A terhesség első harmadában az ultrahangnak fontos szerep jut. Azonosítja a korai terhességben adódó rendellenességeket, beleértve a méhen kívüli terhességet, vetélést, segítségével megállapítható a terhesség pontos kora.

Az első trimeszterben az ultrahangos vizsgálat lehet hüvelyi vagy hasi is. A hasfalon át végzett vizsgálat szélesebb látómezőt és nagyobb mélységet biztosít.

A hüvelyi vizsgálatot üres hólyaggal végzik, sokkal nagyobb felbontású, az apró részletek jobban látszanak. Ha mindkettőre van lehetőség, akkor szívesebben alkalmazzák a hüvelyit, a nagyobb részletgazdagság miatt. Erről kicsivel többet olvashatsz itt.

Hüvelyi ultrahang végzésekor a kismama a szokásos lábfelhúzós pózban fekszik. Az orvos a választott vizsgálófejre kis mennyiségű gélt tesz, és rá egy óvszert húz. Majd a hüvelybe helyezve keresi a látnivalókat.

Megnézi a méhet és értékeli a méretét. A méhnyaktól a méh fundusáig mér, ami a méhtest felső, széles, domború vége. Terhesség alatt a méh nagyságát szokták a fundus magasságával meghatározni. Általános esetben következtetni lehet belőle a terhesség korára is.


Ellenőrzi a petezsákot, szikhólyagot, magzatot vagy magzatokat, és hogy van vagy nincs magzati szívverés és mozgás.

A méh ellenőrzése és értékelése után a petefészkek következnek, és hogy van vagy vannak-e ciszták. Ha van, első körben igyekszik megnyugtatni, hogy fel fog szívódni. A mérések eredményeiről ultrahang felvételt és leletet ad.

Petezsák

A petezsák az első, amit látni lehet az ultrahangon, nagyjából az ötödik héten. Folyamatosan növekszik naponta kb. egy mm-t a kilencedik hétig.

Az, hogy a petezsák mikor azonosítható, több tényezőtől is függ. Ilyen pl. az ultrahang berendezés korszerűsége, hogy hüvelyi vagy hasi fejet használnak, az orvos képzettsége és tapasztalata, hogy vannak–e nehezítő körülmények, pl. mióma, a méhben egy daganat.

Néha már látható a petezsák a negyedik héten is, de többször inkább csak az ötödiken, amikor a szérum HCG szint elérte és meghaladta az 1500 – 2000 mIU / ml-t.

Szikhólyag

Ahogy a teresség fejlődik, a következő látható dolog a szikhólyag lesz az ultrahangon. Legelőször az ötödik – hatodik héten jelenik meg, és jó esetben nem nagyobb 6 mm-nél.

Ha mégis nagyobb, az sajnos általában rendellenes terhességre utal, de csak utal, önmagában nem bizonyosság. Ha még akkor sem látható, amikor a petezsák már 12 mm-es, akkor sajnos nincs rendes terhesség.

Magzati szívverés

A hüvelyi ultrahang vizsgálófej alkalmazásával a magzati szívműködést gyakran már azelőtt észlelni lehet, mielőtt a magzatot magát azonosítani lehetne. A magzati szívizom megkezdi ritmikus összehúzódásait, és ez a ritmikus mozgás látható a szikhólyag szélén.

Kezdetben a magzati szív lassabban ver, de ez növekszik a magzat fejlődésével. A korai terhességben a sebesség nem annyira fontos, mint az, hogy egyáltalán legyen szívverés. Néha nehéz elkülöníteni a magzati szívverést a háttérben pulzáló anyai szívtől.

Ülőméret (CRL)

Azért az ülőméretet mérik, mert minden magzat olyan pózban van, mintha egy széken ülne. Nagyon hasznos mérés a korai terhességben. Az egyik mérés, amiből a legpontosabban állapítható meg a terhesség kora.

A 12. hét után a terhesség korának ebből az adatból való megállapíthatósága csökken, és helyette a BPD-t mérik, ez a magzat koponyájának haránt átmérője (biparietális).

Ikrek

Első ultrahangok
Általában már a korai terhességben megállapítható, ha több baba van a pocakban. Két (vagy több) különálló petezsák látható, kétpetéjű ikreknél.

Az egypetéjűek egy petezsákban vannak. Az egyik iker eltűnése az ikerterhességek 20 %-ában fordul elő. Ezekben az esetekben az egyik iker nem fejlődik, felszívódik.
A terhesség korának megállapítása

A petezsák átmérőjének vagy a CRL hosszának mérését használják a terhesség korának megállapítására. Van két egyszerű számítás, trükk erre házi használatra:

 • petezsák mérete napoknak számolva + négy hét. Ez azon alapszik, hogy a normál terhességben a petezsák a negyedik hét után naponta 1 mm-t nő. Pl. ha a petezsák mérete 11 mm, akkor 11 nap + 4 hét = 5 hét + 4 nap.
 • CRL: a CRL milliméterei napoknak számolva +6 hét. Ez azon alapszik, hogy átlagos esetben magzat a hatodik hét után 1 mm-t nő naponta. Pl. CRL = 16 mm: 6 hét +16 nap = 8 hét + 2 nap.17 hozzászólás

 1. Kinga
  • Magdi
 2. szandi
 3. Timea
 4. eszter
  • Magdi
 5. NANA
  • Magdi
 6. Zoé
  • Magdi
 7. Hajni
  • Magdi
 8. Hermanné Éva
  • Magdi
 9. Rupáné H orváth Katalin
  • Magdi
  • evelein

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!