A biometriai adatokat először a terhesség 12 – 14. hetében aktuális első ultrahangszűrés alkalmával vizsgálják. A terhességi kort az utolsó menstruáció első napjától számítják, és betöltött hetekben és napokban adják meg.

Biometria

A legnagyobb pontossággal mégis az első ultrahangszűrés alkalmával, a biometriai adatok segítségével tudják meghatározni. Ez akkor válik fontossá és általában akkor használják, amikor a menstruáció dátuma nem áll rendelkezésre.

Tapasztalatom szerint az orvostól függ, hogyan számolja a terhességi kort. Erről bővebben itt.

Amiket itt, az első ultrahangszűréskor néznek (ebből a szempontból): CRL, BPD, esetleg az OFD, HC, AC, FL. (Itt a lista, hogy mi mit jelent.)

Ahogy halad előre a terhesség, az ultrahanggal történő kormeghatározás pontatlanabbá válik, és inkább jelzésértékű.


Az ultrahanggal végzett vizsgálat során kapott eredményeket sosem szabad önmagukban értékelni. Figyelembe kell venni a korábban kapott értékeket is, és a többi vizsgálat eredményét.

Nekem például a biometriai adatok szerint a baba három hét lemaradásban volt, a magzatvizem nagyon kevés volt, de mivel az áramlást hibátlannak látták, úgy ítélték meg, hogy a kicsinek még jobb bent.

Ráadásul lényeges, hogy a növekedés megítéléséhez két-három hétnek el kell telnie. Ha egy hét alatt nő a baba 1-2 mm-t, azt vagy meg tudják mérni, vagy sem.

 • A leggyakrabban a BPD-t nézik, ez a magzat koponyájának haránt átmérője (biparietális). Ezt először kb. a 12. héten mérik. Gyakorlott orvos esetén a terhesség kora a 20. hétig öt napos pontossággal meghatározható.
  A 20. hétig hetente öt – hat milliméteres növekedést tartanak normálisnak, a 20. hét után 3 mm-t, a 30. után 2 mm-t nő átlagban. Tehát a 12. hét körül kb. 20 mm, a 20. héten 50 mm, a 30.-nál 80 mm.
 • Meghatározzák a hosszanti átmérőt is (ez merőleges a haránt átmérőre), ezt fronto-occipitális átmérőnek hívják, és FRO vagy OFD a rövidítése.
  Ez leginkább a terhesség felénél fontos adat, ilyenkor az értéke átlag 10 mm-rel nagyobb, mint a BPD értéke.
 • Nagyon fontos még a combcsont értéke. Ez normális esetben nagyjából a BPD értékének kétharmada. Ha túlságosan rövid, az csontképződéssel járó fejlődési rendellenességre utalhat.
  Az érték nem az egész csontot jelenti, hanem csak a diafízisét, vagyis a vékony, két duzzadt végrész (epifízis) közöttit, ez az FL.
 • AC vagy AU (abdominal circumference vagy Abdomenumfang, haskörfogat), ezt a terhesség vége felé mérik, nagyon fontos érték.
  Ez nem a magzat korára vonatkozik, hanem az egészséges növekedésére lehet következtetni belőle.
 • CRL vagy SSL (crown-rump lengt vagy Scheitel-Steiss-Lange, ülőmagasság). Ennek a segítségével tudják a legpontosabban meghatározni a magzat korát a terhesség elején, nagyjából a 4 – 8. hét között.
  Nyújtott testhelyzetben a legpontosabb, a magzat fejétől a farkcsontjáig kell mérni.

Itt megnézheted, hogy melyik rövidítés mit jelent. Vannak mérettáblázatok is, itt van az egyik, amit én kaptam a terhességem elején.

Biometria

Ezeket lehet nézni, de a benne szereplő adatokat nem szabad szentírásnak venni. A magzatok fejlődése nem egyforma, ezért ha valamelyik adat nem „stimmel”, az első ne a pánik legyen.

A legjobb, amit tehetünk, hogy naponta kétszer számoljuk a magzatmozgásokat. Ezt általában a baloldalon fekve azonos időpontban és azonos ideig kell számolni.

Ha nem mozog, lehet, hogy alszik, akkor meg lehet próbálni kicsit sétálni. Ha ötnél kevesebbet mozog fél óra alatt több alkalommal is, akkor egy ellenőrzés nem árthat.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!