Három kérdés az első ultrahangról

Amikor pozitív lesz a teszt, mindenki aszerint reagál elsősorban, hogy ez most jó hírnek, vagy inkább rossznak számít. Általában, aki nem szeretne még babát, az reménykedik, hogy tévedett a teszt, és inkább vesz még néhányat ahelyett, hogy az orvoshoz menne. Érthető is, az orvos biztosat mond, szembe kell nézni az eredménnyel.

Aki várja, készül rá, esetleg rendszeresen tesznek is értea párjával, az a pozitív teszttel a kezében legszívesebben azonnal menne a biztos válaszért, az első ultrahang felvételért.

Vannak, akik megijednek, nem rossz ugyan a hír, de nem várták, és fogalmuk sincs, mire is számítsanak az első (vagy inkább a nulladik) vizsgálaton. A három leggyakoribb kérdés és a válaszok.

1.) Szükség van-e előkészületre az első vizsgálat előtt?

Nincs különös tennivalód. Ha örömödben szinte még a teszttel a kezedben beesel minden gondolkodás nélkül az orvosodhoz (ahogy én is tettem :)), elég annyit mondanod, hogy szerinted terhes vagy.

Ő megvizsgál, minden (szerinte) lényegeset elmond, te meg szépen hazamész. Otthon aztán elgondolkodhatsz azokon, amiken azok szoktak, akik nem rohannak ész nélkül sehová.Írj egy listát az összes kérdéssel, ami eszedbe jut. Sajnos nem fog minden az eszedbe jutni, főleg ha először vagy terhes. De ez az egész terhességre egy tanács: mindig legyen nálad egy notesz, és írd fel a kérdést azonnal, amint felmerül. Különben úgyis elfelejted pont akkor, amikor lehetőséged lenne kérdezni.

Ne törődj azzal, hogy mit gondolnak rólad, vagy milyen kicsi dolog, amit nem tudsz és érdekel. És ne hagyd magad lerázni azzal, hogy arra még ráérsz. Az is jó, ha felírod, hol tudsz bővebben utánajárni annak, amit az orvos néhány szóval említ csak.

Ha gyógyszereket kell szedned bármilyen okból, írd össze, vagy még jobb, ha a tájékoztatóját, dobozát magaddal viszed. A nőgyógyásztól nem elvárható, hogy minden, egyéb betegségre kapott gyógyszer összes összetevőjét fejből tudja.

Akkor viszont hogy tudná megmondani, hogy biztonsággal szedheted-e a terhességed alatt? Legyen benne minden, receptköteles, és ami nem az, táplálékkiegészítő, vitamin, homeós szer.

Ha nem tudnád fejből, keress emlékeztetőt arra, hogy mikor volt az utolsó menstruációd első napja. Ez nagyon fontos, és szeretik, ha pontosan tudod. Ha mégsem menne, mert pl. rendszertelen a ciklusod, akkor azt kell megmondani, és az ultrahang segítségével fognak számolni majd. Tehát tudnod kell még a ciklusodról is infót adni, hány napos, rendszeres-e.

Gondold végig, hogy tudsz-e bármilyen rendellenességről a családjaitokban. Nem nagy baj, ha most még nem megy, de később azért derítsd ki.

Három kérdés az első ultrahangról

2.) Mi fog történni a vizsgálaton?

Kérdezősködni és vizsgálni fog. Kérdések az alábbiakról:

  • testi és lelki állapot,
  • panaszok, tünetek,
  • ciklus,
  • korábbi terhességek, vetélés, abortusz, időpontok,
  • rákszűrés,
  • családi és apai betegségek,
  • saját betegségeid: vérnyomás, cukor, szív, allergia, szemek stb.,
  • szedett gyógyszerek, vagy bármilyen bogyó,
  • régebbi műtétek.

Vizsgálatok: tapintásos, ultrahangos. Ez tulajdonképpen nem különbözik egy sima nőgyógyászati vizsgálattól. Tehát a már ismerős pózban elhelyezkedsz, az orvos tapintásos vizsgálattal megállapítja a terhességet. Normális esetben rögtön ellenőrzi a méhszájat is, és rákszűrést is csinál.

Ez mind pont ugyanolyan, mint máskor. Ha még nem voltál soha ilyen vizsgálaton, akkor itt olvashatsz róla többet is.

Az ultrahangos vizsgálat már másik ágyon történik, hüvelyi vizsgálófejjel végzik. Kicsit vicces elsőre a látvány, mert először bekeni a fejet a géllel, amit később majd a hasadra fog kenni, és egy óvszert húz rá. A vizsgálatot magát általában nem érzed, vagy csak kicsit, de nem fáj, esetleg főleg a helyzet szokatlansága miatt kellemetlen. De a látvány, és amit mond, az majd kárpótol.

Nem mindenhol, de több helyen már itt méricskélnek: súly, magasság, vérnyomás. Jó esetben tanácsokat is kapsz, mit szabad és mit nem, mikor hova kell menned, minek nézz utána.

Ez sajnos nem mindenkire igaz. De szűrőnek ez is jó, hogy mire számíthatsz a terhesgondozás további részében, ha már most sem alapos… Ne felejtsd el, a terhesgondozás minősége nagyon fontos a kisbabát egészsége szempontjából! Ha nem vagy megelégedve, van lehetőséged váltani. A nulladik ultrahang vizsgálatról itt írtam már.
3.) Velem jöhet a párom?

A legtöbb helyen ez csak tőled függ. Az első vizsgálatra általában nem szokták az apukákat behívni, de utána mindig automatikusan ott lehet. De ha már most szeretnéd, hogy ott legyen, és nem zavar, hogy a rutin vizsgálatot is végignézi, akkor csak menjen be ő is.

Esetleg elfordul, vagy leül a paraván mögé. Rajtad múlik. Először látni ultrahangon a kis jövevényt nagy élmény, még akkor is, ha most még semmi számotokra érthető nem látszik a képen.Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!