Magzatvédő terhesvitaminok

Szinte mindenhol azt ajánlják, hogy már a terhesség tervezésekor, teherbeesés előtt akár három hónappal szedj terhesvitamint.

Azért vannak kivételek is, akik szerint elegendő a megfelelő táplálkozás is, vagy a gyógyszertárban kapható folsav tabletta. A magzatvédő vitamint meg ráérsz akkor elkezdeni, amikor kiderül, hogy terhes vagy.

Akadnak azért érdekes kérdések is. Először is, ki tudja, mikor esel teherbe? Lehet, hogy az első próbálkozás sikeres, de lehet, hogy egy év is eltelik.

Ha nem csak „jöhet, ha akar” alapon döntötted el, hogy babát vállalsz, hanem komolyan „azonnal ide a babát” érzésed van, akkor mindenképpen kezdd el szedni.

Ha csak a véletlenre bízzátok, akkor elég nehéz megmondani, hogy mikortól is kellene szedned. Persze a te döntésed, de kérd ki az orvosod véleményét is.


Nem mindegy, hogy milyen terhesvitamint választasz

És tudni kell váltani. Nem minden készítmény felel meg mindenkinek ugyanúgy. Ez annyit jelent, hogy a benne lévő vitaminok és egyebek nem tudnak rendesen felszívódni, ezért hiába szeded becsülettel, valamiből hiányállapot alakulhat ki.

Itthon ajánlott a jódra is figyelni, és szükség lehet kalcium és vas kiegészítésére is, de erről kérdezd az orvost, ne állj neki ész nélkül mindent beszedni!

A készítmények között (összetevőikben, mennyiségekben) jelentős különbségek vannak, az egyik beválik, a másik nem.

Ezért ha kellemetlen tüneteket tapasztalsz, amelyek nem foghatóak a terhességedre, pl. erős fejfájás, iszonyú székrekedés, gyomorpanaszok, akkor kérd ki az orvos tanácsát, valószínűleg másik fajtát fog javasolni.

Jó ötlet lehet körbekérdezni más kismamákat a tapasztalatokról, de a lényeg akkor is az, hogy lehet, hogy a legjobb barátnőd esküszik rá, neked mégsem fog megfelelni.

A lényeg, ha nem vált be az első választásod, ne csüggedj, új tabletta, új étrend, dietetikus segítsége, kinek mi válik be, és minden rendben lesz.

Amiről viszont kevés kismama tud

Ha egy bizonyos MTHFR (ez egy méregtelenítő enzim, amit egy génpár „vezényel”) génhibát hordozol, a folsav nem fog teljesen hasznosulni.

A folsav jelentőségét már mindenki kívülről fújja, hogy pl. jelentősen csökkenti az idegcső-záródási rendellenesség kockázatát. Tehát te azt hiszed, minden oké, hiszen bevetted az előírt mennyiséget, de a szervezeted nem tudja hasznosítani teljes mértékben, ezért végül mégsem elegendő.

Ennek a génhibának a szűrésére van lehetőség, nem fáj, nem kellemetlen, és pár nap alatt megvan az eredmény. Az eredmény birtokában a nőgyógyászod meg tudja határozni, mit szedj, amelyben biológiailag aktív folsav van, a dietetikus pedig személyre szabottan tud segíteni a megfelelő étrend kialakításában.

Magzatvédő terhesvitaminok

Mennyi folsav javasolt?

Attól függ, kit kérdezel. 🙁 De komolyan. Van, aki szerint elég az, amennyi a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel természetes formájában (ez a folát) kerül a szervezetedbe.

Mások szerint a fejlődési rendellenesség kivédéséhez ez édeskevés, a minimum a 600 – 700 mikrogramm, de maximum egy milligramm. Van, aki tabletta formájában javasolja a folsavat szedni, ha nem akarsz terhesvitaminhoz nyúlni, abban viszont egy grammnál több van.

A terhesvitaminokban általában 0,8 milligramm körül van belőle, ez elegendő, megfelelő.
De miért is kell, és mégis mikortól a magzatvédő vitamin?

Elsősorban az idegcső-záródási rendellenesség elkerülése miatt. Ha az említett MTHFR enzimet irányító génpár egyik vagy mindkét tagja hibás, nem képes a méregtelenítést elvégezni, és idegcső-záródási rendellenesség alakulhat ki. Az idegcső-záródási rendellenességek egy összefoglaló elnevezés, és a központi idegrendszer fejlődési zavarait takarja.

A kicsi szervei közül először éppen a központi idegrendszer fejlődése indul meg a fogamzás után kb. 15 nappal. Tehát már azelőtt, hogy tudnád, hogy babát vársz. Mire megtudod, addigra ezen a fejlődési szakaszon már túljutott, és remélhetőleg nincs semmi baja.

Viszont, ha időben szeded a vitamint, és az időben itt a fogantatás előttet jelenti, a sokat emlegetett enzim a génhiba ellenére is képes lesz méregteleníteni, és megakadályozni a fejlődési rendellenességet. Más fejlődési rendellenességek a 15 – 80. nap között alakulnak ki, ezért célszerű a vitamint a 12. hétig legalább szedni.4 hozzászólás

  1. Gulyás Hajni
  2. Alexandra
  3. Lídia
  4. Alexandra

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!