Paracetamol terhesség alatt: biztonságos?

A berlini Charité egyetemi kórház kutatói nemrégiben egy új biztonsági értékelést tettek közzé a paracetamol terhesség alatti, harmadik trimeszterben történő használatával kapcsolatban.

Eredmény: az elemzéseik szerint a paracetamol terhesség alatti szedése nem befolyásolja a ductus arteriosus korai záródását vagy a magzat vesefunkcióját.

Kiegészítés: Mi aza PDA és a Ductus arteriosus Botalli?

A szív egy jobb és bal oldali pitvarból, és szintén jobb és bal oldali kamrából áll. A bal pitvart a jobbtól, illetve a bal kamrát a jobbtól egy “fal” választja el.

A keringés rendes iránya szerint az elhasználódott, oxigénszegény vér a vénákon keresztül a jobb pitvarba áramlik, onnan a jobb kamrán keresztül a tüdőbe vezet az útja. Itt az oxigénszegény vér ismét megtelítődik oxigénnel, a bal pitvaron keresztül a bal kamrába folyik. A bal kamra ezután az oxigénben ismét gazdag vért az artériákon keresztül visszapréseli a keringésbe.

A magzatban a ductus arteriosus botalli egy kapcsolatot képez a fő artéria (aorta) és a tüdőverőér (pulmonalis artéria) között, és így kimarad az egész fenti keringésről szóló rész, a vérkeringés lerövidül. Ez azért fontos, mert a magzat az anyaméhben az anya oxigénben gazdag vérén keresztül kap meg minden számára szükségeset, és nem lélegzik önállóan, vagyis nem használja a tüdejét.


A születés után, amikor az újszülött elkezd önállóan lélegezni, a ductus arteriosus Botallira már nincs szükség, és az élet első napjaiban rendszerint bezáródik. Kivéve a PDA esetén, amikor ez az összeköttetés nyitva marad. Ez a veleszületett szívbetegségek kb. 7 százalékát teszi ki. Ez a helyzet kezelhető, koraszülöttek estén gyógyszerrel, érett újszülöttek estén sebészi beavatkozás segítségével.

A koraszülötteknek adott gyógyszer gyakran ibuprofen hatóanyagú. Ha a megszületést követő néhány napban a fent emlegetett kapcsolat nem záródik, akkor az ibuprofen nagyon hatékony segítségnek bizonyul.

Másrészt a várandósság alatt szedett ibuprofen hatóanyagú gyógyszer (pl. Nurofen is ilyen) magzati korban előizdézheti ennek az összeköttetésnek a bezáródását, amely viszont kulcsfontosságú a baba vérkeringésének szempontjából.

Többek között az előbb említett Nurofen is ibuprofen hatóanyagú, de van még sok másik is. Az ibuprofen a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek közé tartozik. Tanulmányok szerint a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek megnövelhetik mind az anya, mind a baba esetében a komplikációk kialakulásának esélyét.

Ezért, ha csak a kezelőorvos mást nem mond, nem javasolt ibuprofen hatóanyagú szert szedni a terhesség első két harmadában, és egyáltalán nem szabad a hamadik trimeszterben. Ilyenkor általában a legtöbben a paracetamol hatóanyagú szerek mellett teszik le a voksukat.

Paracetamol terhesség alatt: biztonságos?

De vajon a paracetamol terhesség alatti szedése biztonságos?

A berlini Charité egyetemi kórház Farmakovigilanciai és Embrionális Toxikológiai Tanácsadó Központjának kutatói ezt vizsgálták 1800 olyan kismama adatai alapján, akik paracetamolt szedtek valamelyik vagy több trimeszterben, viszont egyáltalán nem vettek be nem szteroid gyulladáscsökkentőt. Az eredményt nemrégiben a BJOG folyóiratban tették közzé.

A megállapításaik szerint nem volt különbség a kismamák között, akik a terhesség utolsó harmadában is paracetamolt szedtek, és azok között, akik ezt a gyógyszert csak az első két trimeszterben használták. Sem a bizonyos fent magyarázott ductus arteriosus korai záródása, sem vesekárosodás, sem halvaszülés nem volt gyakoribb.

Ebből következtetve EBBŐL A SZEMPONTBÓL biztonságosnak tartják a paracetamol terhesség egésze alatti használatát, mégis azt ajánlják, hogy ha többször kellett bevenni belőle, akkor vizsgálják meg a magzat keringési rendszerét ultrahanggal.

Általánosságban azt tanácsolják, hogy a kismamák (de mindenki más is), ha nem orvosi utasításra, hanem önhatalmú döntés alapján szednek paracetamolt, akkor az csak néhány napig, és napi 4000 mg-ot nem meghaladó adagban történjen.

Forrás: PZSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!