Amit terhesség alatt tilos enni – no meg inni: 8 tétel a listán

A “terhesség alatt tilos” lista hosszú, szinte a végtelenségig lehetne nyújtani. De eszem ágában sincs. Nézzük csak a leggyakoribb tiltólistás ételeket és italokat, amelyeket ha nem is tilos, de nem ajánlott fogyasztani a várandósság hónapjai, majd néhány esetben a szoptatás alatt.

Kezdem azzal, ami azt hiszem, természetes(nek kellene lennie), de mégis gyakran kérdés. Alkohol, kóla, kávé, cigi, akár elektromos.

A cigi nekem vesszőparipám. Nem egyenértékű a fel sem sorolt droggal (ami szintén tilos 😛 ), de mégis a teljes mértékben kerülendő kategória. Akár elektromos, akár szivar, akár vízipipa, nem megengedett, káros a születendő magzatra. Sajnos sokan úgy vannak vele, hogy az a pár szál mit sem számít.

Ami miatt mégis haragszom érte, mert tanulmányok sora bizonyította, hogy a káros anyagok átjutnak a méhlepényen, és ártanak a születendő babának (kismamának is persze). Ahhoz pedig szerintem senkinek nincs joga, hogy a tényeket szándékosan figyelmen kívül hagyva, a saját pillanatnyi élvezetét a gyermeke egészsége elé helyezze.

Az alkohol egy másik érdekes kérdés. Nyilván a legjobb, ha teljesen kimarad, még pedig biztonsági okokból. Ha lenne egy egyértelmű, mindenki által elfogadott határvonal, hogy ennyi még oké, ennél több már árt, akkor könnyebb lenne, de nincs ilyen. Ezért az az általános nézet, hogy az alkohol kerülendő.



A harmadik kedvencem a kávé, kóla, mint koffeint tartalmazó italok. A koffein is képes átjutni a magzat szervezetébe, ezért hivatalosan a kávé is szerepel a “terhesség alatt tilos” listán. Hogy mekkora az a koffeinmennyiség, ami bajt okozhat a babánál, azt nem tudják eldönteni a kutatók. (Személyes vélemény lejjebb.)

Tej, nyers vagy lágy tojás, lágy sajtok. Amiért most előhozom, az a hőkezelés, amelyről tudjuk, hogy a kórokozók jelentős részét elpusztítja. A hőkezeletlen ételek és italok, legyen gyümölcslé, sajt vagy akár tej, különféle, a terhesség alatt kifejezetten ártalmas kórokozóval (szalmonella például) lehetnek fertőzöttek.

A tojás ugyan tele van tápanyagokkal és fehérjeforrásnak sem utolsó, nyersen mégis szalmonellát tartalmazhat. Emiatt tiltólistás egy csomó finomság, amiben (félig) nyersen esszük a tojást. A szalmonellafertőzés soha nem kellemes, terhesség alatt különösen nem, és nagyjából egy hétig is eltart.

Így tehát terhesség alatt tilos (határozottan nem javasolt) fogyasztani lágytojást, buggyantott tojást, olyan sütit, öntetet, salátát, amelyben a tojás nyers marad (mint amilyen a tiramisu). Minden maradhat, amiben a tojás át tud sülni, főni, mert a hőkezelést a szalmonella sem éli túl.

A felsorolásban szerepeltek még a lágy sajtok is, amilyen a brie, camembert, feta és társaik. A lágy sajtokban a tej gyakran nem hőkezelt, így lehetnek bennük baktériumok. Nem biztos, hogy vannak, és nem biztos, hogy fertőzést okoznak, de néhány hónapra okosabb másféle sajtot választani.

Szintén fertőzöttek lehetnek a zöld leveles zöldségek, káposzta, saláta. Ezeket terhesség alatt nyers formában ajánlott kihagyni, és mást választani helyettük. Megfőzve természetesen maradhatnak az étlapon. A zöldségekkel (de gyümölcsökkel is) a szalmonellán kívül gyakran kerül a szervezetbe E. coli baktérium, amely egy csomó fertőzést (légúti, húgyúti, ételfertőzés) okozhat, és veszélyes lehet a magzatra.

Lisztéria miatt lehetnek veszélyesek azok a húskészítmények, amelyek nem esnek át hőkezelésen. A lisztéria-fertőzés lehet súlyos is, terhesség alatt ezért ajánlják, hogy például a felvágottakat kerüljük. Azok a készítmények, amelyeket hőkezelünk (megsütünk, megfőzünk), azok nyugodtan fogyaszthatóak, hiszen hatására a lisztéria is elpusztul.

Amit terhesség alatt tilos enni - no meg inni: 8 tétel a listán

Az utolsó (ezen) a listán a halak és egyéb vízi “szörnyek”. A halakat általában a higany miatt tiltják, amely a fejlődő magzat számára veszélyes. A higany és egyéb mérgek felhalmozódnak az általuk szennyezett vízben élő halak húsában. Másrészt van bennük egy csomó, az emberi szervezet számára hasznos anyag is, amelyek a baba fejlődéséhez szükségesek.

Nem meglepően az ajánlások sem teljesen tiltani, sem igazán javasolni nem merik a halak fogyasztását, ezért azt mondják, hogy hetente egyszer lehet, sőt kell, hetente többször már inkább káros, mint hasznos. Fogyasztani is pedig nyersen semmiképp, semmilyen halfajtát, vagy tenger egyéb gyümölcseit.

A személyes véleményem azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami terhesség alatt tilos és mi megengedett, kettős. Egyrészt szültem egy gyereket otthon, ahol a világon minden  (túlzok, tudom, de akkor úgy éreztem) veszélyes és éppen ezért tilos volt. Aztán szültem egy gyereket másik országban, és a kutyát nem érdekelte, hogy mit eszem vagy iszom, vagy épp hova megyek és mit csinálok, repülök vagy sem.

Ennek persze lehetettet az az oka, hogy második gyerekét váró nőként kinézték belőlem, hogy még nem fejeltettem el mindent, de ahogy kérdezgettem a témában orvost, dúlát, a legértelmesebb gondolat az volt, hogy a világ különböző tájain a “terhesség alatt tilos lista” más és más tételeket tartalmaz. (Ahogy később ugyanez igaznak bizonyult a hozzátáplálás, biliztetés, beszoktatás, akármi kapcsán is…)

Ahogy a cigarettánál nem látom magam előtt a kismamát, aki egy aprót szippant, majd hetekig, hónapokig nem, úgy egy pohár bornál simán el tudom képzelni a helyzetet, amikor a kismama meg tud állni egyetlen kortynál, és nem iszik pohárral, meg üveggel, nem iszik minden nap egy kortyot, hanem előfordul valamiért a várandósság során, hogy egyszer belekóstol egy pohárba.

A koffeinnel kapcsolatban pedig: ha sikerül megmaradni az észszerűség határain belül, akkor egy kis csésze kávé, kis pohár kóla néhanapján belefér a bűnözésbe. Szóval összességében én az arany középutat szeretem a ló túloldala helyett, a javaslatom is ezért az, hogy józan paraszti ésszel gondolkodva minden rendben lesz.






Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!