Hogy szabad-e terhesen sportolni, vagy inkább veszélyes, elég sok részlettől függ. Ilyen, hogy sportoltál-e terhesség előtt, mit és mennyit, milyen a terhességed, mit mond az orvosod, hogy reagál a szervezeted a kihívásokra.

Hivatalos orvosi álláspont szerint nem javasolt, sőt tilos a terhesség 14. hetéig sportolni. Onnantól kezdve, ha az orvos áldását adja, el lehet járni rendszeresen mozogni.

Semmiképpen sem szabad sportolnia annak, aki terhességi magasvérnyomásban szenved, aki ikreket vár, és mindenképp kerülni kell az extrém fizikai megterhelést bármilyen egészségügyi kockázat esetén. Kerülni kell a hasprést, a túlzott izommunkával, túlmelegedéssel járó sportokat, és azokat is, amelyek tartósan megemelik a pulzusszámot.

A megfelelő pulzusszám azt jelenti, hogy pl. ha tudsz kocogás közben úgy beszélgetni, hogy nem kapkodsz levegő után, akkor az iram megfelelő. Ha ez nem megy, akkor bizony lassítani kell.

Ha sportoltál terhesség előtt

Ha korábban rendszeresen sportoltál, mozogtál, és semmi komplikáció nem merült fel a terhességeddel kapcsolatban, akkor nincs akadálya, hogy folytasd a mozgást. Persze vannak szabályok (lásd feljebb és lejjebb is), amelyeket be kell tartanod, de ha mozgékony vagy és fitt, nem kell 9 hónapon keresztül semmittenned, lábat lógatva kímélned magad.


A terhesség alatti sportolásnak megvannak a maga előnyei, mint pl. hogy csökkenti a terhességi cukorbetegség, magas vérnyomás, koraszülés esélyét. Kifejezetten jót tesz a lelkiállapotnak, és a baba agyfejlődésének is.

Amiről viszont neked is le kell mondani, az néhány olyan mozgásforma, amely a szervezetre nézve nagy megterhelést ró, nagy az esés veszélye, rázkódással vagy túlmelegedéssel jár. Ezeket jó ideig hanyagolni kell.

Aki terhessége előtt úszott, annak nyilván nem kell abbahagynia a kedvenc sportját. A biciklizést hagyd el, de a futás már megosztóbb sport, vannak, akik a terhességük akár 30. hetéig is rendszeresen űzik.

Ehhez némelyik nőgyógyász hozzájárul, másik nagyon elítél érte. Nyilván nagyon sok múlik az általános egészségi állapoton, a terhesség alakulásán, és a babánál mért értékeken is. Ha a szervezeted hozzá van szokva a rendszeres sporthoz, akkor számodra az lesz kellemetlen és megterhelő, ha hirtelen abbahagyod. Amennyiben mindketten egészségesek vagytok, nincs akadálya az ésszerű kereteken belül folytatott edzéseknek.

Kiemelten fontos, hogy folyamatosan figyelj oda magadra, a tested jelzéseire, és ha valami oda nem illőt, szokatlant, gyanúsat észlesz, pl. szúró fájdalom, nyilallás, haskeményedés, akkor fordulj az orvosodhoz.

A terhesség harmadik harmadában a jóleső, még kellemes aktív sportolás mennyisége óhatatlanul lecsökken, a legtöbben az utolsó hetekben még sétálni sem szeretnek.

Aki meg olyan bolond, mint én, hogy délután kánikulában még sétálva megy a lányának szandált venni a 38. héten, az számolhat vele, hogy éjjel megindul a szülés 🙂 Ami itt fontos, hogy a babavárás időszaka alatt úgy mozogj, ahogy a babának és neked jó, de mindenképp elvárások és teljesítménykényszer nélkül.

Ha nem sportoltál terhesség előtt

Akkor nem most akarsz valószínűleg sportladyvé válni, de teljesen neked sem kell kihagynod a mozgás örömeit. A fizikai adottságaidtól, képességeidtől, terhességed folyástól függően taláhatsz magadnak megfelelő formát. Ezek lehetnek pl.

  • séta
  • kocogás
  • úszás
  • kismamatorna
  • kismamajóga
Ha tehát rutintalanként valami mozgás elkezdéséhez van kedved, kérd ki az orvosod tanácsát, és attól függően vágj bele, ne aggódd túl. Ha viszont nem esik jól, ne erőltesd. Nem vagyunk egyformák, és totál egyénfüggő, kit mennyire visel meg a terhesség.

Terhesen sportolni

Terhesen sportolni – 7 alapszabály

Ne ess el. A terhesség előrehadtával egyre nagyobb veszélyt jelent, ha sport közben (vagy csak bénázásból) elesel. Bár a babát védik a medencecsontok, a magzatvíz, az elhelyezkedése, jobb ezt kihagyni.

Hasra meg pláne ne ess. A hasra kapott erős ütés, amit nem feltétlenül csak hasraeséssel lehet beszerezni sajnos, károsíthatja a méhlepényt. Ez kihathat a méhlepényen érkező oxigén- és vérellátásra is.

Kerüld a sokági tartó hanyattfekvést. Ennek oka, hogy a baba súlya összenyomja a nagyvérkör fő gyűjtőerét, és ez a méhlepény keringésének romlásához vezethet, neked pedig hirtelen leeshet a vérnyomásod.
Ne feledkezz meg arról, hogy a terhességed előrehaladtával folyamatosan máshol lesz a súlypontod, ezért ajánlatos kerülni az egyenetlen terepet a mozgáshoz, még a sima sétához is. Ebben a bűnös a relaxin hormon lesz, amelynek hatására lazábbak lesznek a medencéd, hátad alsó részén található izmok is.

Ezt úgy éri el, hogy megnöveli a kötőszövetek víztartalmát, így növeli a méretét és a rugalmasságát is, az ínszalagok is rugalmassá és hajlékonnyá válnak a hatására. Tehát az egyensúlyozás ilyenkor nehezebb feladat lehet, ezért nem árt nagyon figyelni.

Igyál. Várható lesz, hogy fokozottabban izzadsz, mint a terhességed előtt, ezért erre felkészülve kell a ruhát kiválasztani, és a megfelelő mennyiségű italt bekészíteni.

A sérüléseket elkerülendő óvd az ínszalagokat, izmokat, ízületeket. Erre szintén a relaxin nevű hormon miatt van szükség, amelynek pont az a feladat, hogy az említett részeket ellazítsa. Segítségével fog a baba könnyebben megszületni, hiszen szüléskor segít a méhnyaknak, méhszájnak a tágulásában.

Pihenj eleget. A szervezetednek hosszabb időre van szüksége a regenerálódáshoz, ezért jó ötlet pihenőnapokat is tartani.

Sport szülés után

Közismert tény, hogy a regenerálódáshoz minimum 6 hétre szüksége van szülés után a szervezetnek. Minimum, és a legtöbb esetben ez jóval több. A kevesebb a kirívóan ritka.

Ennek megfelelően, ha szeretnéd újra elkezdeni a rendszeres mozgást, akkor a terhelést fokozatosan szabad emelni. A rendszeres mozgás nem jelenti feltétlenül a futást, vagy tornát, pláne nem edzést, hiszen egy kisbaba és a hordozó emelgetése is felér egy izomerősítő gyakorlattal.  🙂

Császáros szülés után általában más a gyakorlat, mint természetes szülés esetén, más a regenerálódás folyamata és ideje is. De tapasztalatból írom, hogy az alig 2 napos fiammal leküldtek egy babakocsival a kórház udvarára sétálni, hazatérés után pedig tornáztattak engem, igaz, az átvágott hasizmaim egy ideig kimaradtak a jóból.

Érdemes figyelni a mozgássorra, mert a sportolás kihathat az anytej termelődésére a hormonális rendszeren keresztül, A tej íze változhat az esetlegesen megjelenő tejsav miatt (túlzásba vitt mozgás esetén fellépő oxigénhiányos állapot az oka).

Ha a terhesség előtt sportoltál, de most nincs hozzá se erőd, se energiád, az is rendben van. Előfordul, hogy a szülés fizikailag annyira megvisel, hogy egy ideig simán túl gyenge vagy. Az ellenkezője is normális, ha szülés után sokkal erősebbnek és fittebbnek érzed magad.

Nem szabad elfelejteni, hogy a terhesség brutális változásokat idéz elő a női szervezetben, ennek megfelelően és erre figyelve lehet csak a sportot akár terhesség alatt, akár szülés után beiktatni a mindennapokba, különösen, ha előtte te sem voltál fitneszlédi a társaságban. 🙂Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!