesek a flowmetriával kimutatni.

Milyen a jó flowmetria eredmény?

Sok kismama próbálja megtudni, hogy a kapott számok jók-e, van-e határértéke a flowmetriának. A helyzet az, hogy ez a vizsgálat ennél sokkal bonyolultabb. Több értéket tüntetnek fel, és az arányok számítanak.

Bármilyen ultrahanggal végzett vizsgálat során kapott eredményeket sosem szabad önmagukban értékelni. Figyelembe kell venni a korábban kapott értékeket is, és a többi vizsgálat eredményét.

(Nekem például a biometriai adatok szerint a baba három hét lemaradásban volt, a magzatvizem nagyon kevés volt, de mivel az áramlást hibátlannak látták, úgy ítélték meg, hogy a kicsinek még jobb bent.)

Flowmetria

Tehát, hogy a magzat keringése rendben van-e, azt a különböző áramlási paraméterekből definiált indexek, hányadosok mutatják meg.

  • Az RI például a rezisztencia index, ami az erek áramlási ellenállásának növekedését fejezi ki.
  • A PI a pulzatilitási index, ami a pulzusnyomást adja meg.
  • Az S / D a systolé és diastolé hányadosa.
  • Használják még az ACRI rövidítést, ami a keringés centralizációjának mérőszámát adja, és értéke normál terhesség alatt a harmadik trimeszterben állandóan 1 körül van. 1,2 felett centralizált keringésről beszélünk.

A Doppler-készülékkel történő vizsgálatok tehát alkalmasak a méhlepény és a magzati erek terhességi korra jellemző normális és kóros változásainak a megítélésére.

Mikor javasolt flowmetria vizsgálatot végezni?

Ha valamiből arra következtetnek, hogy a lepény nem megfelelően látja el a feladatát. Például, ha a magzat lényegesen kisebb a koránál, kevesebb vagy több a magzatvíz, az anyánál toxémia alakul ki, a ctg többször nem megfelelő eredményeket mutat.

A terhesség utolsó heteiben pedig normál terhesség esetén is hetente célszerű és ajánlott flowmetriát végezni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!