Természetesen minden kismama a legjobbat szeretné a babájának, de nem mindenki éli meg egyformán a terhességgel járó lemondásokat. A hajfestés kérdése jogos. Festékanyag, vegyszerek, gőzök és gázok, csupa olyasmi, amitől egyébként eltiltják a felelősen gondolkodó leendő anyukákat. De akkor most legyen a terhesség végéig lenőtt és ápolatlannak tűnő hajad? Nem, csak a jelszavad legyen ez: ésszel.

Túl sok bizonyíték egyelőre nincs a témában, és azok is inkább amellett szólnak, hogy a hajfestés tulajdonképpen biztonságos, főleg ha nem a teljes festés mellett döntesz, hanem az enyhébb színezés, melírozás mellett, ahol a vegyi anyagok egyáltalán nem érik a fejbőrödet. A káros anyagok ugyanis nem a hajszálakon keresztül, hanem a fejbőrön át jutnak a szervezetbe, bár  valójában csak minimális mennyiségben.

A hajfestés veszélyeiről

1.) felszívódik


A hajfestéssel kapcsolatban a legelső veszélyforrásnak azt tartják, hogy a festékanyag a fejbőrön át felszívódik a szervezetbe és bejut a véráramba, onnan meg a babába. Persze, felszívódik egy része, de annyira minimális, hogy attól baja nem lesz a magzatnak – főleg a 12. hét után nem. Előtte senki sem tudja biztosan, hogyan hat és mennyire árt, ezért aki a biztonságra törekszik, az várja meg ezt az időpontot. Ez az első három hónap a leglényegesebb a baba fejlődésének szempontjából, a későbbi hónapokban a vegyi anyagok jelentette veszély jelentősen csökken.

2.) gőzök és gázok

A másik gond, amit emlegetnek, és ez valóban jogos aggodalom, hogy a szépészkedés ideje alatt egy csomó vegyszernek a gázát belélegzed. Azt is, amit a te hajadon használnak, és azt is, amit a másén. Tehát te hiába üldögélsz ott békésen hajvágásra várva, ha más szépülésének a gőzét kénytelen vagy belélegezni, az sem jó. Megoldás lehet az ablak mellé ülni, vagy folyamatosan jól szellőztetett fodrászatot választani.

3.) az allergia veszélye

A hajfestékek gyakran allergizálnak, és épp olyan gyakran észre sem veszik az emberek. De a terhesség szó szerint más állapot, amikor minden megváltozik, és a tested mindenre másképp is reagál. Lehet, hogy most akkor is lesz allergiás reakciód, ha eddig nem volt, miközben az is előfordulhat, hogy a festék a hormonváltozások miatt nem is úgy hat, nem fog be mindenhol, vagy a színe lesz eltérő a megszokottól.

Én csíkokat tetettem a hajamba, ahogy előtte már jó párszor, a fodrász ismert, tudta mennyi idő, milyen szín. Az eredmény pedig fura lett. Nem úgy fogott, nem annyi idő alatt, és a végén meg kellett szoknom egy új frizurát 🙂

Ki kell bírni hajfestés nélkül?

Ha neked nem létkérdés a hajfestés, akkor célszerű. Akkor neked nem okoz gondot lemondani róla a nagyobb biztonságérzet kedvéért. De ez egyáltalán nem kötelező! Ha úgy érzed, szükséged van rá, hogy kicsit megújulj, esetleg ettől nőiesebbnek, vonzóbbnak érzed magad, akkor hajrá, menj, csak tudd, hová mész.

Ha otthon magadnak fested, válassz olyan helyiséget, ahol tökéletesen tudsz szellőztetni, vegyél kesztyűt, ha pedig szalonba mész, keress olyat, ahol szintén van lehetőség a szellőztetésre, és folyamatosan élnek is vele.

Megoldás lehet a mesterséges színezékek helyett a természetes, növényi színezékek használata is. Ha erre hajlasz, mindig nézd át a, hogy mit is tartalmaz pontosan, mert sok természetes termékben találni szintetikus kémiai vegyületeket is.

Lehet még jó gondolat a henna használata, ezt biztonságosnak tekintik (a tiszta, nem pacsmagoltat), de hátránya is van: macerás, sokáig tart, és a színe sem biztos, hogy pont olyan lesz, amilyet elképzeltél. A színes henna, vagy a gyors hatású nem teljesen tiszta, és tartalmazhat vegyi anyagokat.


Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!