A terhesség 12 – 13. hetében kerül sor az első ultrahang vizsgálatra. Ez nagyon fontos időszak, és fontos vizsgálat. Erre az időre a magzat szervei már kifejlődtek, és meg is tudják vizsgálni őket.

Ez az első ultrahang szűrővizsgálat nagyon fontos kiegészítője a vérben vizsgálható, biokémiai jelzők értékelésével nyerhető információknak. Segítségével a szűrővizsgálat hatékonysága 90% feletti is lehet.

Látható, hogy ép-e a koponya, az arc, a szív normálisan fejlődött-e, kamrái és pitvarai rendben megvannak, végtagfejlődés halad-e az útján. Látható a mellkas, hasüreg is. Ellenőrzik, hogy a méhlepény a megfelelő helyen tapad, és a köldökzsinór rendben működik-e.

Tehát nagy esély van arra, hogy a részletes vizsgálattal felismerik a kóros fejlődés jeleit. Ezt a vizsgálatot végezhetik hüvelyen és hason keresztül is, az orvos mérlegeli, melyikkel jut több információhoz.

Az első ultrahangon: nyaki redő vagy tarkóredő vastagság

A vizsgálat fontos része a tarkóredő vagy nyaki redő vastagságának meghatározása. Ennek a rövidítése az ultrahang leleten az NT, amely a nuchal translucency rövidítése. Ezt a vizsgálatot csak ebben az időszakban végzik, később már nem.


Nagy a jelentősége a pontos mérésnek, mert a tarkóredő vastagságából fejlődési rendellenességre tudnak következtetni. A méret a legtöbb helyen 3 mm-ig számít normálisnak, de van, aki 4 mm fölött kezd aggódni, és tekinti kórosnak.

Hallgass az orvosra, és ne nézegess átlagos számokat a neten, mert nem mindegy, hogy pontosan melyik héten mérik is meg. A magzat gyorsan nő, és természetesen nő a nyaki redő vastagsága is. Így lehet több kicsivel, ha a 13. héten vizsgálnak, és mégsem kóros az eredmény.

Ezenkívül az sem mindegy, a baba hogy helyezkedett abban a pillanatban. Az optimális az, ha a fejét sem előre, sem hátra nem hajtja éppen, mert értelemszerűen befolyásolja az eredményt, a tényleges értéknél mérhetnek kevesebbet és többet is.

Ezért is nagyon fontos, hogy megfelelő orvost válassz, aki a megfelelő szakértelemmel és gyakorlattal rendelkezik. Jó minőségű ultrahang-készülékkel a nyúlajkat és a farkastorkot már észre tudják venni.

Megállapítják a magzat ülőmagasságát, ennek a jele a CRL, a crown-rump length rövidítése, ami magyarul a fejtető-far hosszát jelenti. Az átlagos méretek a következők, de ez sincs kőbe vésve!

 • 11. hét: kb. 40 – 55 mm
 • 12. hét: kb. 50 – 65 mm
 • 13. hét: kb. 65 – 80 mm
 • 14. hét: kb. 75 – 90 mm

Első ultrahang vizsgálat0

Orrcsont: Down-szindróma lehetősége

Ezen az első ultrahang vizsgálaton vizsgálják az orrcsont meglétét is. Ez szintén nagyon fontos, mert a Down-szindrómás babáknak később kezd az orrcsontjuk kifejlődni, az első trimeszterben még nem látható.

Ebben az időszakban megállapítható, hogy látható-e, és ha igen, megnyugodhatunk. Orrcsont mérést nem mindenhol végeznek, a lényeg, hogy meglegyen az a csont. Az ultrahang leleten a rövidítése az NB.

Meg szokták még adni a következő méreteket is:

 • a fej átmérője (BPD), a fej körfogata (HC), a has átmérője és körfogata (AD és AC), a combcsont hossza (FL).

Ezenkívül felmérik még

 • a fejlődési ütemet,
 • megállapítják a terhességi kort,
 • vizsgálják a végtagokat, törzset és koponyát,
 • a magzatvíz mennyiségét,
 • a méhlepény elhelyezkedését,
 • keresik a nagyobb és apróbb eltéréseket.

Tudj meg többet a rövidítésekről és az átlagos magzati méretekről!

Ajánlott vizsgálat ebben az időszakban a kombinált teszt.


1 hozzászólás

 1. Ábrahám zsanett

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!