Gyakran visszatérő kérdés, hogy szabad-e vagy árt a röntgen terhesen. Amin el kell gondolkodni a válaszhoz: hol tartasz a terhességben, és valóban mindenképpen szükség van-e a vizsgálatra? Ha a válasz az utóbbi kérdésre az, hogy nem, akkor a legbiztonságosabb, ha kivárod a szülést, és akkor mész.

Általánosságban a röntgensugarak biztonságosak, akár terhes vagy, akár nem. Mégis, terhesség alatt az elfogadott álláspont az, hogy akkor végeztessük el, ha a várható előnyök meghaladják a vizsgálat kockázatait.

Ez főleg a terhesség elején fontos kérdés, mert a fejlődő baba sejtjei nagyon gyorsan osztódnak, és lesznek belőlük különböző speciális szervek és szövetek. A születendő gyermek sokkal érzékenyebben reagálhat a sugárterhelésre, mint egy felnőtt. Ahogy ez igaz az alkoholra, dohányzásra, bizonyos gyógyszerekre és fertőzésekre is.

Röntgen terhesen: valóban szükséges?

Gyakran igen, valóban szükséges. Ebben az esetben a helyes gondolkodás az, ha nem idegesíted magad rajta, hanem szólsz a vizsgálatot végző orvosnak. Akkor is, ha látványosan terhes vagy, akkor is, ha még csak te tudsz róla, és akkor is, ha még csak a lehetősége áll fenn. Olvass a 10 napos szabályról itt. »

Ha a karod, lábad, fogad a vizsgálandó, tulajdonképpen egyáltalán nincs veszélyben a baba. Más a helyzet a hasi területen, gyomornál, hát alsó részén, medencédnél, vesédnél.


Ha a vizsgálatot végző röntgenes, akár orvos, akár asszisztens tudja, hogy esetleg egy magzatot védeni kell, akkor lehetősége van ólomköténnyel eltakarni a fontos részeket, hogy még véletlenül se érje egyetlen kósza sugaracska sem a babádat.

Hogy a tüdőszűrés és a mellkasröntgen között mi a különbség, arról itt olvashatsz. »

Röntgen terhesen

Ha nem tudtál a terhességről

Ne ijedj meg, ha voltál bármilyen röntgenvizsgálaton mielőtt megtudtad, hogy terhes vagy. A kockázat nagyon alacsony. Ha mégis aggódsz, hogy mennyi sugarat kaphatott a baba, akkor kérd ki az orvosod véleményét, meg fog nyugtatni. Az aggódással sokkal többet ártasz most már.

Tulajdonképpen az orvosok sem értenek egyet abban, hogy mekkora a pontos kockázat, csak annyi biztos, hogy kicsi. De a kicsi kockázatot sem érdemes vállalni egy nem feltétlenül szükséges vizsgálat kedvéért.

Csak gondolj bele: gyakran egy sima fejfájásra sem mersz bevenni egy szem gyógyszert, nehogy árts vele. A legtöbb kismama nem mer egyetlen korty alkoholt sem meginni ugyanezen okból. Akkor miért lenne más egy sugárzással járó vizsgálat?

És még egy érdekesség: ha a kisbabának valamiért röntgenvizsgálatra van szüksége, pl. tüdőgyulladás gyanúja miatt, te bemehetsz vele, hogy tartsd, hogy öleld, hogy ne féljen.

Ebben az esetben akár terhes vagy, akár nem, kérdés nélkül kapod az ólomkötényt (a legtöbb helyen), nehogy sugárzás érjen. Pedig ott csak annyival „lőnek”, amennyi egy pici baba vizsgálatához szükséges. Ez pedig a baba súlyától és “vastagságától” függ, mindenképpen sokkal kevesebb, mint amennyit te kapnál egy saját vizsgálaton.

A lényeg: ha muszáj menned, felesleges aggódni. De ha csak azért mész terhesen, mert épp ráérsz, akkor miért tennéd ki a babát egy lehetséges (bár minimális) kockázatnak?Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!