Ha a terhesség tervezésekor nem végeztettél előzetes szűréseket, akkor itt az ideje. Akkor sem árt, ha a tervezés és a megvalósulás között több hónap eltelt.

Az első laborvizsgálatot ajánlott legkésőbb a 12. terhességi hétig elvégeztetni, de a legjobb rögtön azután, hogy a nőgyógyász megállapította a terhességet. A laborba beutalót és TAJ-kártyát vinni kell.

A vizsgálat két részből áll, vért vesznek és a vizeletet is vizsgálják. A vérvétel előtt javasolt inni, erre ebben az esetben az éhgyomor követelménye miatt a víz a legalkalmasabb. A vizelet a reggeli első legyen, tiszta és zárható üvegcsében vidd, ha nem helyben kérik.

Amit az első laborvizsgálaton néznek

 • meghatározzák a vércsoportot,
 • Wassermann-teszt: ez a szifilisz szűrése, és több néven is használják: Lues, vagy vérbaj. A célja, hogy kiszűrjék vele a szifiliszt, ami meglepő módon előfordul. A magzatot megfertőzheti, és súlyos következményekkel járhat. Pozitív eredmény esetén antibiotikumot adnak.
 • éhgyomri cukor, ehhez fontos, hogy éhesen menj, de legalábbis ne egyél és ne igyál előtte, csak vizet.
 • vérképet csinálnak, ennek a két legfontosabb eleme (persze mindegyik nagyon fontos), hogy nem vagy-e vérszegény. Sok kismamánál alakul ki olyan mértékű vérszegénység, amikor már vaspótlásra van szükség.
  A veszélye, hogy nem csak a kismamának okoz panaszokat (fáradtság, száraz bőr, hajhullás), de a magzat fejlődési ütemére is hatással van. Ha nem sikerül vas pótlásával rendezni az állapotot, vérátömlesztésre is szükség lehet.
  A másik fontos eleme a vérképnek a vérlemezkék (trombociták) értéke. A vérlemezkék a vér alvadása miatt fontosak. Ha ez az érték túlzottan lecsökken, pl. vérzékenységhez is vezethet.

Első laborvizsgálat

 • szükség / kérés esetén TORCH (rózsahimlő, toxoplazmózis, CMV, herpes simplex). A TORCH nem kötelező, ezért általában fizetni kell érte.
  Vizsgálhatják még a rubeola,  bárányhimlő, kanyaró elleni védettséget. Hogy ez automatikus, kérni kell, csinálják-e vagy sem, az is helyfüggő.
 • máj- és vesefunkció
 • A vizeletben genny, cukor, fehérje jelenlétét keresik, és mérik az aceton szintjét, a vizelet fajsúlyát. Ha minden rendben, akkor a normál, vagy negatív szavaknak kell mellettük szerepelni.Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!