Az AFP vizsgálat többé már nem kötelező!

Helyette ebben az időszakban ajánlott a négyes (quartett) teszt.

Lehetőség van kérni egy másik vizsgálatot is. Ez a PrenaTest, egy egyszerű vérvételen alapuló genetikai vizsgálat. Ez a vizsgálat az anyai vérben keringő magzati DNS-ek rendszerezésével azonosítja a rendellenességeket.

Így a 35 év feletti kismamák is megnyugodhatnak, hiszen, így elkerülhető a vetélési kockázattal járó módszerek (amniocentézis, chorionbiopszia) alkalmazása. Bővebben: PrenaTest

Az AFP szűrés már nem kötelező (szerencsére), és nem is a legpontosabb vizsgálat, amelynek eredményét laikusként nehéz megérteni, ám annál könnyebb beparázni tőle.

Az általános információk szerint azt lehet megtudni belőle, hogy a baba egészséges vagy Down-szindrómás. Ez pedig így nem igaz.


Az AFP-szűrés elsődleges célja a nyitott gerinc kockázatának megbecslése, a Down-szindróma esélyeinek meghatározásához egyszerűen nem elég. Ráadásul gyakran előfordul, hogy egészséges baba esetén is rossznak számító eredményt kapunk.

Az AFP-szűrés eredménye tehát maximum előrejelzésnek jó, pontos és megbízható eredményt nem szabad várni tőle. A kapott értékeket sok minden befolyásolja:

  • a kismama kora,
  • a terhességének pontos kora,
  • a kismama súlya és magassága,
  • néha bőrszíne, szóval egy csomó minden.

Ugyanaz az érték lehet jó egy 25 évesnél, és lehet rossz egy 35 éves esetén. Tehát önmagában az értéket soha ne nézd, ne pánikolj, az orvosod minden tényezőt figyelembe véve fogja mondani, hogy jó-e vagy sem, hogy kell-e még egyéb vizsgálat vagy nem szükséges.

Az átlaghoz viszonyítva

Az eredményt egy átlaghoz viszonyítják, hogy ahhoz képest mennyire tér el. Ha belegondolsz: te mennyire térsz el az átlagtól?

Ha görbén ábrázolják a normálisnak számító értékeket a Down-szindrómás és nyitott gerinccel született magzatoké mellett, azt fogod látni, hogy az egészséges babák és a Down-szindrómával születettek görbéje szépen átfedi egymást. Az átfedésből az következik, hogy ha az érték az átfedett területen (kb. 0,3 és 1,8 között) van, akkor a baba lehet egészséges és Down-szindrómás is.

A nyitott gerinccel és az egészségesen születettek értékei közötti átfedés sokkal kisebb, ezért azt komolyabban veszik, de a magas AFP értéknek is lehet több oka is.

A nem „normális” eredmény még nem jelenti azt, hogy a babád beteg. Az érték mutathat eltérést egészséges babánál is, és sajnos fordítva is előfordulhat. Eltérést okozhat a terhesség elején bekövetkezett vérzés is, ebben az esetben az anyai vérbe átjutó AFP mennyisége több és kevesebb is lehet.

Az is lehet, hogy nem jól határozták meg a terhesség korát, ha a fogantatás valójában nem akkor történt, amikorra a nagykönyv tenné. Ez gyakori rendszertelen ciklusúaknál, vagy ha ciklus a 28 naptól jobban eltér, mondjuk 34 napos. Ez már egy hét különbséget jelent a terhesség koránál, ami itt nagyon sokat számít.

Maga a vizsgálat egy egyszerű, semmi különös előkészületet nem igénylő vérvétel. A már nem kötelező AFP-szűrésről bővebben itt olvashatsz.

Laborvizsgálatok a terhesség alatt: AFP

Alacsony érték – Down-szindróma kockázata

Az alacsony AFP értékek a Down-szindrómát jelezhetik, de nem biztos, hogy azt is jelzik. Az alacsonyabb AFP érték egy előrejelzés a kockázat becslésében, de a jelentősége nem annyira kiemelt, mint amennyire félünk tőle. A Down-szindróma szűrésére jelenleg a kombinált teszt, quartett teszt a sokkal alkalmasabb.

A 0,8 MoM alatti értékre azt mondják, hogy a Down-szindróma kockázata emelkedettebb a normál tartományhoz képest, és sokszor rutinszerűen elküldik a kismamákat genetikai tanácsadásra, ahol általában egy pontos ultrahangvizsgálatot, vagy magzatvízvételt (amniocentézist) javasolnak.

De nagyon sok múlik az egyéb tényezőkön: a kismama korán, magasságán, súlyán, terhességének korán, ahogy már feljebb írtam.
Magas érték – Nyitott gerinc kockázata

Tulajdonképpen az AFP-vizsgálat sokkal alkalmasabb az idegcső záródási rendellenességek felismerésére. Ezek közül a leggyakrabban emlegetett a nyitott gerinc és koponyahiány.

Ha az AFP-vizsgálat eredménye magas lett, akkor egy jó minőségű ultrahang segítségével egy magasan képzett és gyakorlott orvos a nyitott gerincet 95%-os, a koponyahiányt pedig közel 100%-os biztonsággal ki tudja szűrni.

A magas AFP értéket leggyakrabban vérzés okozza, amit nem is biztos, hogy észlelsz. Ezért magas érték esetén a méhlepény tapadási helyét mindig ellenőrzik.

Jele lehet a magasabb érték annak is, ha a méhlepény mögött vérömleny van, vagy éppen elkezd leválni, később koraszülés várható, vagy a magzat a későbbiekben elmarad a fejlődésben. Magasabb értéket kapnak az ikerterhes anyukák is.

Sokat segít az idegeskedés elkerülésében, ha időben szedted a számodra megfelelő folsavat, mert az segít az idegcső záródási rendellenességek megelőzésében.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!