A joghurt és a gyermek későbbi asztmája

Terhességünk alatt az egyik legfontosabbnak a megfelelő, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, károsnak minősítettekben viszont szegény táplálkozás folytatását tartják.

Ezt az első pillanattól (tulajdonképpen így kellene mindig) ajánlják, de kiemelt szerepe lesz a terheléses cukorvizsgálat eredménye után, ha a kapott érték magasabb a megengedettnél.

Ekkor különböző mértékű diétát írnak elő, amelynek kialakításában, betartásában dietetikus tud segíteni.

A sok minden között a tejre és a tejtermékekre is oda kell figyelni. Leginkább a zsírszegény, alacsony zsírtartalmú készítményeket javasolják. A gyümölcsjoghurtok közül az fogyasztható, amely cukor hozzáadása nélkül készül.

Ennek a feltételnek kevés termék felel meg, ami még finom is, azért a dietetikusok le szokták egyszerűsíteni a zsírszegény natúr joghurtra, amibe szabad cukor nélkül egy kevés valódi gyümölcsöt keverni.


Vizsgálat: tejtermékek kontra asztma

Dán kutatók szerették volna megtudni, hogy a terhesség alatt a kismama által elfogyasztott tejtermékekben levő, az esszenciális zsírsavaktól eltérő konjugált linolénsav (CLA) véd-e a gyermekkori allergiás betegségekkel szemben.

A CLA-król tudnivaló, hogy a linolénsavból származnak, és megtalálhatóak az állati eredetű élelmiszerekben, a tejzsírban, a tejtermékekben, és a kérődző állatok húsában is. Állatokon végzett vizsgálatok alapján úgy vélik, hogy jótékony hatásai vannak (pl. a fogyással, rákbetegséggel kapcsolatban), de a bizonyítékok még nem igazán meggyőzőek.

A vizsgálat során több mint 100 ezer dán kismama tej- és tejtermék-fogyasztási szokását figyelték és rögzítették. Vizsgálták a tej- és joghurtbevitel, valamint a terhességből született gyermekeknél jelentkező korai, késői és az élethosszig tartó asztma és allergiás rhinitis  közötti viszonyt.

A nőket kétszer kérdezték  meg a terhességük alatt, és kétszer a szülés után, kitöltöttek egy élelmiszer-fogyasztási szokásokra vonatkozó átfogó kérdőívet.

Ebben az anyukák adatokat szolgáltattak a terhességük alatti tej- és joghurt-fogyasztásuk gyakoriságáról, hogy milyen zsírtartalmú termékeket választottak, és hogy az gyümölcsös vagy nem gyümölcsös volt-e.

Nyilatkoztak a baba 18 hónapos korában az asztmáról, és 7 éves korában az asztmáról és az allergiás rhinitisről.

A joghurt és a gyermek későbbi asztmája

A vizsgálat eredménye a következő:

A  terhesség alatti tejfogyasztás nem okoz fokozottabb asztma-kockázatot, sőt védő hatású az asztmával szemben.

De a lényeg: azoknál a gyerekeknél, akiknek anyukája a terhesség alatt naponta legalább egyszer fogyasztott alacsony zsírtartalmú gyümölcsjoghurtot, 1,6-szer nagyobb lett az esélye a kb. 7 éves korra kialakuló asztmának azokhoz képest, akiknek anyukája nem evett ilyesmit.

Nagyobb lett az esélye a szénanátha kialakulásának, és az anyáknál az asztmás tünetek megjelenésének is.

Ez a kutatás az első, amely szerint összefüggés van a terhesség alatti alacsony zsírtartalmú joghurt fogyasztása és a gyerekek későbbi asztma- és allergiás nátha kockázatának emelkedése között. Az ok még nem nyilvánvaló, ezért további kutatásokra és vizsgálatokra lesz szükség, hogy pontosan kiderítsék, mi áll a jelenség hátterében.

Ez lehet a joghurt egyik nem zsír jellegű összetevője, de lehet az is, hogy vannak bizonyos táplálkozási, diétás és életviteli sajátosságaik azoknak, akik ezeket a joghurtokat eszik.

A kutatást dán kutatók végezték, adatokat a Dán Nemzeti Születési Adatbázisból használtak. A kutatást E. Maslova vezeti, aki a Harvard School of Public Health munkatársa. Ezek az eredmények megismételték egy korábbi müncheni kutatócsoport eredményeit, amelynél ez a tanulmány sokkal nagyobb is.
Eredeti tanulmány: Maslova E. et al. Low-fat yogurt intake in pregnancy associated with increased child asthma and allergic rhinitis risk: A prospecitve cohort study.

Azt tehát  még maguk a kutatók is hangsúlyozzák, hogy még további kutatásokra és vizsgálatokra lesz szükség. Ez még semmit sem bizonyít, és az eredményeit ők is meglepőnek találják.

De azért elgondolkodtató, hogy ez nem néhány száz kismama eredményén alapul, hanem 101 ezerén. Az is biztos, hogy a túlzottan “egészséges életmódot” folytató emberek körében nagyobb az allergiás kockázat.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!