Terhesség alatt kerülendő

Nyilván szeretnél mindent megtenni, amivel biztosíthatod a kicsi egészségét a pocakodban. Ugyanígy biztos vagyok benne, hogy minden olyasmit el akarsz kerülni, amivel árthatsz neki. A legtöbb kórházban, magánrendelőben az asszisztens vagy az orvos ad egy listát, hogy milyen alapokra kell odafigyelni.

Fontos, hogy kiegyensúlyozott étrendet állíts össze magadnak, hogy a kisbabád az első pillanatoktól kezdve a legjobbat kapja, megfelelően fejlődjön és növekedjen.

Nem szabad elfelejteni, hogy a kalóriaszükségleted ugyan nő, elegendő napi 300 plusz kalóriát fogyasztanod, és a terhességed nem jogosít fel arra, hogy mindent ész nélkül elfogyassz, amit csak megkívánsz.

Az önuralmadra most nagy szükséged lesz az elkövetkező néhány hónapban. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy mindenből, amit megeszel, abból a kisbaba is kap. Vannak olyan ételek és nem csak ételek, amelyek veszélyesek lehetnek a születendő kicsire. Ezeket nagyon ajánlott elkerülnöd.

Kerüld végig a terhesség alatt:

  • Nyers, félig átsült hús: hiába szereted a nyers húsból készült ételeket, legyen az akár a legfinomabb tatárbifsztek, most nem ajánlott. A félig átsült húst is kerülnöd kell, mert a nem megfelelően hőkezelt húsok baktériumokat tartalmazhatnak, toxoplazmózis és szalmonella fertőzést okozhatnak, amelyek károsak a magzatra.
  • Felvágottak, fagyasztott félkész termékek: ez sem biztonságos, pedig ártalmatlannak tűnik mindegyik. Viszont tartalmazhatják a lisztéria nevű baktériumot, amely terhesség esetén nagyon veszélyes.
    Következménye lehet a koraszülés, halvaszülés, egy megfertőződött kisbaba. De természetesen nem biztos, hogy tartalmazzák is. Csak nézd meg, mit és honnan, legyen megbízható.
  • Lágy sajtok: hasonlóan a felvágottakhoz, szintén fertőzöttek lehetnek a lisztéria baktériummal. Ide tartozik pl. a feta, brie vagy camembert sajt.
    Ha viszont a lágy sajt is pasztőrözött tejből készül, akkor biztonságosan fogyasztható. Ezért meg kell nézni a címkén, hátha feltüntetik. Ha nincs rajta ilyen adat, inkább ne vedd meg.

Terhesség alatt kerülendő


  • Nyers vagy lágy tojás: hát ez meg szalmonella fertőzést okozhat. Salátaöntetek tartalmaznak nyers tojást például, de a sima lágy tojás sem ajánlott. Ha lázat, hasmenést vagy hasi görcsöket tapasztalsz, akkor fordulj azonnal orvoshoz.Ha tojást ennél, az alábbiakkal nyilván tisztában vagy, de azért figyelj a következőkre:

– mindig tartsd hűtőben felhasználás előtt;
– dobd ki, ami repedt;
– ne tartogasd a főtt tojást sokáig evés előtt (pedig főtt tojást lehet kapni a boltban is, nekem még mindig furcsa);
– a tojást tartalmazó ételeket mindig hűtőben tárold;
– semmiképpen se egyél nyers tojást tartalmazó ételeket.

  • Halak: néhány halfajtát mindenképpen kerülnöd kell a terhességed alatt, ezek pl. a cápa, kardhal, királymakréla, nyers kagyló, mégpedig a higanyszennyezettség miatt, ami a születendő gyermeked idegrendszerét károsíthatja.
    Nem ajánlott még a tonhal sem, kivéve a konzerv (bár ebben sincs egyetértés, ha gondolod, jobb lehet kihagyni). Más típusú halakat fogyaszthatsz, de hetente ne egyél többet kb. 30 – 35 dkg-nál.
  • Koffein: nagyon kis mennyiségben, napi egy kávét (vagy kólát) megihatsz, ha nagyon nem bírod nélküle, de inkább kerüld. A koffein egy olyan élénkítőszer, ami átjut a méhlepényen. A túl sok koffeinnek következményei lehetnek, megnöveli a vetélés és a születési rendellenességek kockázatát.
    Ez persze nem azt jelenti, ha kettő kávét megittál, vagy kóláztál a barátnőkkel, akkor a baba beteg lesz. De azért folyamatosan, napi több kávét ne kockáztass, nem éri meg.
  • Alkohol: szintén káros. A koffeinhez hasonlóan az alkohol is átjut a méhlepényen. Ennél nincs határ, hogy ennyit még lehet, de a következő pohárral már nem.


Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!